fbpixel

Search icon
Search
Yves Saint Laurent: Ο πασίγνωστος οίκος γιορτάζει τα 60 του χρόνια και το Παρίσι κινείται στους ρυθμούς του
STYLE PEOPLE

Yves Saint Laurent: Ο πασίγνωστος οίκος γιορτάζει τα 60 του χρόνια και το Παρίσι κινείται στους ρυθμούς του

To iconic brand έχει την τιμητική του στη γαλλική πρωτεύουσα


Ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος που άλλαξε σημαντικά την πορεία της παγκόσμιας μόδας. Αυτός ήταν ο Yves Mathieu Saint Laurent. Έφερε τα πάνω-κάτω στη βιομηχανία της υψηλής ραπτικής, επέμεινε στα δικά του «πιστεύω» και κατάφερε να αφήσει τη δική του, σπουδαία κληρονομιά. Ο οίκος YSL είναι από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς σε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα και σε λίγο καιρό συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής. Τα φετινά γενέθλιά του θα είναι και τα πιο ξεχωριστά! Όπως έγινε γνωστό, φέτος θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «Yves Saint Laurent Aux Musées», η οποία θα παρουσιαστεί σε έξι διαφορετικά μουσεία του Παρισιού. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν οι πιο ιδιαίτερες δημιουργίες του θρυλικού σχεδιαστή που άφησαν εποχή, παίρνοντας θέση δίπλα σε σπουδαία έργα τέχνης κι εμβληματικούς πίνακες. 

Ο Yves Saint Laurent ζει ακόμη μέσα από τα έργα του!

Η αναβίωση της σπουδαίας ιστορίας

Η συμπλήρωση 60 χρόνων λειτουργίας σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τον οίκο Yves Saint Laurent, γι΄αυτό κι όσοι βρεθούν στο Παρίσι, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έξι διαφορετικές εκθέσεις στα μεγαλύτερα μουσεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Το Center Pompidou, το Musée d'Art Moderne, το Louvre, το Musée d'Orsay, το Musée national Picasso-Paris και το Musée Yves Saint Laurent από τις 29 Ιανουαρίου του 2022 μέχρι και τις 15 Μαΐου, θα φιλοξενήσουν πλούσιες εκθέσεις, με την καθεμία από αυτές να εστιάζει σε μία διαφορετική περίοδο, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικές δημιουργίες του Yves Saint Laurent. Στόχος αυτής της ενέργειας, είναι να γνωρίσουν άπαντες τη μεγάλη ιστορία ενός σπουδαίου ανθρώπου, που ξεκίνησε από το μηδέν και δημιούργησε μία λαμπερή αυτοκρατορία, μέσα από τα ίδια τα έργα του. Άλλωστε, ο διάσημος σχεδιαστής λάτρευε εκτός από τη μόδα και την τέχνη και δεν αποτελεί μυστικό πως ο Pablo Picasso κι ο Vincent van Gogh αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον ίδιο, με τη φετινή επέτειο να έχει τη δική της, ξεχωριστή σημασία.

fb967797-f7ca-4182-a7c9-513e0cddaf6a.webp

Ποιος ήταν ο Yves Saint Laurent

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1936 σε μία γαλλική αποικία στην Αλγερία, το Οran. Ο πατέρας του ήταν δικαστικός, η μητέρα του δεν εργαζόταν κι είχε και δύο μικρότερες αδερφές. Από μικρός λάτρευε τη ζωγραφική, ενώ του άρεσε πολύ να δημιουργεί θεατρικά κοστούμια. Μόλις στα 16 του χρόνια, κατέλαβε την 3η θέση στο σχέδιο μόδας στο διαγωνισμό «Secrétariat de la Laine». Τότε ήταν που ουσιαστικά ξεκίνησαν όλα... Ταξίδεψε με τη μητέρα του στο Παρίσι, προκειμένου να παραλάβει το βραβείο κι εκεί, γνώρισε τον Γάλλο διευθυντή του περιοδικού Vogue, Michel de Brunhoff. Ουσιαστικά, επρόκειτο για τον άνθρωπο που κινούσε εκείνη την εποχή τα νήματα στην ευρωπαϊκή μόδα κι η συνάντησή τους ήταν από μόνη της πολύ σημαντική.

