fbpixel

Search icon
Search
6 «ύπουλες» συνήθειες που σκοτώνουν τον μεταβολισμό σας
WELLNESS

6 «ύπουλες» συνήθειες που σκοτώνουν τον μεταβολισμό σας

Υιοθετήστε νέο πρόγραμμα και δείτε τη διαφορά


Ο μεταβολισμός αποτελεί το «σύστημα» του σώματος που μετατρέπει ουσιαστικά τις θερμίδες σε ενέργεια. Πολλές μεταβλητές ωστόσο, συμβάλλουν στον μεταβολισμό μας, συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, του φύλου και της ηλικίας. Η επιβράδυνση του πολλές φορές οδηγεί σε συσσώρευση θερμίδων. Στη συνέχεια, αυτές μετατρέπονται σε λίπος, κάτι που οδηγεί σε αύξηση βάρους. Εάν λοιπόν, σας απασχολεί να ρυθμίσετε τον οργανισμό σας και να ανακαλύψετε τι προκαλεί στον μεταβολισμό σας αυτήν τη λεγόμενη επιβράδυνση, τότε συνεχίστε να διαβάζετε. 

Παρακάτω, ανακαλύπτουμε πώς να αποφύγουμε αυτές τις ενοχλητικές και «ύπουλες» συνήθειες που φέρουν επιβλαβή αποτελέσματα. Ακολουθώντας αυτή τη λίστα και βελτιώνοντας τη διατροφή και τις καθημερινές σας συνήθειες, θα είστε σε θέση να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας υπό έλεγχο, και ακόμη, να τον ενισχύσετε.

1. Παραλείπετε το πρωινό γεύμα

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά με την απαιτητική καθημερινότητά μας και τις υποχρεώσεις που επιφέρει να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας πολλές φορές παραλείπουμε να το καταναλώνουμε. Μπορεί να μην το θεωρούμε μεγάλο θέμα, ωστόσο επηρεάζει το σώμα μας. Συγκεκριμένα, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρέπει να σπάμε λοιπόν, αυτήν τη «μεταβολική νηστεία» για να δώσουμε στο σώμα σας μια ώθηση ενέργειας. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώσετε ένα muffin ή donut με ζάχαρη πηγαίνοντας στο γραφείο. Η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θα κολλήσουν και πάλι τον μεταβολισμό σας. Επιλέξτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, αλλά και χαμηλά σε πρόσθετα σάκχαρα. 

shutterstock-209097265.jpg

2. Καταναλώνετε πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι πολύ διαφορετικοί από τους υδατάνθρακες που βρίσκονται για παράδειγμα στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά. Μιλάμε λοιπόν για το λευκό αλεύρι και τη ζάχαρη. Αυτά επισπεύδουν την πέψη, που σημαίνει ότι το σώμα μας χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια για να τα διασπάσει. Από την άλλη, τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες την επιβραδύνουν και αναγκάζουν τον οργανισμό να εργάζεται σκληρότερα για να διασπάσει τα θρεπτικά συστατικά. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα cereal ενισχύουν φυσικά τον μεταβολισμό, ενώ οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα τον σκοτώσουν αμέσως. Έτσι, σας κάνουν να αισθάνεστε πεινασμένοι πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες, που οδηγούν σε αύξηση βάρους.

3. Δεν τρώτε αρκετά

Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεστε θερμίδες για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας και να χάσετε βάρος. Το να μην τρώτε αρκετά είναι σχεδόν το ίδιο κακό με το να τρώτε πολύ! Εάν δεν το κάνετε, τότε το σώμα σας απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά καθώς του στερείτε την τροφή, επιβραδύνει και αρχίσει να διασπά τους μύες που καίνε θερμίδες. Ο οργανισμός χρειάζεται θερμίδες για να πάρει ενέργεια και αν δεν είναι αρκετές για να τροφοδοτήσει το σώμα σας, τότε ο μεταβολισμός σας δεν έχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει. Για να καταπολεμήσετε αυτό το πρόβλημα αλλά και να διατηρήσετε τη διατροφή σας σε ένα φυσιολογικό επίπεδο, δοκιμάστε να τρώτε μικρά και υγιεινά γεύματα όλη την ημέρα, διατηρώντας την ενέργειά σας σταθερή, ενισχύοντας έτσι τον μεταβολισμό.

shutterstock-1028139856.jpg

4. Το πρόγραμμα άσκησής σας δεν είναι ενημερωμένο

Προκειμένου να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας σταθερό, ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής είναι ζωτικής σημασίας. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον μεταβολισμό, είναι σημαντικό να ενισχύετε τις σωστές διατροφικές συνήθειες με την άσκηση. Βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε την ίδια ρουτίνα, τρέχοντας την ίδια διαδρομή ή περπατώντας στον διάδρομο με τον ίδιο ρυθμό, κάθε εβδομάδα. Προσθέστε μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και αλλάξτε την cardio ρουτίνα σας, αν μπορείτε. Ακόμη και όταν το σώμα σας βρίσκεται σε ηρεμία, καίτε θερμίδες. Προκειμένου να αποφύγετε την επιβράδυνση του μεταβολισμού σας, ανακαλύψτε τη γυμναστή που λειτουργεί καλύτερα για εσάς, αλλά περιλαμβάνει μυϊκές, καρδιαγγειακές ασκήσεις και ενδυνάμωση, όχι μόνο για να κάψετε θερμίδες, αλλά και για να διατηρήσετε τη σωστή λειτουργία του συστήματός σας. 

5. Πίνετε αλκοόλ πολύ συχνά

Είναι αλήθεια ότι ένα ποτήρι κρασί το βράδυ δεν θα σας σκοτώσει. Ωστόσο, εάν πίνετε σχεδόν κάθε βράδυ της εβδομάδας, αυτό μπορεί να «σκοτώσει» το μεταβολισμό σας. Μόλις το αλκοόλ μπει στο σύστημά σας, εμποδίζει την ταχύτητα καύσης του λίπους κι έτσι καίει λιγότερο. Εάν προσπαθείτε να πετύχετε το απαραίτητο bosst metabolism, προσέξτε το νερό και αν πίνετε ένα ποτό, δοκιμάστε να πιείτε αντ' αυτού ένα -υγιεινό για την καρδιά- κόκκινο κρασί.

shutterstock-539781790.jpg

6. Δεν κοιμάστε αρκετά

Τα σώματά μας δουλεύουν συνεχώς και για να ξεκουραστούν πρέπει να γεμίσουν τις «μπαταρίες» τους. Η στέρηση ύπνου συμβάλλει σε πολλούς παράγοντες που μπορούν να «σκοτώσουν» το μεταβολισμό σας. Ουσιαστικά ο ύπνος μετριάζει μια χημική ουσία γνωστή ως λεπτίνη που δίνει σήμα στον εγκέφαλό μας ότι είμαστε ξεκούραστοι. Έτσι, ο λιγότερος ύπνος ισοδυναμεί με χαμηλότερη ποσότητα της ουσίας αυτής, που οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και σε πιο αργό μεταβολισμό. Είναι μια ολισθηρή κατάσταση και μπορεί εύκολα να μας δημιουργήσει μια «κακή» συνήθεια χωρίς καν να το προσέξουμε -εκτός από τα συνεχή χασμουρητά και τη μεγάλη ποσότητα καφέ το επόμενο πρωί. Κάτι ακόμη που μπορεί να συμβάλλει στην επιβράδυνση του μεταβολισμούς σας είναι επίσης το άγχος.