fbpixel

Search icon
Search
5 τρόποι για να κάνετε digital detox
WELLNESS

5 τρόποι για να κάνετε digital detox

Αποσυνδεθείτε από τις συσκευές σας και επανασυνδεθείτε με τον πραγματικό κόσμο


Από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι και τη στιγμή που θα πάμε για ύπνο, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε προσκολλημένοι στις οθόνες των τηλεφώνων μας. Ακούγεται ειρωνικό αλλά οι πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να επιδιώκουν την πιο συχνή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που καταφέρνουν είναι απλά να «μπλοκάρουν» την ουσιαστική επικοινωνία τους στον πραγματικό κόσμο. Πόσες φορές σας έχει τύχει να είστε έξω με έναν φίλο σας ο οποίος σας αγνοεί, διότι είναι απορροφημένος στο κινητό του; Πόσες φορές έχετε νιώσει άβολα που η συσκευή σας έκλεισε από μπαταρία και δεν είχατε τη δυνατότητα να ελέγξετε τα notifications σας; Πόσες φορές έχουν διακοπεί οικογενειακά καλέσματα λόγω απρόοπτων κλήσεων κατά τη διάρκεια του φαγητού; 

Από μία πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Dscout, αποδείχθηκε ότι ο μέσος άνθρωπος «κλικάρει» το smart phone του 2,619 φορές την ημέρα. Στο μεταξύ, το 10% των πιο «βαριών» περιπτώσεων φτάνει στα 5,427 clicks ημερησίως. Παρόλο που εσείς δεν το συνειδητοποιείτε καθημερινά, ο χρόνος που αφιερώνετε στο τηλέφωνό σας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και τη σωματική σας υγεία αλλά και τις σχέσεις σας με την οικογένεια ή τους φίλους. Παίρνοντας λοιπόν την απόφαση να κάνετε ένα digital detox θα καταφέρετε να ξεφύγετε από την ψεύτικη ανάγκη που σας έχει πλέον γίνει συνήθεια, να έχετε συνεχώς τον έλεγχο των ειδοποιήσεών σας. Θα μπορέσετε να επανεκτιμήσετε τι είναι πιο σημαντικό στη ζωή σας και που πρέπει να διοχετεύετε την ενέργειά σας!

1. Κάντε μία λίστα με ό,τι σας αρέσει να κάνετε στην καθημερινότητά σας, αλλά δεν το κάνετε ποτέ

Το να δημιουργήσετε μία λίστα με όλα τα πράγματα που θα δώσουν χαρά στη ζωή σας, θα σας βοηθήσει να ιεραρχήσετε τις προτεραιότητές σας, να τις αξιολογήσετε και να παραλείψετε όλα όσα δεν είναι σημαντικά για εσάς και δεν σας προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Μπορεί να σας αρέσει να ζωγραφίζετε ή να μαγειρεύετε για τους φίλους σας, όμως δυστυχώς δε βρίσκετε την ώρα για να κάνετε κάτι τέτοιο. Ίσως δεν το έχετε σκεφτεί σωστά! Δημιουργήστε τώρα μία to-do list με τις ενέργειες που παρεμποδίζουν την επίτευξη αυτών των στόχων, όπως για παράδειγμα ότι ελέγχετε συνεχώς τις ειδοποιήσεις του facebook ή του instagram και ότι απαντάτε στα e-mails σας 24/7. Υπάρχει πάντοτε το «περιθώριο» βελτίωσης της ημέρας σας, ακόμη κι αν αυτό είναι ένα δεκαπεντάλεπτο πρωινό τρέξιμο ή ένας καφές με τον φίλο σας μέσα στην εβδομάδα. Σκεφτείτε, ψάξτε και επαναφέρετε ξανά στην ζωή σας τις μικρές αυτές και όμορφες στιγμές οι οποίες πλουτίζουν τις ημέρες σας και είναι αφιερωμένες σε εσάς, στα αγαπημένα σας άτομα και σε ό,τι άλλο σας δίνει χαρά!

2. Σερφάρετε στοχευμένα και μόλις τελειώσετε, αποσυνδεθείτε

Με τον συνεχή βομβαρδισμό των ειδήσεων και των διαφημίσεων σε όλα τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, είναι τόσο εύκολο να πλοηγηθείτε σε τελείως διαφορετικές σελίδες απ' αυτές που είχατε εξαρχής στο μυαλό σας. Ξεκαθαρίστε με τον εαυτό σας τον λόγο για τον οποίο μπήκατε τώρα στο social media account σας και αμέσως μόλις τελειώσετε τη «δουλειά» σας, αποσυνδεθείτε ώστε να αποφύγετε τυχόν περισπασμούς. Είναι πολύ βασικό να έχετε πάντα στο μυαλό σας, ότι όσο πιο γρήγορα κάνετε check off την to-do λίστα σας, τόσο περισσότερος ελεύθερος χρόνος θα περισσεύει στην ημέρα σας ώστε να κάνετε τα πράγματα που απολαμβάνετε περισσότερο.

