fbpixel

Search icon
Search
Ελληνίδες food bloggers αποκαλύπτουν την αγαπημένη τους γιορτινή συνταγή
#GREEKSDOITBETTER

Ελληνίδες food bloggers αποκαλύπτουν την αγαπημένη τους γιορτινή συνταγή

Έφτασε η ώρα να ανακαλύψετε τι πιο ιδιαίτερες γεύσεις κατευθείαν από τις gurus


Τα τελευταία χρόνια, οι Ελληνίδες food bloggers αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα must στην πλατφόρμα του instagram...και όχι μόνο. Φωτογραφίες που απεικονίζουν τα πιο λαχταριστά φαγητά, συνδυασμοί που δεν έχετε φανταστεί, υλικά που ξεπερνούν κάθε επιθυμία και -πάνω από όλα- η αναβίωση της παραδοσιακής κουζίνας μέσα από τα πιο δημιουργικά παιχνίδια. Πετυχαίνοντας να ανταπεξέλθουν στους γρήγορους ρυθμούς του ίντερνετ και ταυτόχρονα διατηρώντας την μαμαδίστικη, αυθεντική μεριά τους, οι food bloggers που θα ανακαλύψετε παρακάτω θα καταφέρουν να σας ταξιδέψουν και θα σας κάνουν να δείτε -ξανά- την κουζίνα με χαμόγελο, ειδικά τώρα...που οι γιορτινές μέρες το απαιτούν.

Το φαγητό είναι διασκέδαση, το φαγητό είναι παιχνίδι, και όπως είπε και μια φίλη «Όταν μαγειρεύω, ξαφνικά φεύγουν τα πάντα από το μυαλό μου». Τολμήστε, δημιουργήστε και ακολουθήστε αυτά τα κορίτσια που γνωρίζουν πως να ντύνουν την κάθε μέρα με τον πιο γευστικό τρόπο.

Funky Cook-Gingerbread Cookiesbefunky-collage-2fWeB.jpg

H Εύα Μονοχάρη, δημιουργός του Funky Cook, και αιώνια food lover, μας συστήνει τη δική της αγαπημένη συνταγή, που δεν είναι άλλη από τα Gingerbread Cookies. Η ιδιαίτερη αισθητική της καθώς και οι μοναδικές τις συνταγές μπορούν να κάνουν -επιτέλους- το καθημερινό μαγείρεμα...την πιο ευχάριστη διαδικασία. 

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 560 γρ. αλεύρι μαλακό 
  • 130 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 150 γρ. μελάσα
  • 2 αυγά 
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1/4 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο 
  • 2 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
  • 3/4 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο 
  • 1/4 κ.γ. λευκό πιπέρι
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 2 λεπτά, προσθέτουμε τη μελάσα, το αυγό, τα μπαχαρικά, τη σόδα και το αλεύρι. Πλάθουμε ομοιόμορφα μπισκότα ή κόβουμε με κουπ-πατ, τα ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180ο C  για 10-12’.

Ο λόγος: Από τις ωραιότερες  χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις μου ως μικρό παιδί είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα και μαζί τ΄αγαπημένα μου κουλουράκια με γεύση κανέλας. Όμως, φέτος υπάρχει ένας ακόμη λόγος που αγαπώ να ψήνω αυτά τα υπέροχα κουλουράκια, ξανά και ξανά, είναι η κόρη μου που τα λατρεύει! Τα gingerbread cookies μοσχοβολάνε σα χριστουγεννιάτικο παραμύθι!

Mamatsita-Χριστουγεννιάτικη γέμισηfood-bloggers-wKlSQ.jpg

Λάτρης της απλής, κουζίνας, γλυκύτατη και πάνω από όλα παραδοσιακή, η Mamatsita ή κατά κόσμον, Γωγώ Παπαδιονυσίου, έχει αποφασίσει -εδώ και χρόνια- πως θα μάθει σε όλους την πραγματική πλευρά της κουζίνας. Εδώ, μας παρουσιάζει τη Χριστουγεννιάτικη γέμιση που αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο must!

Υλικά

  • 600 gr κιμά (300 μοσχαρίσιο, 300 χοιρινό)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 100 gr μανιτάρια
  • 1 ποτήρι μαυροδάφνη
  • 100 gr κάστανα βρασμένα
  • 1 μήλο κομμένο σε κύβους
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 2 κ.σ. κράνμπερι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • αλάτι-πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 500 gr ρύζι μακρύκκοκο parboiled

Εκτέλεση

Σ’ ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος με καπάκι, σοτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις καραμελώσει προσθέτω τον κιμά. Τον σοτάρω αρκετά καλά μέχρι να πάρει χρώμα και στη συνέχεια προσθέτω τα μανιτάρια. Λίγο ακόμη σοτάρισμα και στη συνέχεια σβήνω με τη μαυροδάφνη κι ανακατεύω μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζω προσθέτοντας τα κάστανα, το μήλο, το κουκουνάρι, τα κράνμπερι και το ξύσμα. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω τα μπαχαρικά. Σ’ αυτή τη φάση ή αφήνω τη γέμιση να κρυώσει και στη συνέχεια γεμίζω τη γαλοπούλα ή προσθέτω δύο ποτήρια χλιαρό νερό, σκεπάζω το σκεύος και σιγοβράζω τη γέμιση για 15 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ ετοιμάζω το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού που αναγράφονται στη συσκευασία. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο το τοποθετώ σε φόρμα και το πιέζω ελαφρά μ’ ένα κουτάλι. Το αφήνω για ένα με δυο λεπτά να σταθεροποιηθεί και το ξεφορμάρω στην πιατέλα που θα σερβίρω. Στρώνω περιμετρικά αλλά και στο κέντρο τη γέμιση.

