fbpixel

Search icon
Search
5 προορισμοί που θα είναι hot να ταξιδέψετε το 2023
ESCAPE

5 προορισμοί που θα είναι hot να ταξιδέψετε το 2023

Ξεκινήστε να προγραμματίζετε το επόμενο ταξίδι σας από τώρα


Σε κάθε νέο έτος, το εγχείρημα της οργάνωσης μιας wishlist με τα καλύτερα μέρη για να ταξιδέψει κανείς είναι συναρπαστικό και ταυτόχρονα απαιτητικό. Εξάλλου, δεν λείπουν ποτέ τα εμπνευσμένα μέρη και οι εμπειρίες που ελπίζουμε να βιώσουμε. Κι έτσι, προς το τέλος της κάθε χρονιάς, συγκεντρώνουμε τους προορισμούς εκείνους που μπορεί να απασχόλησαν και να κατάφεραν να μπουν στη λίστα, εξετάζοντας διάφορα κριτήρια τα οποία είναι ικανά για να τους κατατάξουν στη λίστα με τα μέρη που αξίζει να επισκεφτούμε το 2023. Ανακαλύψτε τα! 

1. Αίγυπτος

Go for: Μοναδικά αρχαιολογικά μουσεία, παραθαλάσσια θέρετρα, κρουαζιέρες

1-rhSOk.jpg
Green River Park

Μια πολύ πιο ελπιδοφόρα περίοδο διανύει η Αίγυπτος μετά από μια δεκαετία αναταραχής - απόρροια της Αραβικής Άνοιξης. Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών - και τον Νοέμβριο του 2022, η Αίγυπτος φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, COP 27.

Τα μακροχρόνια σχέδια της χώρας θα καρποφορήσουν επιτέλους το επόμενο έτος, με πολλά έργα υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του πολύ καθυστερημένου Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου στη Γκίζα, που πρόκειται επιτέλους να ανοίξει. Ο χώρος, ο οποίος θα είναι ο αντίστοιχος μεγαλύτερος στον κόσμο αναμένεται να ανοίξει το 2023 και θα περιέχει αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των αντικειμένων που έχουν ανασκαφεί από τον τάφο του Τουταγχαμών. Περαιτέρω τουριστικά θέλγητρα, προέρχονται από τη συναρπαστική επιστροφή ορισμένων αιγυπτιακών αντικειμένων από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, καθώς και από τη μεταφορά της τεράστιας συλλογής βασιλικών μουμιών της χώρας στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού στο Κάιρο.

Μεγαλύτερες αλλαγές επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη, με νέες υποδομές -και μια νέα πρωτεύουσα- να διαμορφώνονται ταχύτατα. Η Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα της Αιγύπτου, στα ανατολικά του Καΐρου, θα αντικαταστήσει τη σημερινή ως κυβερνητικό κέντρο της χώρας, διαθέτοντας τον ψηλότερο πύργο της Αφρικής και το πάρκο Green River Park μήκους 22 μιλίων, σχεδιασμένο να μοιάζει με τον ποταμό Νείλο. Επιπλέον, η Viking River Cruises έχει επεκτείνει για άλλη μια φορά τον στόλο της, με το Viking Aton να αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2023, εκτελώντας το δημοφιλές δρομολόγιο Pharaohs & Pyramids. Εν τω μεταξύ, το άνοιγμα του οικολογικού θέρετρου The Chedi El Gouna στην Ερυθρά Θάλασσα έχει προγραμματιστεί για αυτόν τον μήνα - ένας ακόμη λόγος για ένα ταξίδι με πολλές στάσεις στην Αίγυπτο.


2. Γαλιλαία, Ισραήλ

Go for: Αμπελώνες, βαθιά σύνδεση με το περιβάλλον

2-t6xI1.jpg
Pereh Mountain Resort

Εδώ και δεκαετίες, οι λάτρεις του της γαστρονομίας και της οινολογίας από το Τελ Αβίβ ταξιδεύουν στην περιοχή της Γαλιλαίας, όπου το τοπίο «ξεδιπλώνεται» σε καταπράσινους λόφους και κοιλάδες. Για τους ντόπιους, αυτή η εύφορη γωνιά γεμάτη με φάρμες φρούτων, βιολογικά γαλακτοκομεία και οικογενειακά οινοποιεία, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως η Τοσκάνη του Ισραήλ.

