fbpixel

Search icon
Search
5 ασκήσεις για να αυξήσετε την ευλυγισία και να τονώσετε το σώμα σας
WELLNESS

5 ασκήσεις για να αυξήσετε την ευλυγισία και να τονώσετε το σώμα σας

Ακολουθήστε τις πιστά και θα ανακαλύψετε πως μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα σας


Εάν εξακολουθείτε να μην έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε από τη γυμναστική την οποία επαναλαμβάνετε εδώ και καιρό, έφτασε η στιγμή να κάνετε μερικές αλλαγές. Οι ασκήσεις που έχουν ως στόχο την αύξηση της ευλυγισίας αποτελούν ένα από τα αγαπημένα "τεχνάσματα" των personal trainers παγκοσμίως. Εστιάζοντας στους μικρούς μύες και μέσα από στατικές κινήσεις -σε αντίθεση με τις κλασικές ασκήσεις με βάρη- πετυχαίνουν όχι μόνο να κάνουν το σώμα σας πιο ελαστικό αλλά και να αυξήσουν τις καύσεις του οργανισμού σας. Αυτό συμβαίνει καθώς αλλάζοντας προσέγγιση στη fitness ρουτίνα σας, αναγκάσετε το σώμα σας να κάψει περισσότερες θερμίδες. 

Φυσικά, για αυτούς που γνωρίζουν την εξέλιξη του fitness, η στατική γυμναστική είναι μια επανάσταση. Με τη yoga αλλά και το pilates να αποτελούν μέρος της το μόνο βέβαιο είναι πως οι παρακάτω ασκήσεις θα γίνουν και οι δικές σας αγαπημένες. Στόχος καθεμίας από αυτές είναι με την τεχνική Active-Isolated, να συσπάτε κάποιους μύες την ώρα που κάποια άλλη μυική ομάδα βρίσκεται σε ηρεμία. Αυτό το "αντανακλαστικό" θα αυξήσει την εμβέλεια των κινήσεών σας, με ελάχιστη μόνο προσπάθεια καθημερινά. 

euligisia-1.jpg

Stretching basics

O πιο εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την ευλυγισία σας είναι μέσω του stretching. To κλασικό "τέντωμα" μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία και τη στάση σας, διότι συμβάλλει στην αύξηση της εμβέλειας της κίνησης, της δύναμης, του συντονισμού και της ευελιξίας. Προάγοντας μάλιστα την ελεύθερη κίνηση, μπορεί να μειώσει την ένταση που συσσωρεύεται στους μύες. Φροντίστε να το εντάξετε στο πρόγραμμά σας μετά από κάθε προπόνηση και φυσικά δοκιμάστε τα πρωινά stretches που θα σας γεμίσουν ενέργεια στη στιγμή!

euligisia-3.jpg

One Legged King Pigeon 

Καθίστε στο πάτωμα με τις παλάμες σας να πιάνουν την άκρη των δακτύλων του ποδιού σας και τοποθετήστε το αριστερό γόνατο στο πάτωμα με την αριστερή φτέρνα να βρίσκεται κάτω από το δεξί ισχίο. Το βλέμμα σας πρέπει να κοιτάζει προς τα πάνω και η πλάτη σας να μη δημιουργεί υπερβολικά υπερέκταση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι μόλις μπείτε σε αυτή τη στάση να ξεκινήσετε να αναπνέετε με φυσιολογικό ρυθμό. Παραμείνετε σε αυτή τη θέση για 20 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε την ίδια άσκηση 5 φορές και με τα δύο πόδια. Τόσο η πλάτη και οι κοιλιακοί σας όσο και το πίσω μέρος του ποδιού σας θα νιώσετε πως βρίσκονται σε μια διαδικασία "επανασχηματισμού". 

euligisia-5.jpg

C-Curve

Μια εξαιρετική άσκηση για την ευλυγισία της μέσης σας, αποτελεί η γνωστή C-Curve. Αφού καθίσετε στο πάτωμα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα των ποδιών σας ενωμένα, προσπαθήστε να ξαπλώσετε πάνω στα πόδια σας. Με το σαγόνι σας τραβηγμένο προς τα μέσα και με τα χέρια σας να αγκαλιάζουν τα πέλματά σας σας ξεκινήστε να παίρνετε διαφραγματικές αναπνοές. Η ένταση θα απομακρυνθεί από την πλάτη σας και μόλις σηκωθείτε θα νιώσετε την αναπνοή σας πιο απελευθερωμένη. Αυτή η στάση είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους από εσάς έχετε προβλήματα στη σπονδυλική στήλη καθώς και για εσάς που κάθεστε πολλές ώρες στην καρέκλα ενός γραφείου. Κάντε 5 επαναλήψεις από 20 δευτερόλεπτα.

euligisia.jpg

Modified Cobra

Πολλές φορές ακόμη και οι masters του stretching ξεχνάνε πως πρέπει να αυξήσουν την ευλυγισία στο μπροστά μέρος της κοιλιάς. Με τη στάση της χαμηλής κόμπρας, κατά την οποία οι παλάμες σας βρίσκονται ακριβώς κάτω από τους ώμους και τα πόδια σας ελαφρώς ανασηκωμένα από το πάτωμα, μπορείτε όχι μόνο να κάνετε μια τέλεια διάταση αλλά και να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας. Πιέστε τους ώμους μακριά από τα αυτιά και κρατήστε το στήθος σας προς τα έξω, χωρίς να δημιουργείται καμπούρα στην πλάτη σας. Επαναλάβετε ομοίως με τις προηγούμενες ασκήσεις.

euligisia-2.jpg

Hamstring Stretch Series

Αυτή η άσκηση αποτελεί μια από τις αγαπημένες των pilates instructors. Έχοντας πραγματικά οφέλη στην ευλυγισία σας, τα αποτελέσματά της θα γίνουν εμφανή από τις πρώτες κιόλας φορές που τη δοκιμάζετε. Αφού, λοιπόν, ξαπλώσετε ανάσκελα και με το ένα πόδια να είναι τεντωμένο στο πάτωμα, λυγίστε το ένα σας γόνατο στο στήθος και στη συνέχεια προσπαθήστε να το τεντώσετε προς τα πάνω. Αν και στην αρχή αυτή η κίνηση θα σας μοιάζει αδύνατη θα ανακαλύψετε πως με τον καιρό θα γίνει "παιχνιδάκι". Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι να σφίγγετε τους μύες της λεκάνης σας προς το έδαφος. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τους τραυματισμούς στη μέση. 

Best time

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι ασκήσεις πριν την κυρίως γυμναστική σας μπορούν να εμποδίσουν την τελική σας απόδοση. Αυτό συμβαίνει καθώς όταν τεντώνετε τους μύες σας, αυτοί παραμένουν επιμήκεις για μικρό χρονικό διάστημα όντας πιο αδύναμοι για περίπου 10 έως 15 λεπτά. Έτσι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τις δοκιμάσετε μετά την προπόνηση σας όταν οι μύες σας θα είναι πιο ευέλικτοι και έτοιμοι για αποθεραπεία.