fbpixel

Search icon
Search
60 χρόνια Yves Saint Laurent: Έξι μουσεία του Παρισιού υμνούν την ιστορία του οίκου
FASHION NEWS

60 χρόνια Yves Saint Laurent: Έξι μουσεία του Παρισιού υμνούν την ιστορία του οίκου

Η γαλλική πρωτεύουσα κινείται σε YSL ρυθμούς


Yves Mathieu Saint Laurent: Ένα όνομα, χιλιάδες σκέψεις γύρω από αυτό. Ένας από τους ανθρώπους που κατάφεραν να αλλάξουν μια για πάντα τα δεδομένα στον χώρο της μόδας, αφήνοντας μια για πάντα το αποτύπωμά του. Μέσα από την απλότητά αλλά και το ταλέντο του μπόρεσε να εκφράσει το σχεδιαστικό του σύμπαν μέσα από την ίδρυση του brand του, 60 χρόνια πριν. Πρωτοτυπία και διαχρονική κομψότητα θα μπορούσε να είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν όλες αυτές τις 6 δεκαετίες το iconic fashion house.

Αυτήν την περίοδο, 6 μουσεία του Παρισιού τιμούν τον γαλλικό οίκο με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ίδρυσή του!

Yves Saint Laurent Aux Musées

1643376051-g19-7035.jpg

Η έκθεση με τίτλο "Yves Saint Laurent Aux Musées" μοιράζεται σε έξι μουσεία της γαλλικής πρωτεύουσας και πραγματοποιείται από το Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση λαμβάνει χώρα στους εξής χώρους του Παρισιού: Κέντρο Μπομπούρ, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Λούβρο, Μουσείο Ορσέ, Μουσείο Πικάσο και Μουσείο Yves Saint Laurent Paris.

Αναλυτικότερα, στο Κέντρο Μπομπούρ διερευνάται η σχέση μεταξύ της δημιουργικής παραγωγής του Yves Saint Laurent και της τέχνης του 20ου αιώνα. Μέσα στην περίτεχνη Galerie d'Apollon στο Λούβρο, κεντημένα κρύσταλλα και επιχρυσωμένα κομμάτια μόδας και κοσμήματα συμπληρώνονται από μάρμαρα αντίκες, σμάλτα, καθρέφτες, ελεφαντόδοντο και μια συλλογή από πετράδια του Λουδοβίκου XIV. Οι αίθουσες του Μουσείου Πικάσο αναλύουν τη σχέση μεταξύ του Yves Saint Laurent και του ζωγράφου και την επίδραση που είχαν ο κυβισμός και η αποδόμηση στην έμπνευσή του.

«Η έκθεση αυτή δημιουργήθηκε με αφορμή την 60ή επέτειο από το πρώτο show του Yves Saint Laurent και συνδέει τον κόσμο του YSL με άλλες καλλιτεχνικές σφαίρες. Δείχνει τον βαθύ εμπνευσμένο δεσμό που είχε ο couturier με την τέχνη γενικά, και τις συλλογές των γαλλικών μουσείων ειδικότερα. Κάθε μουσείο στην έκθεση προσφέρει κάτι διαφορετικό. Κάθε χώρος είναι μια ολοκληρωμένη έκθεση από μόνος του αναδεικνύοντας μια εξαιρετική πτυχή του καλλιτέχνη και στο σύνολό τους, συναντώνται σε μια ολοκληρωμένη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης, Mouna Mekouar, μιλώντας στο L’OFFICIEL.

1643375971-g19-6122-E1YpE.jpg


«Είναι η πρώτη φορά που αυτοί οι χώροι ενώθηκαν για έναν μόνο καλλιτέχνη, ειδικά για έναν σχεδιαστή μόδας. Το έργο του Yves Saint Laurent το έκανε αυτό δυνατό γιατί εμπνεόταν από την τέχνη σε όλη του την καριέρα. Του άρεσε να παίζει με διαφορετικές επιρροές και ερμηνείες, υφαίνοντας αναφορές τέχνης σε όλες τις δημιουργίες του. Αυτή η προσέγγιση διατηρεί το έργο του επίκαιρο, σύγχρονο και πολύ ουσιαστικό στις μέρες μας. Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ τέχνης και μόδας – υπάρχουν μόνο γέφυρες»,
συμπληρώνει.

Με έμπνευση από σπουδαίους καλλιτέχνες

0-MkZiC.jpg

Οι Pablo Picasso, Henri Matisse, Roy Lichtenstein και Andy Warhol ήταν μερικά μόνο από τα πρόσωπα της Τέχνης από τους οποίους ο σπουδαίος σχεδιαστής άντλησε έμπνευση για τις συλλογές του, γεμίζοντάς τες με χρώματα και «ζωντάνια», κάνοντάς τες διαφορετικές από όλες τις υπόλοιπες.

«Πιστεύω ότι η δουλειά ενός couturier είναι πολύ κοντά σε αυτή ενός καλλιτέχνη. Πράγματι, άντλησα συνεχώς μια ποιότητα έμπνευσης από τη δουλειά των σύγχρονων ζωγράφων. Με την ηλικία, τα σκίτσα μου γίνονται όλο και πιο αυθόρμητα. Δε σχεδιάζω ένα φόρεμα με ακρίβεια: είναι πάντα σε κίνηση», είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Yves Saint Laurent.

1643307417-c-centre-pompidou-helene-mauri-23.jpg


Κανείς ποτέ δεν μπορούσε να αμφισβητήσει το ταλέντο του. Ακόμα και μετά τη φρικτή εμπειρία που είχε στον στρατό, τα φάρμακα, τις ουσίες και τις κακουχίες, βρήκε τη δύναμη να συνεχίσει και να μεγαλουργήσει. Κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία κι έβαλε την υπογραφή του στη δεκαετία του '60, με το μέλλον για τον ίδιο να φάνταζε λαμπρό σε κάθε φάση και με τον οίκο να χαρακτηρίζεται για πάντα ένας από τους πιο εμβληματικούς όλων των εποχών.

60 χρόνια ασύγκριτης δημιουργικότητας και ανεξάντλητης αγάπης για τη μόδα!