fbpixel

Search icon
Search
4 βήματα για να κάνετε πιο «ηθική» την ρουτίνα ομορφιάς σας
MAGAZINE

4 βήματα για να κάνετε πιο «ηθική» την ρουτίνα ομορφιάς σας

Skincare Friendly: Η ομορφιά κινεί τον κόσμο, κάνοντας την κίνηση αυτή να αξίζει


H βιομηχανία της ομορφιάς αλλάζει προσανατολισμό. Υιοθετεί την «μπλε ομορφιά», αποκτά ηθική, ανακαλύπτει δημιουργικούς τρόπους στο packaging, εμπλουτίζει τις συνθέσεις της με «καθαρά» συστατικά. Το μέλλον του κόσμου εξαρτάται από το μέλλον της ομορφιάς: φροντίζουμε τον εαυτό μας ενώ παράλληλα φροντίζουμε τον κόσμο, γιατί συμβιώνουμε μαζί του. 

1. Blue Beauty: Το μπλε είναι το νέο πράσινο

Η «μπλε ομορφιά» είναι ένα σχετικά νέο κίνημα, που δίνει έμφαση στην προστασία των ωκεανών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Είναι, ουσιαστικά, η εξέλιξη της «πράσινης ομορφιάς», με μια πιο συγκεκριμένη εστίαση στη θαλάσσια ζωή. Σύμφωνα με το WWF, κάθε λεπτό στον κόσμο ένα φορτηγό γεμάτο πλαστικά απόβλητα καταλήγει στους ωκεανούς, κάτι που ισοδυναμεί με 8 εκατομμύρια πλαστικά. Οι προβλέψεις είναι τρομακτικές: μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στους ωκεανούς παρά ψάρια. Η Blue Beauty διασφαλίζει ότι τα προϊόντα ομορφιάς είναι ασφαλή για το περιβάλλον, τους ωκεανούς, προάγοντας την αειφόρο ανάπτυξη και την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα κ.λπ. Περιορίζει τη σπατάλη πλαστικού, διευκολύνει την ανακύκλωση και προστατεύει τους ωκεανούς από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στα προϊόντα ομορφιάς, όπως τα αντηλιακά. Επίσης, δίνει έμφαση και στο packaging: περισσότερες από 120 δισεκατομμύρια συσκευασίες καλλυντικών παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, πολλές από τις οποίες δεν είναι ανακυκλώσιμες. Με βάση αυτή τη φιλοσοφία, οι συσκευασίες ξαναγεμίζονται ή επαναχρησιμοποιούνται, μειώνοντας τα απορρίμματα και ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

shutterstock-1586500978.jpg

2. The Clean Beauty: Καθαρή διαφάνεια

Η καθαρή ομορφιά (clean beauty) δίνει έμφαση στη χρήση φυσικών και ήπιων συστατικών, αποφεύγοντας παράλληλα τις επιβλαβείς ουσίες. Είναι μια συνειδητή επιλογή που συνδυάζει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων ομορφιάς με τον σεβασμό στην υγεία και στο περιβάλλον. Τα προϊόντα βασίζονται σε φυτικά εκχυλίσματα, αιθέρια έλαια, βιταμίνες και άλλα φυσικά συστατικά που τρέφουν και προστατεύουν την επιδερμίδα. Είναι απαλλαγμένα από parabens, φθαλικές ενώσεις, τεχνητά αρώματα, βαρέα μέταλλα και άλλες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, ερεθισμούς ή να βλάψουν την υγεία, ενώ παράγονται με βιώσιμες και νέες μεθόδους καλλιέργειας χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, που δεν εξαντλούν ούτε αποξηραίνουν τη γη, αλλά χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμες συσκευασίες και προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος. Φιλοσοφίες όπως vegan, cruelty free, organic προϊόντα, είναι σχεδόν ταυτόσημες με την clean beauty.

3. The Beauty-for-All Movement

Η ομορφιά κάνει στροφή προς τα μέσα, αποδεχόμενη τη διαφορετικότητα και αναγνωρίζοντας ότι όλοι έχουν μια μοναδική ομορφιά ανεξάρτητα από χαρακτηριστικά όπως η ηλικία, το φύλο ή η εθνικότητα. Ενώ η φυσική εμφάνιση κυριαρχούσε πάντα στα πρότυπα ομορφιάς, αυτό το νέο κύμα σκέψης τοποθετεί την προσωπικότητα και τις ιδιότητες ενός ατόμου στο προσκήνιο όσο ποτέ άλλοτε. Η ολιστική αυτή προσέγγιση έχει επεκταθεί και στη βιομηχανία ομορφιάς, με το μακιγιάζ να θεωρείται πλέον ως μια μορφή αυτοέκφρασης. Αντί να επιλέγεται μόνο για να καλύψουμε τις ατέλειές μας, έχει καθιερωθεί ως ένας τρόπος για να εκφράσουμε την προσωπικότητά μας.

shutterstock-2508724853.jpg

4. Waterless: Less is more

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η αύξηση του πληθυσμού και η κατανάλωση νερού που χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία και τη γεωργία θα αυξήσουν τις ανάγκες μας για νερό κατά 30% μέχρι το 2030. Η... άσχημη αλήθεια της βιομηχανίας καλλυντικών είναι ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές νερού. Το χρησιμοποιεί για την καλλιέργεια και την παραγωγή φυσικών πρώτων υλών καθώς και στις συνθέσεις, ενώ νερό χρειάζεται για να ξεπλύνουμε προϊόντα, όπως σαμπουάν και αφρόλουτρα. Έτσι, η ανάγκη για «άνυδρα» προϊόντα είναι μονόδρομος: μειώνουν το οικολογικό αποτύπωμα, τον όγκο και το βάρος της συσκευασίας, με αποτέλεσμα λιγότερα απόβλητα και μειωμένες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με τη μεταφορά τους. Επιπλέον, τα άνυδρα καλλυντικά αυξάνουν την πυκνότητα των ενεργών συστατικών στις συνθέσεις τους, κάτι που ενισχύει την αποτελεσματικότητά τους και μειώνει την ποσότητα του προϊόντος που απαιτείται, παρέχοντας σημαντική αξία στην περιποίηση της επιδερμίδας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024