fbpixel

Search icon
Search
6 δελεαστικοί προορισμοί για το 2023 που αξίζουν μια θέση στη λίστα σας
ESCAPE

6 δελεαστικοί προορισμοί για το 2023 που αξίζουν μια θέση στη λίστα σας

Προσθέστε κάποιους από αυτούς στη travel list σας


Η νέα χρονιά φέρνει μαζί της και την επιθυμία για καινούριες αποδράσεις που διευρύνουν τους ορίζοντές μας και μας ανεβάζουν το ηθικό. Υπέροχες πόλεις του εξωτερικού γίνονται σημεία συνάντησης για τους travel lovers εξαιτίας της πληθώρας προτάσεων τόσο καλλιτεχνικά όσο και ψυχαγωγικά. Παρακάτω εξερευνούμε 6 must-visit προορισμούς που μπορούμε να βάλουμε στη λίστα μας για το 2023!

1. Πολωνία 

shutterstock-437849467.jpg

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε τα νέα openings στην Πολωνία - όπως το Hotel Verte αλλά και το νέο ξενοδοχείο Autograph Collection στη Βαρσοβία, που άνοιξε τις χρυσοποίκιλτες πόρτες του (βρίσκεται σε ένα τεράστιο μπαρόκ παλάτι) τον Αύγουστο. Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επισκεφθείτε την Πολωνία το 2023 δεν είναι μόνο για την ευκαιρία να μείνετε σε ένα μέρος που ταιριάζει σε βασιλιάδες. Είτε θέλετε να επισκεφτείτε το παλάτι της Βαρσοβίας, είτε να κάνετε ένα city break στην Κρακοβία, το Γκντανσκ, το Βρότσλαβ ή το Πόζναν, είτε να ξεφύγετε από όλα αυτά, πηγαίνοντας στα δάση, τις λίμνες και τα βουνά μιας μαγικής υπαίθρου, τώρα είναι η ευκαιρία!

2. Liverpool, Αγγλία 

shutterstock-595041221.jpg

Η πόλη-λιμάνι της Αγγλίας, Liverpool, γνωστή σε όλο τον κόσμο ως η γενέτειρα των Beatles, προσθέτει άλλο ένα κεφάλαιο στη μουσική της κληρονομιά. Τον Μάιο, θα είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τη Eurovision 2023, το φαντασμαγορικό υπερθέαμα τραγουδιού που φέρνει μια εισροή χιλιάδων οπαδών από όλη την ήπειρο. Είναι μια ευκαιρία για την πόλη να ανακάμψει μετά την αφαίρεση του καθεστώτος παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 2021. Επίσης, τον Ιούνιο θα γιορτάσει τα 25 χρόνια του φεστιβάλ σύγχρονων εικαστικών τεχνών Liverpool Biennial, καθώς περισσότεροι από 30 διεθνείς καλλιτέχνες και συλλογικότητες καταλαμβάνουν χώρους στην πόλη μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η Αγγλία γιορτάζει επίσης το Έτος της Ακτής (Year of the Coast) το 2023, με Φεστιβάλ φαγητού και καθαρισμούς παραλιών που θα πραγματοποιηθούν κατά μήκος των ακτών της χώρας. Μόλις μισή ώρα με το τρένο από το κέντρο της, η παραλία Crosby Beach βρίσκεται το γλυπτό "Another Place" του γλύπτη Antony Gormley, όπου 100 φιγούρες από χυτοσίδηρο στέκονται με το βλέμμα προς τη θάλασσα.

3. Vilnius, Λιθουανία

shutterstock-480107866.jpg

Η όμορφη πρωτεύουσα της Λιθουανίας γιορτάζει την 700ή επέτειό της στις 25 Ιανουαρίου 2023. Για αυτό κι έχει προετοιμάσει ένα ετήσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μουσικά Φεστιβάλ και ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Ολόκληρο το κέντρο της πόλης αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO - γεγονός που την τοποθετεί στη λίστα μαζί με τις άλλες πόλεις από V, τη Βενετία και τη Βιέννη. Το Vilnius καταφέρνει να μπει στον κατάλογο χάρη στα γοτθικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ κτίριά του, τα οποία βρίσκονται σε ένα μεσαιωνικό σχέδιο δρόμων, αλλά είναι περισσότερο γνωστό για την μπαρόκ αρχιτεκτονική του. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναδικό καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη (μπορείτε να ανεβείτε σε αυτό για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα της πόλης) ή την εκκλησία του Αγίου Κασίμιρ, στην κορυφή της οποίας δεσπόζει ένα γιγάντιο στέμμα. Plus: Αυτή είναι η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης που επιτρέπει στα αερόστατα να κάνουν βόλτες πάνω από τον ορίζοντα της πόλης.