Και τώρα, οι διεθνείς τουρίστες ανακαλύπτουν επίσης τη γενναιοδωρία της περιοχής: Τον τελευταίο χρόνο άνοιξαν πολλά νέα boutique ξενοδοχεία, όπως το Pereh Mountain Resort, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και περιβάλλεται από ελαιώνες και το Galei Kinneret, το οποίο αναγεννήθηκε με μια κουζίνα που διευθύνεται από τον διάσημο σεφ Assaf Granit. Στο The Farmhouse, το οποίο άνοιξε τις πύλες του επίσης το 2021, οι επισκέπτες κοιμούνται ανάμεσα σε αμπελώνες και, κάνοντας θεραπείες στην πισίνα Watsu και περιηγήσεις με τζιπ, καλούνται να συνδυάσουν τοπικά κρασιά με χειροποίητα τυριά και τοπικά προϊόντα. Η Τιβεριάδα, η μεγαλύτερη πόλη της Γαλιλαίας, πρόκειται επίσης να αλλάξει όψη με έναν νέο παραλιακό δρόμο κατά μήκος των ίδιων ακτών όπου λέγεται ότι ο Ιησούς περπάτησε στο νερό. 


3. Κοιλάδα του Λίγηρα, Γαλλία

Go for: Για επίσκεψη στα νέα ξενοδοχεία κι εστιατόρια σε ιστορικά κάστρα αλλά και πολυτελή ταξίδια με τρένο 

3-4Tlpu.jpg
Fleur de Loire

Η Κοιλάδα του Λίγηρα πάντα βασιζόταν στους βασιλικούς της πύργους και τα καταπράσινα τοπία για να προσελκύσει τους ταξιδιώτες. Αλλά μόλις πρόσφατα, χάρη στην πρωτοβουλία ξενοδόχων και σεφ, η περιοχή προσπάθησε να ξεπεράσει τα γραφικά ιστορικά της «θαύματα» και να δημιουργήσει νέους λόγους για να την επισκεφθείτε.

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε το 2020, με τις γαστρονομικές κι εμπνευσμένες από τη φύση αποδράσεις που προσφέρονται στα Loire Valley Lodges και το Les Sources de Cheverny. Ανεβάζοντας τον πήχη, το Fleur de Loire, το ξενοδοχείο του σεφ Christophe Hay με διπλό αστέρι Michelin, το οποίο βρίσκεται στο Blois με θέα τον ποταμό Λίγηρα άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο. Ο Hay ανακαίνισε έναν πρώην ξενώνα του 17ου αιώνα για να δημιουργήσει δύο εστιατόρια, ένα ζαχαροπλαστείο, ένα Sisley spa, 44 κομψά διακοσμημένα δωμάτια κι έναν κήπο 2,5 στρεμμάτων που διαθέτει τις πρώτες ύλες για τη μαγειρική του.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης μία νέα άφιξη για όσους αγαπούν να βιώνουν μια μεσαιωνική εμπειρία. Το Château Louise de La Vallière αποτελεί έναν καινούριο προορισμό 5 αστέρων του Relais & Châteaux μέσα σε μία δασική έκταση, κρυμμένη ανάμεσα στην Tours και την Amboise. Καταλαμβάνοντας ένα château του 16ου αιώνα μέσα σε ένα πάρκο 47 στρεμμάτων που χρησίμευσε ως η πρώτη εξοχική κατοικία της Louise de la Vallière, της πρώτης επίσημης ερωμένης του Λουδοβίκου XIV, η ιδιοκτησία των 20 δωματίων έχει ανακαινιστεί και επανασχεδιαστεί από τον Jacques Garcia απαντώντας στην αίγλη των αιώνων: προσεγγίζει το στιλ και τα έθιμα της εποχής, μέχρι και τις ενδυμασίες που φορούσε το προσωπικό, αλλά και τους αυθεντικούς πίνακες, τις ταπισερί, τα διακοσμητικά αντικείμενα, ακόμη και τις τελετουργίες γεύματος.


