fbpixel

Search icon
Search
5 πετυχημένοι άνθρωποι αποκαλύπτουν το βιβλίο που τους άλλαξε τη ζωή
ARTS & CULTURE

5 πετυχημένοι άνθρωποι αποκαλύπτουν το βιβλίο που τους άλλαξε τη ζωή

Ανακαλύψτε μια διαφορετική προοπτική που θα σας ενθουσιάσει


Το κυνήγι της επιτυχίας αποτελεί για τους περισσότερους ένα διαρκή αγώνα, ο οποίος πολλές φορές δεν καταλήγει στο επιθυμητό σημείο. Χρηστικά tips, συμβουλές αυτοβελτίωσης, ατελείωτες ώρες σεμιναρίων και παρόλα αυτά το αποτέλεσμα να παραμένει μηδενικό. Εάν μέχρι σήμερα δεν είχατε σκεφτεί πως ένα βιβλίο είναι ικανό να σας μεταμορφώσει τη ζωή, έφτασε η ώρα να αναθεωρήσετε και να δείτε τα πράγματα διαφορετικά. Ανάμεσα σε εκατομμύρια τίτλους υπάρχουν μερικά που έχουν πετύχει να αλλάξουν την καθημερινότητα μερικών από τους πλέον αναγνωρίσιμους ανθρώπους παγκοσμίως.

Είναι γεγονός πως αυτοί οι οποίοι έγιναν συνώνυμο της προσωπικής τους δουλειάς και επιτυχίας φημίζονται πως έχουν ένα "αστέρι" που τους ακολουθεί. Παρόλα αυτά, χωρίς τα κατάλληλα μέσα ίσως να μην είχαν φτάσει εκεί που βρίσκονται σήμερα. Παρακάτω θα ανακαλύψετε τα 5 turning points που ίσως αλλάξουν και τη δική σας ζωή.

Emma Watson-Quiet

biblia.jpg

Η Emma Watson, μια παγκοσμίου φήμης ηθοποιός, ακτιβίστρια και αιώνια λάτρης των βιβλίων έχει αναφέρει πως αυτό που της άλλαξε τη ζωή είναι το φημισμένο -πλέον- "Quiet", της Cain Susan. Μεταφρασμένο και στα ελληνικά με τίτλο "Η δύναμη των εσωστρεφών σ' έναν κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει" αυτό το διήγημα -που μπήκε πρώτο στη λίστα των Best Sellers των New York Times- έκανε την πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ να πιστέψει πως, η δύναμη της ανάγνωσης είναι ικανή να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων.

"Είμαι εσωστρεφής από τη φύση μου, χωρίς αυτό να είναι μια συνειδητή επιλογή. Όταν κατάλαβα, τι σημαίνει αυτό για εμένα ένιωσα μια πραγματική εσωτερική δύναμη" -Emma Watson 

Η ιστορία του βιβλίου είναι γεμάτη από σπουδαίους εσωστρεφείς ανθρώπους -όπως οι Mahatma Gandhi, Marcel Proust αλλά και Albert Einstein- οι οποίοι άλλαξαν την ιστορία. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, τουλάχιστον ένας στους τρεις ανθρώπους που θα γνωρίσετε στη ζωή σας είναι εσωστρεφής με τα χαρακτηριστικά που τους ορίζουν να είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Προτιμούν να ακούν παρά να μιλάνε, να διαβάζουν παρά να κοινωνικοποιούνται και φυσικά αποδίδουν καλύτερα όταν σκέφτονται μόνοι τους παρά σε ομάδες. Ανακαλύψτε αυτό το μαγικό κόσμο και δείτε γεγονότα που θα σας εντυπωσιάσουν. 

Steve Jobs-Zen Mind, Beginner’s Mind

vivlia.jpg

Γνωστός για την ίδρυση μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως, ο Steve Jobs αποτελεί ακόμη και σήμερα -αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του- το πρότυπο ενός ανθρώπου που ήξερε να ισορροπεί ανάμεσα στην επιτυχία και στη διατήρηση της προσωπικής του ζωής. O ίδιος είχε αναφέρει, λοιπόν, στο παρελθόν, πως το βιβλίο "Zen Mind, Beginner’s Mind" το οποίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τίτλο "Ζεν νους, ο νους του αρχάριου", τον βοήθησε να μειώσει το άγχος του, κερδίζοντας σε δημιουργικότητα αλλά και σε ενδυνάμωση του πνεύματος.

"Μέσα από το πνεύμα σας μπορείτε να δείτε διαφορετικά την κάθε στιγμή. Με αυτό το βιβλίο τελικά θα ανακαλύψετε πολλά περισσότερα από αυτά που γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Σκεφτείτε το σαν μια πειθαρχία την οποία οφείλετε να ακολουθήσετε" -Steve Jobs

Ο Shunryu Suzuki, βουδιστής μοναχός, κατάφερε, να αποτυπώσει σαφείς και ειλικρινείς απόψεις σε αυτές τις σελίδες, με τη βοήθεια του μαθητή του, Marian Derby. Έτσι, μπορεί για τους καθημερινούς ανθρώπους να είναι δύσκολο να ανακαλύψουν το πραγματικό Zen, αλλά μέσω της εξάσκησης ο στόχος είναι να φτάσετε στο σημείο που θα είστε αυτάρκεις και ήρεμοι.

