fbpixel

Search icon
Search
6 απλά βήματα για να κάνετε το τέλειο sushi στο σπίτι
TASTE

6 απλά βήματα για να κάνετε το τέλειο sushi στο σπίτι

Ένα how-to για να μάθετε τα πάντα από την αρχή


Το sushi αποτελεί μια από τις πιο γευστικές και πιο υγιεινές επιλογές τις οποίες μπορείτε να κάνετε στην καθημερινή σας διατροφή. Με το ρύζι αλλά και το φύκι ή αλλιώς nori, να είναι τα βασικά συστατικά του, μπορείτε να εντάξετε αυτό το φαγητό στην καθημερινότητά σας και -φυσικά- να το λατρέψετε. Το sushi, λοιπόν, για αρκετούς είναι μια από τις πιο «παρεξηγημένες» τροφές καθώς η πεποίθηση πως το ωμό ψάρι μπορεί να βλάψει αυτούς που το καταναλώνουν είναι ευρέως διαδεδομένη. Παρόλα αυτά η αλήθεια απέχει αρκετά από αυτή τη διατύπωση. Με τα ω-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα του σολομού αλλά και με τα υψηλά σε πρωτεΐνη καβούρια να βρίσκονται σε κάθε μπουκιά σας, το μόνο σίγουρο είναι πως το δικό σας homemade sushi θα γίνει το αγαπημένο σας σνακ -και όχι μόνο. 

Προσθέστε τα υλικά που αγαπάτε, δοκιμάστε διαφορετικές συνταγές, πειραματιστείτε με τις σος και πάνω από όλα απολαύστε το αγαπημένο πιάτο της ιαπωνικής κουζίνας, στα καλύτερά του. Ήρθε η ώρα να σταματήσετε να φοβάστε να φέρετε αυτή την κουζίνα στα μέτρα σας και να προσπαθήσετε να την εντάξετε στις συνταγές που αγαπάτε να δημιουργείτε. Κάντε το sushi καθημερινότητα και απλοποιήστε κάθε παρασκευή που περιέχει, με τα παρακάτω επτά απλά βήματα. Γιατί άλλωστε η εμπειρία είναι αυτή που θα σας κάνει καλύτερους. 

Prep your rice

sushi-2.jpg

Το πιο σημαντικό βήμα είναι να βρείτε την κατάλληλη ποικιλία ρυζιού. Ειδικότερα, για αυτό το φαγητό, το συγκεκριμένο συστατικό, έχει το χαρακτηριστικό πως κολλάει αρκετά και αυτή είναι μια ιδιότητα, η οποία το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Αρχικά, ξεπλύνετε το ρύζι όσες φορές χρειάζεται έτσι ώστε να φύγει όλο το άμυλο και το νερό να είναι διάφανο. Τοποθετήστε το σε ένα σουρωτήρι και με ανοιχτή βρύση ανακατεύετε με τα χέρια σας για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια για δύο κούπες ρυζιού προσθέστε δυόμιση κούπες νερό και μόλις αυτό ξεκινήσει να βράζει χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς κλείνοντας το καπάκι μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Σε αυτό τον χρόνο δημιουργήστε ένα μείγμα με τρεις κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού, μια μικρή κουταλιά αλάτι και δύο ζάχαρη. Μόλις το ρύζι σας είναι έτοιμο, αναμίξτε το με το μείγμα και αφήστε το μέχρι να κρυώσει. Για να ξεκινήσει η παρασκευή του sushi, το ρύζι πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. 

The seaweed

sushi.jpg

Ορθογώνια αποξηραμένα φύλλα, εύθραυστα,  με πράσινο χρώμα. Αυτά είναι τα γνωστά nori. Με την πρωτεΐνη να αποτελεί το 40% του ολικού τους βάρους το μόνο σίγουρο είναι πως το «λαχανικό της θάλασσας» θα το λατρέψετε. Το συστατικό αυτό είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Α αλλά και σε φώσφορο. Αφού έχετε βάλει το φύκι στο ειδικό bamboo mat το οποίο θα σας βοηθήσει στο τύλιγμα απλώστε -με υγρά χέρια- στα 3/4 της επιφάνειάς του το ρύζι. Μόλις κάνετε αυτό το βήμα θα συνειδητοποιήσετε πως το νόρι, λόγω της υγρασίας, μαλακώνει και μπορεί να πάρει το σχήμα που θέλετε να του δώσετε. 