4. Μαρακές, Μαρόκο

Go for: Διαμονή στην έρημο, εκθέσεις art & design

4.jpg

Το Μαρακές έχει μια ιλιγγιώδη ενέργεια που σε τραβάει και σε αφήνει να θέλεις περισσότερα. Το ονειρικό El Fenn μόλις πρόσθεσε 10 νέα δωμάτια στο χαρακτηριστικό στiλ του ξενοδοχείου, συνδυάζοντας περίπλοκες χειροποίητες λεπτομέρειες, τολμηρά χρώματα και εντυπωσιακή σύγχρονη τέχνη. Στην άλλη πλευρά της Medina, κατέφθασε το Rosemary, ένα νέο bijou riad με μια ηρεμιστική αυλή και μια ηλιόλουστη ταράτσα, από τον Laurence Leenaert, τον σχεδιαστή πίσω από τη μάρκα κεραμικών και υφασμάτων LRNCE. Στην καταπράσινη γειτονιά Hivernage, όπου βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες νυχτερινές δραστηριότητες της πόλης, ένα νέο ξενοδοχείο Nobu θα δώσει πνοή στο πρώην Pearl Hotel. Στην έρημο Agafay, 45 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη Μεντίνα, η Habitas μόλις άνοιξε το εμπνευσμένο από το Burning Man, Caravan Agafay. Μην φτάσετε εκεί περιμένοντας κυλιόμενους αμμόλοφους τύπου Σαχάρα - η έρημος εδώ μοιάζει περισσότερο σεληνιακή παρά αμμώδης - ωστόσο να αναμένετε boho σκηνές, πισίνες και υπέροχη θέα στο φεγγάρι της Ανατολής.

Επιπλέον, το ίδιο το Μαρακές εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για καλλιτέχνες και σχεδιαστές: Το νέο Monde des Arts de la Parure παρουσιάζει 3.000 κοσμήματα, διακοσμητικά και υφάσματα από περισσότερες από 50 χώρες σε έναν τριώροφο χώρο από ξύλο και τούβλα που φωτίζεται από έναν δραματικό οκταγωνικό φεγγίτη. Στο Μουσείο Σύγχρονης Αφρικανικής Τέχνης Al Maaden (MACAAL), ο καλλιτέχνης από τη Μαδαγασκάρη, Joël Andrianomearisoa, με τίτλο "Our Land Just Like A Dream" εξερευνά την παραδοσιακή μαροκινή δημιουργική γνώση, γεμίζοντας τους χώρους του μουσείου με έργα που κατασκευάστηκαν αποκλειστικά στην περιοχή μέχρι τον Ιούλιο του 2023.


Melides, Πορτογαλία

Go for: Απομονωμένες παραλίες και διαμονή με έμφαση στο design

5.jpg
Spatia

Η λιγότερο γνωστή αδελφή-πόλη της Comporta «σιγοβράζει» εδώ και αρκετό καιρό, αλλά το 2023 θα είναι η χρονιά που η Melides θα αναδειχθεί ως το πορτογαλικό παραλιακό σημείο που πρέπει να γνωρίσετε. Στο σαγηνευτικό τοπίο της με τις παραλίες λευκής άμμου, στα πευκοδάση και στους ορυζώνες θα δημιουργηθούν σύντομα συναρπαστικά νέα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου του πολυαναμενόμενου Vermelho του Christian Louboutin την ερχόμενη άνοιξη. Ο σχεδιαστής ανακάλυψε νωρίς τη γοητεία των Μελιδών - την επισκέπτεται εδώ και 10 χρόνια για να σχεδιάσει τις χειμερινές του συλλογές, ονομάζοντας μάλιστα μια από τις σειρές παπουτσιών του Μελίδες - και το boutique hotel θα τιμήσει την πορτογαλική χειροτεχνία και τις σχεδιαστικές της παραδόσεις.

Και υπάρχουν και άλλα: Το Spatia - το θέρετρο Comporta που επισκέπτονται συχνά ταξιδιώτες που αναζητούν μινιμαλιστικό σχεδιασμό και ήσυχη διαμονή - θα ανοίξει ένα δεύτερο ξενοδοχείο στις Μελίδες το 2023, ενώ οι σχεδόν απόκοσμες βίλες του Umay, εμπνευσμένες από τη γεωμετρία των κοχυλιών, θα ακολουθήσουν το 2024. Επίσης, νέο στην περιοχή είναι το Pa.te.os που άνοιξε τις πόρτες του πρόσφατα, αποτελούμενο από τέσσερις διακριτικές κατοικίες, σχεδιασμένες από τον διάσημο Πορτογάλο αρχιτέκτονα Manuel Aires Mateus, ώστε να εναρμονίζονται με το μεσογειακό τοπίο.

Πέρα από τα ξενοδοχεία, άλλα worth-telling εγκαίνια της χρονιάς αποτέλεσαν το Μουσείο Κεραμικής Melides, το οποίο υμνεί την πλούσια ιστορία κεραμικής της Πορτογαλίας, και παραθαλάσσια εστιατόρια, όπως το À Toa στην Praia de Melides, που προσθέτουν αρκετό ενθουσιασμό γύρω από αυτόν τον vibrant προορισμό. 

Κεντρική φωτογραφία: Μαρακές