O λόγος: Η συνταγή που δε λείπει ποτέ μα ποτέ από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μου, είναι η Χριστουγεννιάτικη γέμιση μου. Είναι η γέμιση της γαλοπούλας μου, αλλά η νοστιμιά της κυριολεκτικά κοντεύει να ξεπεράσει τη νοστιμιά της γαλοπούλας (που ναι, το καυχιέμαι, την πετυχαίνω κάθε χρονιά). Αποτέλεσμα; Διπλασιάζω τη δόση και τη σερβίρω στο τραπέζι μου με ρύζι, ως ακόμα ένα συνοδευτικό. 

Madame Ginger-Τάρτα λευκής σοκολάτας με φιστίκια Αιγίνηςbefunky-collage-2.jpg

H Μαριλού Παντάκη ή αλλιώς η αγαπημένη food blogger Madame Ginger αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ελληνική, γαστρονομική σκηνή. Λάτρης των ταξιδιών, της μουσικής και του καλοκαιριού μας χάρισε την τέλεια τάρτα λευκής σοκολάτας με φιστίκια Αιγίνης.

Υλικά για 6-8 μερίδες 

Για τη ζύμη: 

  • 180 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 90 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 1 κρόκο
  • 40 γρ. νερό 
  • 3 γρ. αλάτι
  • 3 γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση με φιστίκια Αιγίνης: 

  • 200 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι

Για την επικάλυψη λευκής σοκολάτας: 

  • 200 γρ. λευκή κουβερτούρα, σε κομματάκια
  • 100 ml κρέμα γάλακτος

Άλλα υλικά: 2 κ.σ. κοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης

Εκτέλεση: Ξεκινάμε με τη ζύμη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το βούτυρο και τα χτυπάμε με το φτερό στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να σβολιάσουν. Προσθέτουμε τον κρόκο. Έπειτα προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα να ομογενοποιηθούν και να σχηματίσουν μαλακή ζύμη. Tip: Αν δεν έχουμε μίξερ κάνουμε τη ζύμη στο χέρι με τον ίδιο τρόπο. Τυλίγουμε τη ζύμη με λαδόκολλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πολτοποιούμε τα φιστίκια Αιγίνης σε ένα μίξερ με λεπίδες μέχρι να γίνουν πολύ ψιλοτριμμένα. Μεταφέρουμε τα φιστίκια σε μπολ και προσθέτουμε το μέλι, το γάλα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη στη λαδόκολλα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα. Τρυπάμε τη βάση της τάρτας με πιρούνι και την ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Όταν η ζύμη έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνειά της τη γέμιση φιστικιού. Βάζουμε σε μπολ την κουβερτούρα. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μπρίκι και λίγο πριν βράσει περιχύνουμε με αυτήν την κουβερτούρα. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά το μείγμα μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να γίνει λείο. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα λευκής σοκολάτας πάνω στη γέμιση φιστικιού. Πασπαλίζουμε με τα κοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν σερβίρουμε.

O λόγος: Οι γιορτές είναι σαν τους φίλους. Για λίγες μέρες μπορείς να τους απολαύσεις χωρίς να κοιτάς το ρολόι και να περάσεις ώρες μαζί τους ατελείωτες μπροστά στο τζάκι ή σε ένα τραπέζι γεμάτο φαγητά και γλυκά. Σε ένα από αυτά τα τραπέζια θα σερβίρω την αγαπημένη μου τάρτα. Με σπιτική βουτυρένια ζύμη, μια υπέροχη πάστα φιστικιού Αιγίνης και λατρεμένη λευκή σοκολάτα. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ιωαννίδης.

Garlicmother-Μανιτάρια γεμιστάfood-bloggers3.jpg

Η πάντα χαμογελαστή Κωνσταντίνα Πανούση λατρεύει τη μαγειρική και φυσικά την πανέμορφη κουζίνα της. Με το blog της να αριθμεί μερικούς χιλιάδες followers οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτά τα γεμιστά μανιτάρια, θα σας κλέψουν την καρδιά! Στόχος της, να μοιραστεί εκείνη την συνταγή που θα κάνει τους ανθρώπους να έρθουν κοντά και αυτά τα Χριστούγεννα. 