Tip: Μπείτε στις ρυθμίσεις του κινητού σας και απενεργοποιήστε όλες τις ειδοποιήσεις από τις κοινωνικές εφαρμογές. Λέγεται, ότι για κάθε απόσπαση της προσοχής από τις συχνές αυτές ειδοποιήσεις, ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να επανεστιάσει το μυαλό του σε αυτό που έκανε προηγουμένως.

milan-fashion-week-spring-2016-street-style-phone-600x400-at-2x.jpg

3. Ορίστε στο σπίτι σας «απαγορευτικές» περιοχές για laptop και κινητά

Αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε αμέσως μόλις ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας; Το φως από τις ψηφιακές οθόνες εμποδίζει την παραγωγή της μελατονίνης, μιας ορμόνης που είναι ζωτικής σημασίας για τον ύπνο. Μετατρέψτε, λοιπόν, κι εσείς το υπνοδωμάτιό σας έναν μη ψηφιακό χώρο που προορίζεται αυστηρά και μόνο για χαλάρωση από την πολυάσχολη μέρα σας. Αντί να διαβάζετε από το tablet σας, επιλέξτε να διαβάσετε από ένα αληθινό βιβλίο ή έστω ακούστε ένα ηχητικό βιβλίο. Πέρα από το δωμάτιο, βάλτε έναν ακόμη «νόμο» στην κουζίνα σας, κρατώντας μακριά από το τραπέζι του φαγητού κάθε ηλεκτρονική συσκευή. Έτσι, θα έχετε ουσιαστικές συνομιλίες και θα δώσετε το σωστό παράδειγμα στους φίλους και στην οικογένειά σας. Να θυμάστε, ότι τα παιδιά από την πιο μικρή κιόλας ηλικία συνηθίζουν να μιμούνται τις συνήθειες των μεγαλύτερων αδερφών και των γονιών τους, οπότε να είστε προσεκτικοί για να μην πάρουν από εσάς το «κακό» παράδειγμα.

mental.jpg

4. Κάντε το detox μαζί με έναν φίλο σας

Βάλτε μέσα στο detox game τον καλύτερό σας φίλο και ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον να αλλάξετε τις κακές σας συνήθειες, εστιάζοντας την προσοχή σας σε ευχάριστα πράγματα, όταν θέλετε να γεμίσετε κάποια κενή ώρα της ημέρας σας. Δώστε υπόσχεση μεταξύ σας ότι θα πηγαίνετε κάθε εβδομάδα μαζί στο γυμναστήριο ή για βόλτα στην εξοχή. Αποσυνδεθείτε από τις συσκευές σας και επανασυνδεθείτε με την φύση. Αφιερώστε χρόνο στους εαυτούς σας και κανονίστε να πάτε σε κάποιο θέρετρο ή χώρο ευεξίας. Η ζωή είναι προορισμένη για να σας χαρίζει πολύτιμες στιγμές γέλιου και ευτυχίας κοντά στα αγαπημένα σας άτομα, οπότε διώξτε μακριά τις συσκευές και ζήστε την όπως ακριβώς της αξίζει!

5. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους, ώστε να διαρκέσουν για πάντα

Σχεδιάστε την ψηφιακή σας απεξάρτηση, όχι ως προσωρινό σχέδιο, αλλά ως μία συνολική αλλαγή στον τρόπο ζωής σας. Ίσως να μην είναι τόσο ρεαλιστικό το να μην χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας για μία ολόκληρη εβδομάδα, αλλά είναι απόλυτα εφικτό να το θέσετε σε λειτουργία πτήσης για δύο ώρες από τη στιγμή που οι εργασιακές σας υποχρεώσεις έχουν τελειώσει. Μπορεί, επίσης, να μην είναι ρεαλιστικό το να διαγράψετε όλες τις κοινωνικές σας εφαρμογές, είναι τι θα λέγατε αν ορίζατε δύο με τρεις συγκεκριμένες στιγμές μέσα στην ημέρα, κατά τις οποίες θα ελέγχετε τους λογαριασμούς σας; Οι συνεχείς δονήσεις και ειδοποιήσεις που κάνουν pop-up στις οθόνες έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν μια έντονη αναστάτωση, άνευ λόγου και αιτίας. Φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς να υπήρχαν τα κινητά. Πώς θα γεμίζατε τα κενά της ημέρας σας; Keep in mind: το καλύτερο πράγμα που έχετε να προσφέρετε σε αυτούς που αγαπάτε, όταν βρίσκεστε μαζί τους, είναι η παρουσία σας!