Sheryl Sandberg-The Lean Startup vivlia-3.jpg

Συγγραφέας, COO στη Facebook και ένθερμη ακτιβίστρια, η Sheryl Sandberg, ανήκει στους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το επιχειρηματικό "δαιμόνιο", το οποίο ξεχωρίζει όσους καθορίζουν τις εξελίξεις από αυτούς που απλώς τις ακολουθούν. Για τη Sandberg, το βιβλίο "The Lean Startup" του Eric Ries καθόρισε κατά ένα μεγάλο ποσοστό την πορεία της, κάνοντάς τη μια από τις πλέον επιτυχημένες γυναίκες παγκοσμίως.

"Η ικανότητα μάθησης είναι η πιο σημαντική ιδιότητα που μπορεί να έχει ένας ηγέτης" - Sheryl Sandberg

O λόγος που αυτό το "εγχειρίδιο" βρίσκεται στις βιβλιοθήκες των πιο πετυχημένων ανθρώπων είναι πως θεωρείται η βίβλος της καινοτομίας, κάνοντας τους CEOs να αναλογίζονται αυτά που πραγματικά θα πρέπει να τους απασχολούν. Χαθείτε και εσείς στις σελίδες του, ανακαλύπτοντας μυστικά που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε και να βρείτε το όραμα που σας ταιριάζει. 

Bill Gates-The Better Angels of Our Naturevivlia-1.jpg

Ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, πάντα μας θυμίζει την αγάπη του για την ανάγνωση. Δεν είναι λίγες οι φορές, άλλωστε, όπου κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων του αναφέρεται σε αυτά που προτιμάει να διαβάζει όταν ταξιδεύει, καθώς και σε νέους τίτλους που του κέντρισαν το ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα βιβλίο στη λίστα του Gates, το οποίο παραμένει για χρόνια πρώτο στις προτιμήσεις του και δεν είναι άλλο από το "The Better Angels of Our Nature", του Steven Pinker. Τον Μάιο του 2018, απευθύνθηκε σε άτομα που μόλις τελείωσαν το κολέγιο γράφοντας στο Twitter:

"Εάν θα μπορούσα να δώσω σε καθέναν από σας ένα δώρο αποφοίτησης, θα ήταν αυτό -το πιο εμπνευσμένο βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ. Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος βελτιώνεται. Ακούγεται τρελό, αλλά είναι αλήθεια" -Bill Gates

Μέσα από αυτό το βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε το 2012, θα ανακαλύψετε από τη ματιά του Pinker, ότι η βια έχει ελαττωθεί τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι η 24ωρη ενημέρωση που λαμβάνετε σας κάνει να πιστεύετε το αντίθετο. Ο συγγραφέας, εξηγεί τι είναι αυτό που παρακινεί την ανθρωπότητα να χρησιμοποιήσει τη βία για να λύσει τις διαφορές της και τι είναι αυτό που μας βοηθά να μην πέσουμε θύματά της.

Jeff Bezos-Built to Last

vivlia-2.jpg

Ο κολοσσός της τεχνολογίας Amazon, ιδρύθηκε το 1994, από τον Jeff Bezos. Από τότε, ο ίδιος, καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο επιτυχημένους και πλουσιότερους άντρες στον πλανήτη με την περιουσία του να ανεβαίνει κάθε χρόνο ακόμη και περισσότερο. Σίγουρα, ο ίδιος γνωρίζει ότι η διατήρηση μιας επιτυχημένης και καινοτόμου επιχείρησης είναι ένας πραγματικός αγώνας ζωής, ενώ πολλές φορές έχει τονίσει ότι το βιβλίο "Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies" του άλλαξε τη σκέψη, μαθαίνοντας του αυτή τη φράση:

"Αν αποφασίσετε ότι πρόκειται να κάνετε μόνο τα πράγματα που ξέρετε πως θα λειτουργήσουν, τότε είναι σίγουρο πως θα αφήσετε πολλές ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες" -Jeff Bezos

Με βάση ένα εξαετές ερευνητικό πρόγραμμα στο Graduate School of Business του Πανεπιστημίου Stanford, ο James C. Collins και ο Jerry I. Porras μελέτησαν δεκαοκτώ κορυφαίες εταιρίες και έκαναν άμεση σύγκριση με τους άμεσους ανταγωνιστές τους. Εξέτασαν την πορεία τους από την αρχή της ίδρυσης τους μέχρι και το τέλος της έρευνάς τους, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν, συνοψίζοντας τα όλα σε ένα από τα top business βιβλία όλων των εποχών.