fbpixel

Search icon
Search
5 decluttering tricks που λειτουργούν πραγματικά σύμφωνα με τους experts
INTERIORS

5 decluttering tricks που λειτουργούν πραγματικά σύμφωνα με τους experts

Μπορεί να φαίνεται απαιτητικό, αλλά με τα παρακάτω tricks θα τα καταφέρετε


Όταν πρόκειται για declutter, σήμερα επηρεαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, καθώς φωτογραφίες όμορφων, καθαρών ντουλαπιών και βιβλιοθηκών - χωρίς ίχνος ακαταστασίας - τροφοδοτούν καθημερινά τα social media μας. Μπορεί να είναι πρόκληση να καταλάβετε πώς να πλησιάσετε το απόλυτο decluttered - ωστόσο με τις συμβουλές και τα κόλπα των ειδικών από το Mydomaine.com, δεν θα σας φανεί τόσο δύσκολο! 

Ξεκινήστε από σήμερα!

1. Να είστε προετοιμασμένοι

Το πρώτο βήμα για το σωστό ξεσκαρτάρισμα (όπως θα λέγαμε πιο απλά) είναι στην πραγματικότητα η προετοιμασία. Οι ειδικοί προτείνουν να ορίσετε έναν ξεκάθαρο σκοπό πριν αποσυμφορήσετε τον χώρο σας. Αρχικά, ρωτήστε τον εαυτό σας: γιατί θέλετε να οργανωθείτε; Τι αντίκτυπο θα έχει η οργάνωση στη ζωή σας; Αφού καθορίσετε τις απαντήσεις, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε! 

Πριν πιάσετε δουλειά, φροντίστε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για την επιτυχία! Εντοπίστε μερικές επιλογές δωρεάς, (ίσως μια υπηρεσία μεταφοράς για ογκώδη αντικείμενα), ώστε να έχετε έναν εύκολο τρόπο να αποχωριστείτε κάποια από τα πράγματά σας. Μαζί με αυτά τα βήματα προετοιμασίας, μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε σακούλες ή κούτες όπου θα ταξινομήσετε τα σκουπίδια, την ανακύκλωση, τις δωρεές και τα αντικείμενα που πρέπει να μετακινηθούν ή να επιστραφούν κατά το declutter σας. Αυτό θα κάνει όλη τη διαδικασία πολύ πιο αποτελεσματική και γρήγορη! 

hutomo-abrianto-x5bwooeo4cw-unsplash.jpg

2. Ταξινόμηση αντικειμένων σε κατηγορίες

Αν και μπορεί να μη σας φαίνεται ένα απαραίτητο βήμα, η ταξινόμηση είναι το «κλειδί» για να οργανωθείτε, σύμφωνα με την επαγγελματία διοργανώτρια Katherine Picott. Η τακτοποίηση των αντικειμένων σας και το ξεκαθάρισμά τους σε σχέση με άλλα παρόμοια είναι ο τέλειος τρόπος για να ορίσετε με σαφήνεια πού ανήκει το καθένα πριν μετακινήσετε οτιδήποτε. «Το δικό μου hack είναι να ταξινομώ όλα τα αντικείμενα σε κατηγορίες πριν από το ξεσκαρτάρισμα», λέει η Picott. «Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να αξιολογήσετε όλα όσα κατέχετε και να συγκρίνετε τα όμοια, γεγονός που καθιστά πιο αποτελεσματική την τελική τακτοποιημένη διακόσμηση ενός χώρου.»

3. Δοκιμάζοντας τη «15λεπτη νίκη» 

Το καθάρισμα ή η οργάνωση έχει την κακή τάση να διαρκεί πολλές ώρες και οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφιερώσουμε μια ολόκληρη μέρα για να ταξινομήσουμε τα πράγματα σε καλάθια. Ωστόσο, σας έχουμε ένα γρήγορο hack που προορίζεται να βοηθήσει σε αυτό: τη «15λεπτη νίκη». Αποτελεί ένα win hack της παραγωγικότητας και βοηθά τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη σύγχυση του declutter και να αναλάβουν δράση, ειδικά όταν εργάζονται σε μεγαλύτερα εγχειρήματα, όπως το ξεσκαρτάρισμα ενός ολόκληρου υπογείου ή γκαράζ. 

Αποδεσμεύστε τον εαυτό σας από όλους τους άλλους περισπασμούς, βάλτε ένα χρονόμετρο για 15 λεπτά και δείτε τι μπορείτε να καταφέρετε! Πολύ πιθανόν να θέλετε να συνεχίσετε μετά από 15 λεπτά, αλλά αν όχι, μπορείτε απλά να συνεχίσετε να εργάζεστε για το συγκεκριμένο project, 15 λεπτά κάθε φορά, μέχρι να τελειώσετε. Το hack κάνει θαύματα, επειδή το πιο δύσκολο κομμάτι είναι πάντα το ξεκίνημα, και μόλις ξεκινήσετε, θα κερδίσετε ενέργεια και ορμή! 

alexandra-gorn-w5dsm9n6e3g-unsplash.jpg

4. Παραλείψτε το συναισθηματικό κομμάτι

Αυτό είναι απόλυτα λογικό για εμάς: το πιο εύκολο μέρος για να ξεκινήσετε το ξεσκαρτάρισμα δεν είναι σίγουρα το κουτί με τα αναμνηστικά ή η συναισθηματική ντουλάπα σας. Ξεκινήστε αποσυμφορίζοντας περιοχές που σας φαίνονται διαχειρίσιμες και δεν απαιτούν πολλή σκέψη ή περισυλλογή. Το declutter του ψυγείου ή του ντουλαπιού σας μπορεί να είναι τόσο απλό, όσο το να πετάξετε πράγματα που έχουν λήξει, ενώ η επεξεργασία όλων των παιδικών σας φωτογραφιών ή των παλιών σας επιστολών μπορεί να σας φανεί πολύπλοκη και συντριπτική. Μην κάνετε το πρώτο βήμα του declutter πιο περίπλοκο - κρατήστε το απλό και διαχειρίσιμο.

tu-tu-qzgqo3nvslo-unsplash.jpg

5. Κάνοντας το Micro

Ξεκινώντας από έναν μικρό (micro) χώρο κι εστιάζοντας στην αποσυμφόρηση ενός μικρού τμήματος του σπιτιού σας κάθε φορά, θα αποδειχθεί πολύ πιο παραγωγικό από το να καθαρίζετε όλο το σπίτι, σύμφωνα με τους experts. Αντί να προσπαθείτε να επεξεργαστείτε και να οργανώσετε ένα ολόκληρο δωμάτιο, επικεντρωθείτε στην ολοκλήρωση μιας μόνο μικρής εργασίας την ημέρα. Το συρτάρι του κομοδίνου σας, το ντουλάπι με τα φάρμακα ή ακόμα και μια μόνο επιφάνεια μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι κάνετε πρόοδο και θα έχει τεράστιο αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου στην ψυχολογία σας, και όχι μόνο!