fbpixel

Search icon
Search
5 Χριστουγεννιάτικα γλυκά που μπορείτε να φτιάξετε από τώρα
TASTE

5 Χριστουγεννιάτικα γλυκά που μπορείτε να φτιάξετε από τώρα

Κάνοντας το σπίτι σας να μυρίσει γιορτές!


Η περίοδος των Χριστουγέννων έφτασε και πολλοί την έχουν άρρηκτα συνδεδεμένη στο μυαλό τους με μοναδικές γεύσεις και απερίγραπτες μυρωδιές. Είτε ανήκετε στην κατηγορία που γνωρίζετε πολύ καλά τη ζαχαροπλαστική είτε θα έρθετε πρώτη φορά σε επαφή μαζί της, εμείς συλλέξαμε παρακάτω τις πιο εύκολες συνταγές για τα πιο συνηθισμένα Christmas candies.

Happy festive days!

Χριστουγεννιάτικα cupcakes

shutterstock-761291467.jpg

Υλικά:

Για τα cupcakes

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αβγά, μέτρια
  • 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 40 γρ. κακάο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. κουβερτούρα λευκή

Για το frosting

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • Gingerbread μπισκότα, για διακόσμηση

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα. Προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, την κρέμα γάλακτος, το κονιάκ, τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Τα προσθέτουμε στον κάδο και χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά. Βάζουμε μέσα σε μία φόρμα για cupcakes τα ειδικά χαρτάκια και τα γεμίζουμε με το μείγμα με ένα κουτάλι μέχρι τα ⅔ του ύψους τους. Ψήνουμε τοποθετώντας το ταψάκι σε ψηλή σχάρα για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 30 λεπτά να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Χτυπάμε την κρέμα και τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα. Προσθέτουμε το ξύσμα μέχρι να γίνει σαντιγί. Βάζουμε σε ένα κορνέ με μύτη αστεράκι και διακοσμούμε από πάνω τα cupcakes. Τοποθετούμε ένα μπισκότο πάνω από κάθε cupcake και σερβίρουμε.

Stollen με λευκή σοκολάτα

shutterstock-1795018426.jpg

Υλικά:

  • 150 γρ. γάλα
  • 70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 16 γρ. μαγιά ξηρή
  • 50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αβγό, μεσαίο
  • 30 γρ. φουντούκια
  • 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 100 γρ. κόντιτα
  • 100 γρ. κεράσια, γλασέ
  • 100 γρ. κουβερτούρα λευκή
  • 150 γρ. αμυγδαλόπαστα
  • Αλεύρι γ.ο.χ., για τη ζύμη

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το βούτυρο, 380 γρ. αλεύρι, αλάτι, το αβγό και χτυπάμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 6-8 λεπτά. Σε ένα μιξεράκι ρίχνουμε τα φουντούκια, τα φιστίκια και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν σε μικρά κομμάτια. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ με τους ξηρούς καρπούς την κόντιτα, τα κεράσια, τη λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη, το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε στο μίξερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Το μείγμα είναι αρκετά κολλώδες. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα αλευρωμένο μπολ, το κλείνουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε περίπου για μία ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλευρώνουμε μια λαδόκολλα, τοποθετούμε πάνω τη ζύμη και την ανοίγουμε με έναν πλάστη 25εκ. Κάνουμε ρολό την αμυγδαλόπαστα, τη βάζουμε στο κέντρο της ζύμης και την κλείνουμε σαν καλτσόνε, πιέζοντας τις άκρες να κολλήσουν καλά. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί τη ζύμη με τη λαδόκολλα, καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε με λιωμένη λευκή κουβερτούρα.

Κορμός

xmas-sweets-3.jpg

Υλικά:

  • 1 κουβερτούρα 200 γρ.
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 2 πακέτα γεμιστά μπισκότα

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, βγάζετε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτετε την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνετε για 5 λεπτά, ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτετε τα μπισκότα σπασμένα σε μικρά κομματάκια. Σε μια ορθογώνια φόρμα βάζετε λαδόκολλα. Αδειάζετε το μείγμα μέσα στη φόρμα. Τοποθετείτε την φόρμα για 3 ώρες στην κατάψυξη και ο κορμός σοκολάτας είναι έτοιμος. Για το σερβίρισμα μπορείτε να προσθέσετε Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, όπως μικρά κομμάτια από γκι αλλά και βρώσιμα στοιχεία, όπως μαρασκίνο ή μούρα για περισσότερο χρώμα.

Healthy Christmas muffins

shutterstock-1233383452.jpg

Υλικά:

  • 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • 2 μπανάνες, ώριμες
  • 2 αβγά, μέτρια
  • 120 γρ. σιρόπι σφενδάμου
  • 120 γρ. γάλα αμυγδάλου
  • 20 γρ. λάδι καρύδας
  • Ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 40 γρ. καρύδια, σπασμένα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Τοποθετούμε κομμάτια λαδόκολλας 12x12 εκ. σε 8 ατομικές θήκες για muffins και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη καρύδας, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ τις μπανάνες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι, μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε τα αβγά, το σιρόπι σφενδάμου, το γάλα αμυγδάλου, το λάδι καρύδας, το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες για muffins και προσθέτουμε από πάνω τα σπασμένα καρύδια. Ψήνουμε στον φούρνο για 20-22 λεπτά. Αφαιρούμε τα muffins από τον φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε με το μέλι και σερβίρουμε.

Δίπλες

diples-768x645.jpg

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 5 αβγά, μεσαία
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1-2 κ.σ. νερό, προαιρετικά
  • 400 ml σπορέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 800 γρ. νερό
  • 2 στικ κανέλα
  • Χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
  • 50 γρ. μέλι

Για το σερβίρισμα

  • Μέλι
  • Σπασμένα καρύδια

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, αλάτι, τη ζάχαρη και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Το μείγμα δεν θα δέσει καλά στο μίξερ. Αφαιρούμε και συνεχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας.Μόλις σχηματίσουμε τη ζύμη με τα χέρια μας τη μεταφέρουμε ξανά στο μίξερ και χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Αν είναι πολύ σφιχτή η ζύμη τότε προαιρετικά βάζουμε το νερό.Κόβουμε σε 5 κομμάτια, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας μας και βάζουμε το ένα κομμάτι από τη ζύμη.Ανοίγουμε με έναν πλάστη τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο. Κόβουμε σε κομμάτια και τα μεταφέρουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για 1 λεπτό να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια της ζύμης. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις κανέλες, τον χυμό λεμονιού, το μέλι και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τις δίπλες για 5 δευτερόλεπτα. Αφαιρούμε και σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.

Bon appétit!