Η πρώτη εντύπωση που του άφησε ήταν κάτι παραπάνω από θετική κι όταν ο de Brunhoff είδε τα έργα του μικρού -τότε- Yves Saint Laurent, μίλησε με τη μητέρα του και της εξήγησε πως ο γιος της είχε ένα απίστευτο ταλέντο και πως άξιζε να σπουδάσει μόδα. Τα λόγια του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και πράγματι, σύντομα μετακόμισε μόνιμα στο Παρίσι για να πάει στην σχολή Υψηλής Ραπτικής. Ένα χρόνο μετά, έλαβε ξανά μέρος στον ίδιο διαγωνισμό κι αυτή τη φορά, κέρδισε το βραβείο! Επισκέφτηκε εκ νέου τον διευθυντή της Vogue και τότε ήταν που πραγματικά άλλαξε η τύχη του... Ο Michel de Brunhoff κάλεσε τον ίδιο τον Christian Dior και του είπε πως θα έπρεπε να γνωρίσει αυτό το νεαρό παιδί. Τα έργα του, έμοιαζαν πολύ με αυτά του Dior και θεώρησε πως αυτό το διαμάντι δεν έπρεπε να μείνει πια στη σκιά. Όλα πήραν το δρόμο τους πολύ γρήγορα, ο διάσημος σχεδιαστής τον πήρε στο atelier του και τρία χρόνια αργότερα, ζήτησε να δει τη μητέρα του. Σε αυτή τη συνάντηση, της γνωστοποίησε πως χρίζει το γιο της καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου. Τρεις μήνες αργότερα, ο Dior έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 52 ετών, από καρδιακή προσβολή κι ο Yves Saint Laurent στα 21 του χρόνια, ουσιαστικά κρατούσε τα ηνία ενός από τους πιο σπουδαίους οίκους μόδας ολόκληρου του κόσμου.

af988bc6-dfd3-4165-bc6c-e868d84595b7.jpeg

Το πρώτο διάστημα δεν ήταν καθόλου εύκολο. Αντιθέτως, ο οίκος βρέθηκε πολύ κοντά στη χρεωκοπία, αλλά ο ίδιος με το ταλέντο και την ευρηματικότητά του, κατάφερε να ανατρέψει τα -εις βάρος του- δεδομένα. Η πρώτη του collection ως καλλιτεχνικός διευθυντής συγκέντρωσε τις καλύτερες κριτικές. Αποτελούσε το golden boy της εποχής και παντού, όλοι μιλούσαν γι' αυτόν. Το 1958 γνώρισε τον Pierre Bergé, έναν άνθρωπο που τον σημάδεψε. Ο έρωτάς τους υπήρξε θυελλώδης, έζησαν πολύ έντονες στιγμές κι ο Yves, μέσα από αυτή τη σχέση βρήκε διέξοδο σε μία εποχή όπου ήταν το επίκεντρο. Ακολούθησαν σπουδαίες επιτυχίες, δύο χρόνια μετά όμως, η νέα του συλλογή δεν απέσπασε ανάλογες κριτικές. Για τον Μarcel Boussac, που ήταν ο νέος ιδιοκτήτης του Οίκου Dior, υπεύθυνος ήταν αυτός. Η σχέση τους ήταν πολύ κακή, καθώς ο Boussac δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος, βλέποντας τη δύναμη που είχε αποκτήσει ο Yves Saint Laurent και λίγο αργότερα, δέχθηκε ένα μεγάλο «χτύπημα». 