The fish

sushi-3.jpg

Ωμά, μαριναρισμένα ή τηγανιτά τα θαλασσινά είναι ένα βασικό στοιχείο σε κάθε μικρή μπουκιά που γεύεστε. Δροσερό κι ελαφρύ, περιέχει συνήθως τόνο, σολομό, γαρίδες αλλά και καβούρι. Η ήπια γεύση αυτών των ψαριών είναι το χαρακτηριστικό το οποίο τα καθιστά την ιδανική επιλογή για το sushi. Εάν θέλετε να βάλετε τα ψάρια στο εσωτερικό του maki roll σας, τότε θα πρέπει να τα τοποθετήσετε -όπως και τα υπόλοιπα συστατικά- σε μια κάθετη γραμμή η οποία θα βρίσκεται στο 1/4 από τη μια άκρη του ορθογωνίου. Είναι σημαντικό πως η πλούσια, λιπαρή υφή αυτών των ψαριών θα χαρίσει στο γεύμα σας το κατάλληλο βάθος γεύσης. Εάν επιλέξετε τον σολομό τότε θα πρέπει να ζητήσετε από τον ψαρά σας να τον καθαρίσει καθώς έτσι θα αποφύγετε τα ενοχλητικά κοκαλάκια. Φυσικά, αν επιλέξετε να κοσμήσετε εξωτερικά το sushi σας με το ψάρι της επιλογής σας, το ζητούμενο είναι να κόψετε μικρές, λεπτές λωρίδες οι οποίες θα «αγκαλιάσουν» την παραγωγή σας. 

The veggies

sushi-4.jpg

Τα κύρια λαχανικά τα οποία χρησιμοποιούνται στο sushi είναι το αβοκάντο, το αγγούρι αλλά και το καρότο. Δημιουργήστε μακρόστενες λωρίδες και τοποθετήστε τις κάθετα όπως και το ψάρι. Αυτά τα λαχανικά θα δώσουν στο γεύμα σας την απαραίτητη φρεσκάδα και φυσικά θα το κάνουν ακόμη πιο υγιεινό. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως το αβοκάντο αποτελεί τον βασιλιά των φρούτων με την υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα να βοηθάει πραγματικά στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης. 

The toppings

sushi-5.png

Εδώ, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε! Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας λεπτές φέτες από κάποιο ψάρι ή προσθέστε φέτες αβοκάντο. Ακόμη, μην παραλείψετε να ρίξετε μερικούς κόκκους μαύρου σουσαμιού ή θρύμματα τηγανισμένου κρεμμυδιού. Για εσάς που προτιμάτε τις πικάντικες γεύσεις, μια ιδανική επιλογή αποτελεί η σος siracha ή αλλιώς η αγαπημένη σάλτσα των Ιαπώνων, η οποία στην ευρωπαϊκή μορφή της έχει αναμειχθεί με μαγιονέζα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η διαφορά στο homemade sushi σε σύγκριση με αυτό που απολαμβάνετε στα εστιατόρια είναι τα ιδιαίτερα toppings. Για τους πιο προχωρημένους οι γαρίδες tempura ή αλλιώς οι τηγανιτές θα κάνουν το συγκεκριμένο comfort food ακόμη πιο δελεαστικό. Προμηθευτείτε την κατάλληλη σκόνη στην οποία μπορείτε να τις τηγανίσετε και να είστε σίγουροι πως θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. 

Last note

sushi-6.jpg

Στο συγκεκριμένο στάδιο, αυτό που μετράει είναι η εμπειρία αλλά και η τεχνική. Μαζί με το bamboo mat γυρίστε το νόρι και τυλίξτε όλα τα υλικά. Με κυκλικές κινήσεις συνεχίστε. Αφού έχετε κάνει το roll σας, ήρθε η ώρα να το κόψετε. Όπως έχουμε αναφέρει το ρύζι που βάζετε στο sushi έχει την τάση να κολλάει, για αυτό τον λόγο κάθε φορά που θα χρησιμοποιείτε το μαχαίρι για να κόψετε τις μικρές μπουκίτσες, θα πρέπει να το βρέχετε. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγετε να καταστρέψετε το roll σας. Δοκιμάστε, πειραματιστείτε και στο τέλος να είστε σίγουροι ότι θα πετύχετε! Καλή απόλαυση. 

Good luck!