fbpixel

Search icon
Search
5+1 εύκολα tips για να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης με φυσικό τρόπο
HEALTH

5+1 εύκολα tips για να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης με φυσικό τρόπο

Tι είναι και τι προκαλεί η «ορμόνη του στρες»


Είναι γεγονός πως η καθημερινότητά μας έχει γίνει πλέον αρκετά δύσκολη, με αποτέλεσμα να μας κατακλύζει το άγχος και το έντονο stress. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, αυτή είναι η νέα «κανονικότητα» και δυστυχώς, κάπως έτσι επιβαρύνουμε όλοι σημαντικά και το σώμα μας, που καλείται να ανταπεξέλθει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις.

Όταν το stress γίνεται πολύ έντονο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό είναι υψηλά και προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, ωστόσο, τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να επανέλθει η ισορροπία. 

Τι είναι η κορτιζόλη;

Good to know

Σε περιόδους με έντονο άγχος και stress, τείνουμε να παράγουμε περισσότερη από την ορμόνη κορτιζόλη. Η κορτιζόλη, παράγεται από τα επινεφρίδια και είναι πολύ χρήσιμη για την τροφοδότηση της δράσης και μεταβολικές διεργασίες που περιλαμβάνουν υδατάνθρακες, λιπίδια και πρωτεΐνες, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε σταθερά επίπεδα κι ελέγχει τη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή είναι γνωστή και ως η «ορμόνη του stress» κι όταν τα επίπεδά της είναι υψηλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα επιβαρύνουν τον οργανισμό.

Με την πάροδο του χρόνου, αυξημένα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια σειρά από βλαβερές επιπτώσεις στο σώμα, όπως αύξηση σωματικού βάρους, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αϋπνία, διαταραχές της διάθεσης και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Το καλό σε αυτή την περίπτωση, είναι πως υπάρχουν μερικοί φυσικοί μέθοδοι, με τις οποίες μπορούμε να μειώσουμε μακροπρόθεσμα τα επίπεδα κορτιζόλης. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να τους ανακαλύψετε...

The solution

Μαύρη σοκολάτα και κακάο

Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα περιέχουν υψηλή ποσότητα φλαβονοειδών, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν την αντιδραστικότητα του stress στα επινεφρίδια, με αποτέλεσμα τη χαμηλότερη απελευθέρωση κορτιζόλης. Μπορείτε να τα εντάξετε στην εβδομαδιαία διατροφή σας και θα παρατηρήσετε σημαντική διαφορά.

shutterstock-2477490203.jpg


Φ
ρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες και πολυφαινολικές ενώσεις, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα. Ειδικά αυτή την περίοδο, υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαθέσιμες επιλογές και το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να τα καταναλώνετε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, συνοδεύοντας τα γεύματά σας με αυτά, προκειμένου να πετύχετε τον μεγάλο σας στόχο.

Προβιοτικά και πρεβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα ευεργετικά, συμβιωτικά βακτήρια τα οποία συναντάμε σε τρόφιμα όπως είναι το γιαούρτι και το κεφίρ, ενώ τα πρεβιοτικά, όπως οι διαλυτές φυτικές ίνες, υπάρχουν στα φρούτα και στα προϊόντα ολικής άλεσης κι αποτελούν ουσιαστικά την τροφή για αυτά τα ευεργετικά βακτήρια. Η επαρκής πρόσληψη τόσο των προβιοτικών, όσο και των πρεβιοτικών σχετίζεται με καλύτερη πεπτική και ψυχική υγεία και συμβάλλει στη διατήρηση της κορτιζόλης σε ισορροπημένα επίπεδα.

shutterstock-2502656071.jpg


Ύ
πνος

Φυσικά και σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο μία σταθερή, night-time routine που θα δώσει το σήμα στον εγκέφαλο και το σώμα προκειμένου να μπουν στο mood της νυχτερινής χαλάρωσης. Η καθιέρωση μίας σταθερής ώρας καθημερινά, αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσετε τον ύπνο σας και είναι κι αυτός ένας παράγοντας που μακροπρόθεσμα θα φέρει την ισορροπία στα επίπεδα της κορτιζόλης.

    Βότανα

    Ήρθε η ώρα να εντάξετε στην καθημερινότητά σας τα «προσαρμογόνα βότανα», που παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη, κερδίζοντας όλο και περισσότερο έδαφος στον σημερινό κόσμο της υγείας και της ευεξίας. Πρόκειται -ουσιαστικά- για μη τοξικά βότανα που βοηθούν το σώμα ν’ αντισταθεί σε στρεσογόνους παράγοντες, φυσικούς, χημικούς ή βιολογικούς, συμβάλλοντας στη διαχείριση του stress, ενώ διατηρούν υπό έλεγχο τα επίπεδα κορτιζόλης και καταστέλλουν τα συμπτώματα που προκαλούνται από τα αυξημένα επίπεδά της. Ο ιερός βασιλικός, η rhodiola rosea, η maca, το wild yam, η γλυκόριζα και το schisandra είναι μερικά μόνο από τα βότανα που μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος ενός γεύματος, ως συμπληρώματα ή ως αφεψήματα και ροφήματα και θεωρούνται ο απόλυτος σύμμαχος.

    shutterstock-2479378729.jpg


    Λ
    ιπαρά οξέα

    Μία διατροφή υψηλή σε ακόρεστα λιπαρά συνδέεται άμεσα με βελτιωμένη σωματική υγεία και πνευματική ευεξία, καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σχετίζονται με την υγεία του εγκεφάλου και το μειωμένο stress. Καλές πηγές ωμέγα-3 αποτελούν τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες και σε δεύτερη φάση, τα καρύδια και οι σπόροι.