Υλικά: 

  • 7 μεγάλα λευκομανίταρα ή μέτρια portobello 
  • 7 φέτες μπέικον 
  • 70 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση 

  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
  • 180 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 30 γρ. κουκουνάρια
  • 40 ml κονιάκ
  • τα ποδαράκια από τα μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/3 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • 1/3 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Σκουπίζουμε καλά τα μανιτάρια μας με μία καθαρή νοτισμένη πετσέτα και κόβουμε τα ποδαράκια τους. Τα μανιτάρια τα τοποθετούμε σε ένα ταψί ενώ τα ποδαράκια τα ψιλοκόβουμε για τη γέμιση. Αλατοπιπερώνουμε τα μανιτάρια στο ταψί και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι, τα κουκουνάρια, τα κομματάκια από το μπέικον, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα να λαδωθεί το ρύζι και να σκορπίσουν το άρωμά τους τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ποδαράκια των μανιταριών και σοτάρουμε για άλλα 2 με 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ και μετά από δύο λεπτά προσθέτουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά. Ελέγχουμε εάν χρειάζεται υγρά το ρύζι μας. Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου. Γεμίζουμε με τη γέμιση τα μανιτάρια, σκεπάζουμε κάθε μανιτάρι με 1 φέτα μπέικον και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου. Τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

O λόγος: Merry Christmas & a Happy New Year! Σίγουρα θα σας πάω σε αλμυρή συνταγή μιας και δεν είμαι από εκείνους που λατρεύουν σοκολάτες, τρούφες και ζάχαρες άχνες! Λατρεύω τα ορεκτικά. Γενικά λατρεύω το τσιμπολόγημα. Πόσο μάλλον εκείνες τις ημέρες που τα γιορτινά τραπέζια διαρκούν πολύ παραπάνω ώρες από τα συνηθισμένα. Και επειδή είμαι μια ζωή μ' ένα ποτήρι κρασί στο χέρι… αυτή είναι η αγαπημένη μου festive συνταγή με διαφορά!

Κεντρική φωτογραφία: Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Missmimifoodie-Γιορτινή τάρτα με μανιτάρια και πράσοbefunky-collage-4-GItYU.jpg

H miss mimi foodie, ή αλλιώς η Δήμητρα Γκριτζά είναι το κορίτσι που λατρεύει να μαγειρεύει. Γλυκά, αλμυρά, καθημερινά ή λίγο πιο εξεζητημένα όλα τα πιάτα γίνονται ο δικός της καμβάς σε ένα καθημερινό παιχνίδι από το οποίο πάντα βγαίνει νικήτρια!

Υλικά 

Για τη ζύμη 

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 125 γρ. Βούτυρο παγωμένο σε κύβους
  • 1 αυγό
  • σταγόνες νερό
  • αλάτι 

Για τη γέμιση 

  • 250 γρ. μανιτάρια 
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 100 γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
  • 100 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 αυγό
  • άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 100 γρ. Βούτυρο 

Εκτέλεση: 

Για τη ζύμη: Bάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο στο μίξερ σε χαμηλή ένταση. Έπειτα το αυγό κ το αλάτι. Και τέλος σταγόνες νερό μέχρι να γίνει ένα ωραίο, λείο, μαλακό ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε ψυγείο για 1 ώρα. Στη συνέχεια, το ανοίγουμε με πλάστη και το ψήνουμε στη ταρτιέρα, σκεπασμένο με λαδόκολλα, γεμίζοντας την ταρτιέρα με όσπρια ή τα κεραμικά φασόλια, ώστε να κρατήσει το σχήμα της (να μην φουσκώσει ή πέσουν τα τοιχώματα) για 10 λεπτά και αλλά 5 αφαιρώντας την λαδόκολλα και τα όσπρια στους 180 βαθμούς Κελσίου. 

Γέμιση: Τσιγαρίζουμε τα πράσα, φρέσκα κρεμμύδια και το ξερό κρεμμύδι σε βούτυρο. Σε άλλο σκεύος, σε δυνατή φωτιά με βούτυρο τα χοντροκομμένα μανιτάρια. Σε μπολ, ανακατεύουμε τη κρέμα γάλακτος με το αυγό, προσθέτουμε τα τσιγαρισμένα λαχανικά, τα τυριά, αλάτι και πιπέρι και τέλος τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε ελαφρά και γεμίζουμε τη προψημένη βάση τάρτας. Ψήνουμε για 30’-40’ στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Το ζυμάρι γίνεται πολύ εύκολα και χωρίς μίξερ. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι τυριά θέλουμε. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε κομματάκια σοταρισμένο κοτόπουλο ή μπέικον.

O λόγος: Οι γιορτές για όλους είναι αγάπη, γλυκιά ανάμνηση, γιορτινή διάθεση! Για μένα είναι και μεγάλα τραπεζώματα στο σπίτι, με τη μαμά πολλές ώρες στη κουζίνα και άπειρες μυρωδιές. Η συνταγή της τάρτας μου, είναι μια συνταγή που την έκανε πάντα τα Χριστούγεννα η μαμά μου, στα γιορτινά τραπέζια. Έτσι κι εγώ από το πρώτο μου χριστουγεννιάτικο κάλεσμα σαν οικοδέσποινα πια, μέχρι και φέτος και για όλα τα επόμενα που θα έρθουν, πάντα θα την προτιμώ για το τραπέζι της «μεγάλης» βραδιάς.