fbpixel

Search icon
Search
5 συνταγές με το τρόφιμο που διαθέτει super αντιγηραντικές ιδιότητες
TASTE

5 συνταγές με το τρόφιμο που διαθέτει super αντιγηραντικές ιδιότητες

Μοναδικές προτάσεις για εσάς που λατρεύετε τα μανιτάρια


Τα μανιτάρια είναι ένα πραγματικό δώρο της φύσης! Κι όμως, παρά το μικρό τους μέγεθος έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, το δέρμα και γενικότερα για την ανθρώπινη υγεία, αφού εκτός των άλλων ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζουν δραστικά τη γήρανση. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να τα εντάξετε στο διατροφολόγιό σας και να επωφεληθείτε από αυτά, απολαμβάνοντας παράλληλα μοναδικές γεύσεις που θα σας ξετρελάνουν.

Ανακαλύψτε τις συνταγές & δοκιμάστε τις εκτελέσετε!

Ριζότο με μανιτάρια

shutterstock-562748863.jpg

Υλικά:

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Παρμεζάνα για τρίψιμο ή φλούδες
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί, ποιοτικό
  • 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
  • 1 ζωμό λαχανικών ή κότας
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουτί μανιτάρια κονσέρβα ή 100 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα μανιτάρια σε λωρίδες αφού τα πλύνουμε και τα στεγνώσουμε καλά. Βάζουμε τα μανιτάρια σε τηγάνι να σωταριστούν ελαφρά με το σκόρδο σε 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Τα γυρίζουμε καλά επί 10 λεπτά, να σωταριστούν χωρίς να καούν. Τα βγάζουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 κουταλιά λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το κρασί και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Λιώνουμε το ζωμό σε 2 ποτήρια με πολύ ζεστό νερό. Με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο ζωμό και ανακατεόυμε ώσπου να εξατμιστεί. Ξαναρίχνουμε άλλη μια κουτάλα με την ίδια διαδικασία. Ρίχνουμε όλο τον ζωμό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά, ρίχνουμε αλάτι και λίγο πιπέρι. Βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε από πάνω την παρμεζάνα.

Σουβλάκια με μανιτάρια & χαλούμι

shutterstock-1864257091.jpg

Υλικά:

  • 250 γραµ. χαλούμι
  • 8 μικρά ασπρομανίταρα
  • 8 ντοματίνια
  • 4 χουρμάδες, αποξηραμένους
  • Φρέσκια ρίγανη
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι βαλσάμικο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε αρχικά, το χαλούμι σε μεγάλα καρέ. Βάζουμε το χαλούμι και όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί με τα υλικά στο μπολ. Έπειτα, ανακατεύουμε καλά. Φτιάχνοντάς τα, περνάμε σε ξύλινα σουβλιά εναλλάξ χαλούμι μανιτάρια ντοματίνια, χουρμάδες. Ψήνουμε στη σχάρα λίγα λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε τα σουβλάκια με μανιτάρια και χαλούμι με πίτες και πράσινη σαλάτα.

Σούπα βελουτέ με μανιτάρια

shutterstock-120625705.jpg

Υλικά:

  • 1 κιλό μανιτάρια champignon
  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γρ. κρασί λευκό
  • 2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 3 κλ. δεντρολίβανο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 5 φέτες μπέικον, για το σερβίρισμα
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε κάθετα σε φέτες τα κρεμμύδια μας. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε ρίχνουμε μέσα και μια πρέζα ζάχαρη για να τα βοηθήσουμε να καραμελώσουν. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα 3 κλωνάρια δενδρολίβανο το οποίο θα αφαιρέσουμε αργότερα. Σβήνουμε τα κρεμμύδια με το λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα μέσα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια μεμβράνη και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30-40 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά και βγάζουμε τα δενδρολίβανα που έχουμε βάλει μέσα. Χτυπάμε την σούπα με το ειδικό εργαλείο για πουρέ (ή σε ένα μίξερ λίγη λίγη ποσότητα τη φορά) και όση ώρα χτυπάμε αν τη θέλουμε πιο αραιή προσθέτουμε και λίγο νερό μέσα και μόλις είναι έτοιμη αφήνουμε στην άκρη. Αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει να κάψει σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το μπέικον και από τις 2 πλευρές μέχρι να γίνει τραγανό. Μόλις είναι έτοιμο το ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι. Σερβίρουμε τη σούπα μας με το ψιλοκομμένο μπέικον.

Μανιτάρια στον φούρνο

shutterstock-140765317.jpg

Υλικά:

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. μανιτάρια champignon
  • 1 κρεμμύδι, ξερό
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 3-4 κλ. θυμάρι, φρέσκο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κλ. δεντρολίβανο, + extra για το σερβίρισμα
  • Aλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το θυμάρι, το μέλι, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα για 2-3 λεπτά. Μεταφέρουμε τα μανιτάρια, μαζί με το ζουμί τους, σε ένα ταψί, και το βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά. Σερβίρουμε μαζί με ένα κλωναράκι δεντρολίβανο.

Scruple eggs με μανιτάρια

shutterstock-1901198299.jpg

Υλικά:

  • 4 αβγά
  • 150 γρ. μανιτάρια λευκά
  • 100 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 100 γρ. κασέρι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε και κρατάμε στην άκρη. Σε ένα δεύτερο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Χτυπάμε καλά τα αβγά, αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Τοποθετούμε πάνω στα αβγά τα σοταρισμένα μανιτάρια και φέτες κασέρι. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ανακατεύουμε τα αβγά μέχρι να ψηθούν σαν ομελέτα.

Καλή απόλαυση!