Ο εφιάλτης του πολέμου είχε ξεκινήσει από το 1954 στην Αλγερία κι ο Yves κλήθηκε το 1960 να αφήσει πίσω του τα πάντα και να βρεθεί στο μέτωπο. Έμεινε εκεί μόλις για 20 μέρες, ωστόσο όλες τους -μία προς μία- ήταν εφιαλτικές. Βίωσε φρικιαστικές καταστάσεις και βασανιστήρια, δέχθηκε σοβαρά ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια και νοσηλεύτηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο, έχοντας υποστεί νευρικό κλονισμό. Τότε ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα, καθώς έμαθε πως ο οίκος Dior τον απέλυσε. Στη Γαλλία, όλοι πίστευαν πως το μέλλον του είχε τελειώσει οριστικά. Ακολούθησε ο εθισμός στα ναρκωτικά και μοναδικό στήριγμά του, ήταν ο Bergé, που στάθηκε απέναντι από τον oίκο Dior και κατάφερε να βρει τον τρόπο, για να ανοίξει ο ίδιος το δικό του atelier προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια του. Η επιστροφή ωστόσο, ήταν εξαιρετικά δύσκολη...

89dc869d-8fb0-4d1a-a335-0de469a320e8.jpeg

Μία ζωή γεμάτη ups and downs

Κανείς, ποτέ δεν μπορούσε να αμφισβητήσει το ταλέντο του. Ακόμη και μετά τη φρικτή εμπειρία στον στρατό, τα φάρμακα, τις ουσίες και τις κακουχίες, βρήκε τη δύναμη να συνεχίσει και να μεγαλουργήσει. Κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία κι έβαλε την υπογραφή του στη δεκαετία του '60, ωστόσο ακολούθησε και πάλι μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδος. Κλήθηκε για μία ακόμη φορά, να παλέψει με τους εσωτερικούς του δαίμονες, αλλά τώρα, ήταν πιο δυνατοί. Στις ουσίες, προστέθηκε και το αλκοόλ κι ήταν πια ξεκάθαρο, πως δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί ούτε την επιτυχία, αλλά ούτε και την τεράστια πίεση που τη συνόδευε. Μέσα στα επόμενα χρόνια, απέκτησε σημαντικά προβλήματα υγείας, ενώ η σχέση του με τον Bergé πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Το 1975 πήραν την απόφαση να χωρίσουν, ωστόσο συνέχισαν την κοινή τους πορεία επαγγελματικά, καθώς μεταξύ άλλων ήταν και συνέταιροι στον οίκο Yves Saint Laurent.

5d3f45ff-4ae6-4883-bb36-7f98ff30c78f.webp

Η ζωή του ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Μπορεί να έδινε μάχη για να κρατηθεί -κυριολεκτικά- αξιοπρεπώς στη ζωή, ωστόσο την ίδια στιγμή, μεγαλουργούσε κι ο κόσμος της μόδας τον λάτρευε. Τη δεκαετία του '80 γνώρισε τεράστια επιτυχία, η συνέχεια ήταν ακόμη καλύτερη και μέχρι και σήμερα, ο YSL αποτελεί έναν από τους κορυφαίους και πιο γνωστούς οίκους παγκοσμίως. Ο ίδιος, ο Yves πάντως, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί το 2002 και τελικά, έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2008, μετά από γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος. Ένας κλειστός χαρακτήρας, που αναγκαστικά άλλαξε σημαντικά πολύ γρήγορα. Έγινε εξωστρεφής, γνώρισε τεράστια επιτυχία, αλλά βίωσε καταστάσεις εξαιρετικά δύσκολες, που τον σημάδεψαν. Κανείς δεν ξέρει τι θα είχε συμβεί, αν δεν είχε πάει στο μέτωπο. Ποια θα ήταν η πορεία του, αν αυτό το συνεσταλμένο, ομοφυλόφιλο ταλαντούχο αγόρι δεν έπεφτε στα χέρια σκοτεινών ανθρώπων. 

Ο Yves Saint Laurent κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία. Ο πασίγνωστος οίκος συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής και τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθουν -όσοι δεν το γνωρίζουν ήδη- το σπουδαίο έργο του. Οι έξι εκθέσεις του Παρισιού θα ανοίξουν τις πόρτες τους και θα παρουσιάσουν τις μεγάλες του δημιουργίες. Μπορεί να μη βρίσκεται πλέον στη ζωή, ωστόσο ζει ακόμη μέσα από τα έργα του...