4. Νησιά Fiji 

shutterstock-698837674.jpg

Καταγάλανα νερά, εκτεταμένοι κοραλλιογενείς ύφαλοι και εκατοντάδες γαλήνια νησιά: Τα Fiji δεν είναι δύσκολο να τα διαφημίσεις. Αλλά γιατί αυτή είναι η χρονιά για τα επισκεφτείτε; Πρώτον, η χώρα άνοιξε ξανά μετά τον Covid μόλις στα τέλη του 2021, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των επισκεπτών στον παράδεισο του Νότιου Ειρηνικού δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως. Επίσης, ενώ είναι γνωστά για την υποβρύχια ομορφιά τους, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να εξερευνήσετε και τους υπέργειους θησαυρούς της. Το μοναδικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στη χώρα είναι η πόλη Levuka, πρώην πρωτεύουσα και σημαντικό λιμάνι, η οποία είναι γεμάτη με κτίρια της βρετανικής αποικιακής εποχής ανάμεσα σε καρύδες και δέντρα μάνγκο. Για να μάθουν για τις τοπικές κοινότητες των ιθαγενών, οι ταξιδιώτες μπορούν να λάβουν μέρος σε μια τελετή υποδοχής "kava" - που πήρε το όνομά της από ένα παραδοσιακό ποτό - ή να απολαύσουν ένα "lovo", ένα γεύμα που μαγειρεύεται με καυτά κάρβουνα σε έναν υπόγειο λάκκο καλυμμένο με φύλλα μπανάνας.

5. Gothenburg, Σουηδία

shutterstock-1431942320.jpg

Ανακηρυγμένη ως ο πιο βιώσιμος προορισμός στον κόσμο για έξι συνεχόμενα χρόνια, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας βγαίνει επιτέλους από τη σκιά της Στοκχόλμης. Όντας κάποτε μια σημαντική εμπορική και ναυτιλιακή πόλη, το Gothenburg θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο πράσινους προορισμούς στην Ευρώπη, με 274 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ το 95% των ξενοδοχείων της είναι πιστοποιημένα ως φιλικά προς το περιβάλλον. Αν κι έγινε επίσημα 400 ετών το 2021, οι εορτασμοί μπήκαν στον πάγο λόγω της παγκόσμιας πανδημίας. Αλλά τελικά θα πραγματοποιηθούν το 2023, οπότε είναι μια πολύ καλή εποχή για να την επισκεφθείτε. Ο βασιλιάς της Σουηδίας Καρλ XVI Γουστάβος, ο οποίος γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια στον θρόνο, θα βρίσκεται στην πόλη στις 4 Ιουνίου, τα επίσημα γενέθλιά της, και το μεγάλο επετειακό Φεστιβάλ της διοργανώνεται στην περιοχή του λιμανιού Frihamnen από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου, με συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μεταξύ των προσφερόμενων δραστηριοτήτων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει ο μαραθώνιος Göteborgsvarvet Marathon - ένας νέος αγώνας 26 μιλίων που αποτελεί συνέχεια του δημοφιλούς ημιμαραθωνίου της πόλης, ο οποίος πραγματοποιείται στις 13 Μαΐου.

6. Λάος 

shutterstock-1109106833.jpg

Μοιράζεται σύνορα με την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, το Βιετνάμ, την Κίνα και τη Μιανμάρ. Το Λάος είναι εδώ και καιρό ένας προορισμός που πρέπει να επισκεφτούν οι ταξιδιώτες που διαθέτουν χρόνο κι επιθυμούν να κάνουν τον γύρο της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ωστόσο, τώρα, χάρη στο άνοιγμα το 2021 ενός σιδηροδρόμου ημι-υψηλής ταχύτητας, είναι πιο εύκολο από ποτέ να γυρίσετε τη χώρα με ταχύτερους ρυθμούς, εξοικονομώντας ώρες από ταξίδια που προηγουμένως χρειάζονταν ολόκληρες ημέρες για να πραγματοποιηθούν. Πανύψηλες καρστικές κορυφές περιμένουν τους επισκέπτες στο καταφύγιο περιπέτειας Vang Vieng, ενώ η Luang Prabang, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO, είναι γεμάτη με γαλλική-αποικιακή κληρονομιά, βουδιστικές τελετουργίες και φυσική ομορφιά. Οι λάτρεις της πολυτέλειας θα θελήσουν να επισκεφθούν το Rosewood Luang Prabang, με τις κομψές σκηνές στην κορυφή του λόφου. Η μυστηριώδης Πεδιάδα των Jars, ένας μεγαλιθικός αρχαιολογικός χώρος, βρίσκεται στο οροπέδιο Xiangkhoang. Για μια μοναδική εμπειρία που κάνει τη διαφορά, κατευθυνθείτε προς την επαρχία Bokeo για να συμμετάσχετε σε μια από τις ολονύκτιες πεζοπορίες του Gibbon Experience. Οι επισκέπτες αυτού του προγράμματος περνούν τη νύχτα στα ψηλότερα δεντρόσπιτα του κόσμου - που είναι προσβάσιμα μόνο με zipline - ανάμεσα σε άγριους, μαύρους γίββονες. Απλά μαγικό!