fbpixel

Search icon
Search
57α Δημήτρια: Οι καλύτερες καλλιτεχνικές προτάσεις που θα απολαύσουμε από 1η Οκτωβρίου
CITY VIBES

57α Δημήτρια: Οι καλύτερες καλλιτεχνικές προτάσεις που θα απολαύσουμε από 1η Οκτωβρίου

Δεκαεπτά ελληνικές και διεθνείς παραγωγές πρωταγωνιστούν στο φετινό πρόγραμμα


Λίγες ημέρες έμειναν για την έναρξη της 57ης διοργάνωσης των Δημητρίων. Ο διαχρονικός θεσμός της Θεσσαλονίκης μας περιμένει για ακόμη μια χρονιά, με την υπόσχεση να μας χαρίσει ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών projects. 17 ελληνικές και διεθνείς παραγωγές έχουν συντεθεί, καλύπτοντας όλα τα είδη τέχνης. Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου.

Η πόλη είναι έτοιμη να φιλοξενήσει πλήθος καλλιτεχνών, ακολουθώντας με σεβασμό τις αξίες της δημιουργικότητας. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε: «Τηρούμε αυτό που είχαμε ανακοινώσει το 2019 με ένα πρόγραμμα συνοπτικό και ουσιαστικό, μέσα σε ένα μικρότερο χρονικό διάστημα, με εκδηλώσεις ουσιαστικές σε όλους τους τομείς του πολιτισμού και της τέχνης», ενώ  η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη χαρακτήρισε το Φεστιβάλ των Δημητρίων «δημιουργικό, πολυσυλλεκτικό, καινοτόμο, ανοικτό και πλούσιο».

Στα σημαντικά ορόσημα, τα οποία περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, περιλαμβάνονται τα εξής events: 

«Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» (Qui a tué mon père)

unnamed-1-1.jpg

O 27χρονος Γάλλος συγγραφέας, Édouard Louis, μεταφέρει επί σκηνής την ιστορία του δημιουργικού του "παιδιού", "Qui a tué mon père", το οποίο κυκλοφόρησε το 2018. Πρόκειται για έναν μονόλογο, στον οποίο ο ίδιος αφηγείται τις παιδικές του αναμνήσεις σχετικά με τον πατέρα του και τις αντιθετικές πτυχές της προσωπικότητάς του. Θυμός και τρυφερότητα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση αυτού του άντρα, στοιχείο που προκαλεί πλήθος σκέψεων στην παιδική ψυχή του ίδιου.

Την σκηνοθεσία έχει επιμεληθεί ο πολυβραβευμένος Γερμανός σκηνοθέτης, Thomas Ostermeier. H παραγωγή ανήκει στο θέατρο Schaubühne του Βερολίνου και του Théâtre de la Ville του Παρισιού.

Info: Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, 30ής Οκτωβρίου 2, Σάββατο 01 Οκτωβρίου στις 21:00. 

Peter Brook «The Tempest project»

unnamed-B9Kfn.jpg

Είναι μία από τις τελευταίες παραστάσεις του δημοφιλούς Άγγλου σκηνοθέτη του θεάτρου και του κινηματογράφου, Peter Brook, ο οποίος απεβίωσε στις 2 Ιουλίου. Σημαντική συμβολή στη σκηνοθεσία έχει η Γαλλίδα θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφοςMarie-Hélène Estienne. Το έργο "Tempest Project" είναι εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του William Shakespeare που απασχολούσε τον Brook από την Αγγλία του 1957. 

Info: Βασιλικό Θέατρο - Θεσσαλονίκης, 30ής Οκτωβρίου 2, Σάββατο & Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 21:00 

Εικαστική εγκατάσταση της Ιρανής Ghazel

ghazel-dyslexia.jpg
Στιγμιότυπο εγκατάστασης της έκθεσης "Dyslexia" στην Hinterland Gallery, Βιέννη, 2018, πηγή: : islamic arts

Η δημοφιλής καλλιτέχνιδα, Ghazel, από την Τεχεράνη θα επικοινωνήσει τα δημιουργήματά της μαζί μας, μέσα από το exhibition με τίτλο "Geopolitical Anamorphoses". Τα έργα της βρίσκονται σε πολλές δημόσιες συλλογές, όπως το Musée National d’ Art Modern, το Centre Pompidou (Παρίσι), το MUMOK Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig (Βιέννη) και το Cité nationale de l’histoire de l’immigration (Παρίσι). 

Info: Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca), Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 182 και, Θεμιστοκλή Σοφούλη. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Redbull Symphonic: Ο 12ος Πίθηκος συμπράττει με Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

unnamed-3.jpg

Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους artists της ελληνικής hip hop σκηνής. Ο 12ος Πίθηκος θα εμφανιστεί μαζί με την Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος θα παρουσιάσει τα τραγούδια από τον νέο του δίσκο με τίτλο "Para Siempre" το οποίο σημαίνει "Για πάντα" και είναι αφιερωμένος στη μνήμη δύο πολύ κοντινών του φίλων που έφυγαν μέσα στο 2020. Τη Μουσική Διεύθυνση έχει επιμεληθεί ο Μιχάλης Τραχαλιού.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 21:00

Συναυλία Alexandre Desplat – Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

unnamed-4.jpg

Αυλαία για τα 57α Δημήτρια θα ρίξει η συναυλία τη Κ.Ο.Θ. υπό τη διεύθυνση του βραβευμένου μουσικού Alexandre Desplat, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος θα μας μεταφέρει στον κόσμο των κινηματογραφικών μελωδιών. 

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 στις 21:00. 

Have fun!

Info: Για να ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να μπείτε στο 57α Δημήτρια.