fbpixel

Search icon
Search
4 πράγματα που μου έμαθε η ψυχολόγος μου για τις ερωτικές σχέσεις
PSYCHOLOGY

4 πράγματα που μου έμαθε η ψυχολόγος μου για τις ερωτικές σχέσεις

Μια «βουτιά» στις περιοριστικές πεποιθήσεις


Ίσως αυτό που απασχολεί -περισσότερο- τις γυναίκες σε κάθε φάση της ζωής τους να είναι οι σχέσεις με το άλλο φύλο. Μέσα από αποπροσανατολισμούς, αρκετά μαλώματα, παρεξηγήσεις και κάθε είδους δυσκολίες όλα οδηγούν ξανά και ξανά σε έναν ίδιο κύκλο. Για τους ειδικούς της ψυχικής υγείας τα μοτίβο τα οποία επαναλαμβάνετε είναι παρόμοια και ο καλύτερος δρόμος να τα ξεπεράσετε είναι να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε για αυτά. 

Με συμβουλές ειδικών, λοιπόν, αυτό που έμαθα τα τελευταία χρόνια είναι ότι η αντιμετώπιση των σχέσεων στη θεραπεία αποτελείται από αμέτρητα εσωτερικά βήματα αλλά και από μερικά που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι ανεξαιρέτως. Μυστικές συνταγές σίγουρα δεν υπάρχουν και το βέβαιο είναι πως η προσωπική δουλειά και η εξέλιξη είναι θέμα καλλιέργειας και προσωποποιημένης θεραπείας. Για αυτό σε κάθε περίπτωση θα πρέπει -και εσείς- να συμβουλεύεστε το δικό σας ψυχολόγο.

erotikes-sxeseis-FaSHw.jpg

1. Είναι εντάξει να αναστατωθείτε όταν τελειώνει μια σχέση 

Εαν νιώθετε πως περνάτε από έναν συνεχή κύκλο απογοήτευσης κάθε φορά που βγαίνετε από μια μεγάλη σχέση ή ακόμη και όταν σταματάτε να μιλάτε με κάποιον στα social τότε αυτό είναι απόλυτα λογικό. Η θλίψη που πολλές φορές αποτελεί το πρωτογενές συναίσθημα μετατρέπεται συχνά σε θυμό και απογοήτευση δημιουργώντας σας μια ροή συνεχόμενων αρνητικών σκέψεων. Παρόλα αυτά, η ψυχολόγος μου μου έδωσε να καταλάβω -μέσα από εκτεταμένες θεραπείες- πως οφείλω να σταματήσω να κρίνω τον εαυτό μου και να κοιτάξω βαθύτερα για την αρχή του προβλήματος.  

Tip: Είτε μια σχέση ήταν για μία είτε για 100 ημέρες, είναι ενοχλητικό να χάνετε κάποιον τον οποίο τοποθετούσατε στο μέλλον σας υπό οποιαδήποτε ιδιότητα. Αφήστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να είναι λυπημένος και θα δείτε πως με σωστή σκέψη όλα θα αλλάξουν.

erotikes-sxeseis-4.jpg


2. Το τέλος μιας σχέσης δεν είναι «αποτυχία»

Είναι εύκολο να ρωτάτε αμέσως τον εαυτό σας τι κάνατε λάθος όταν μια σχέση φτάνει στο τέλος της. Κατηγορείτε τον εαυτό σας, πιθανότατα για πολλά και καταστροφολογείτε με τα χειρότερα σενάρια. Η θεραπεύτρια μου μου εξήγησε πως στις σχέσεις τα πάντα δεν έχουν αντίθετα χρώματα και πως στις καταστάσεις συνήθως κυριαρχεί το "γκρί" και όχι το "άσπρο" και το "μαύρο". Πάντα τα ζευγάρια δουλεύουν μαζί και εξελίσσονται μέσα στους δεσμούς σαν να είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει μορφές. Μαθαίνουν από τα λάθη, οδηγούνται σε λύσεις και πολλές φορές χωρίζουν τους δρόμους τους για να εξελιχθούν σε κάτι διαφορετικό. Εστιάζοντας στο πώς οι σχέσεις ρέουν συνεχώς μεταξύ των θετικών και αρνητικών χαρακτηριστικών, είναι ευκολότερο να αναγνωρίσετε τους πιο εύκολους τρόπους με τους οποίους μια σχέση δεν μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς.

Tip: Εάν νιώσετε ανασφαλείς για τα αισθήματα σας το σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε πως κάθε τέλος έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Ακόμη και αν αυτό σας φαίνεται αδιανόητο η αλήθεια είναι πως κανένας δεν πρέπει να μένει  σε σχέσεις χωρίς να το θέλει. Αποτυχία είναι η λάθος επιμονή!

erotikes-sxeseis-3.jpg

3. Η πρώιμη σεξουαλική χημεία δεν σημαίνει πάντα ότι είναι «ο ένας»

Η εύρεση κάποιου συντρόφου που σας ικανοποιεί από την πρώτη στιγμή, δυστυχώς, δεν αποτελεί ένδειξη πως θα οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη χημεία. Η δική μου ειδικός συμβουλεύει πως το να αποθέτετε τις ελπίδες μας σε αυτό για να καθορίσετε την καταλληλότητα ενός ατόμου είναι σίγουρα λανθασμένο. Μπορεί το σεξ να είναι υπέροχο και να δημιουργεί μια ιδανική ατμόσφαιρα ωστόσο δεν πρέπει να γίνεται κριτήριο. Εκτός φυσικά αν αυτό είναι το είδος της σχέσης που θέλετε να χτίσετε. Τότε αυτό είναι απόλυτα αποδεκτό. 

Tip: Είναι ακόμα σημαντικό να είστε με κάποιον που έχετε σεξουαλική χημεία αλλά να γνωρίζετε πως αυτό δεν μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που θα σας κρατήσει ενωμένους. 

erotikes-sxeseis-2-IVu1K.jpg

4. Είναι στην ανθρώπινη φύση το να αισθάνεστε μοναξιά

Αυτή η παραδοχή δε σημαίνει πως χρειάζεστε κάποιο σύντροφο στη ζωή σας για να νιώσετε καλά. Δεν χρειάζεστε κάποιον να σας πάει για δείπνο ή να σας πει για την ημέρα του ή ακόμη και να παρακολουθήσετε μια νέα παράσταση μαζί του. Σημαίνει όμως πως είναι ανθρώπινο να το νιώσετε όποτε έχετε αυτή την ανάγκη. Αποδεχτείτε αυτό το συναίσθημα και μην ακούτε όλα όσα λέει η κοινωνία που σας θέλει εξαρτημένους από ανθρώπους και καταστάσεις. Ο καθένας είναι μοναδικός και τις ανάγκες σας δε μπορεί να τις κρίνει κανείς. Μάλιστα την απελπισία στην οποία μπορεί να νιώθετε οτι οδηγήστε οφείλετε να την αγκαλιάσετε καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα αλλάξετε τα πρότυπα της σχέσης σας. Το να μην παραδέχεστε οτι θέλετε κάποιον, ακόμη και αν νιώθετε ολοκληρωμένοι μόνοι σας έχει τις ρίζες του στην περιορισμένη πεποίθηση πως το "θέλω" συνεπάγεται "ανάγκη".  

Tip: Αγκαλιάστε κάθε έμφυτο ανθρώπινο συναίσθημα σας. Η κατανόησή δίνει πάντα τα κατάλληλα εργαλεία για την αποδοχή και εν τέλει για την αλλαγή.