fbpixel

Search icon
Search
4 πεντανόστιμες συνταγές με το πιο καλοκαιρινό λαχανικό
TASTE

4 πεντανόστιμες συνταγές με το πιο καλοκαιρινό λαχανικό

Γεύσεις που θα σας κάνουν να λατρέψετε τις μελιτζάνες


Η καλοκαιρινή περίοδος μας δίνει την ευκαιρία να γευτούμε υπέροχες γεύσεις. Δροσερά φρούτα και πεντανόστιμα λαχανικά είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την καλοκαιρινή μεσογειακή διατροφή. Πρώτο στη λίστα των αγαπημένων μας τροφίμων είναι η μελιτζάνα. Πιο συγκεκριμένα θεωρείται φυτό, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των Στρυχνοειδών. Κυριαρχεί σε πιάτα της Μεσογείου και μπορείτε να την δοκιμάσετε και να την μαγειρέψετε σε πολλές παραλλαγές από ψητή μέχρι τουρσί. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στον μουσακά και τα παπουτσάκια; Ήρθε η στιγμή να γνωρίσετε νέες και γευστικές συνταγές που θα ξετρελάνουν τον ουρανίσκο ακόμα και των πιο απαιτητικών.

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και θα ενθουσιαστείτε!

Μπουκίτσες μελιτζάνας

mpoukitses-melitzanas-12-6-19-site.jpg


Υλικά

  • 2 μελιτζάνες, μέτριες
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 4 αβγά, μέτρια, ελαφρώς χτυπημένα
  • 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • Πιπέρι
  • Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
  • Σάλτσα ντομάτας, για το σερβίρισμα
  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, για σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ. Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με το αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να «ιδρώσουν» τα κομμάτια της μελιτζάνας και να ξεπικρίσουν. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τα υλικά για το πανάρισμα. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι. Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε τα αυγά και σε ένα τρίτο μπολ τη φρυγανιά με την παρμεζάνα και το πιπέρι. Ξεπλένουμε τα κομμάτια της μελιτζάνας καλά σε τρεχούμενο νερό και τα στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι καλύπτοντας 5 εκ. σε ύψος. Περνάμε τα κομμάτια της μελιτζάνας πρώτα από το αλεύρι ώστε να καλυφθούν εντελώς, στη συνέχεια από τα αυγά, και τέλος από το μείγμα της φρυγανιάς. Τηγανίζουμε σε δόσεις τα κομμάτια της μελιτζάνας για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές, και μεταφέρουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε με σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι.

Άκης Πετρετζίκης

Μελιτζανόπιτα

4e0d2946bafc44e656cf2886c0b75bb2-l.jpg

Υλικά 

Για μία ταρτιέρα 26εκ.

  • 325 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 195 γρ. βούτυρο, παγωμένο σε μικρά κομμάτια
  • 30 γρ. νερό, κρύο
  • 3 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1 αυγό, medium

Για τη γέμιση

  • 330 γρ. γάλα, πλήρες
  • 150 γρ. ντομάτα, στον τρίφτη
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 75 γρ. μετσοβόνε
  • 75 γρ. γραβιέρα
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες
  • 3 αυγά, medium
  • 2 κρεμμύδια, μέτρια
  • 1 κ.γ. baking powder
  • Μαϊντανός
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το θωράκισμα της τάρτας

  • 20 γρ. γάλα, πλήρες
  • 1 κρόκο αυγού

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά την ταρτιέρα μας ενώ παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C με αέρα.Για την τάρτα: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Αρχίζουμε να τρίβουμε τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα τα οποία όταν τα πατάμε κολλάνε σχηματίζοντας μια μάζα. Προσθέτουμε το αυγό με το κρύο νερό και πλάθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Σε αυτό το σημείο μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια μεμβράνη, την καλύπτουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να σφίξει. Καλό θα είναι να την πατήσετε ώστε να τους δώσετε σχήμα ενός λεπτού δίσκου. Αυτό θα βοηθήσει αργότερα. Παράλληλα ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες με ένα πίλερ και τις τρίβουμε με το χοντρό μέρος του τρίφτη σε ένα μπολ. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας το με τη βοήθεια μιας ξύλινης σπάτουλας μέχρι να γυαλίσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε και την τριμμένη μελιτζάνα ανακατεύοντας ανά αραιά διαστήματα. Μετά από 5-7 λεπτά ρίχνουμε τη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον αν κριθεί απαραίτητο. Μην το παρακάνετε γιατί θα προσθέσουμε και τυριά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις αυτό γίνει μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα τυριά με τον μαϊντανό ανακατεύοντας μια φορά ακόμη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, τα αυγά και το baking powder. Συμπληρώνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος, ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα στο μείγμα με τις μελιτζάνες ανακατεύοντας μια φορά ακόμη. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το ξανά χρησιμοποιήσουμε. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αλευρώνουμε καλά το πάνω κάτι το κάτω μέρος της ζύμης. Την τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα και την σκεπάζουμε με μια ακόμη λαδόκολλα. Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες . Στην αρχή αυτό θα είναι κάπως δύσκολο. Αφού ανοίξουμε σε πάχος μισού εκατοστού μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα τυλίγοντας τη γύρω από τον πλάστη. Πατάμε με το χέρι μας να κολλήσει καλά και κόβουμε τα περισσεύματα. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι και την καλύπτουμε με μια λαδόκολλα αφού πρώτα την τσαλακώσουμε και την ανοίξουμε ξανά. Γεμίζουμε με όσπρια ώστε να έχει βάρος και ψήνουμε για 20 λεπτά στην θερμοκρασία που έχουμε βάλει ήδη. Βγάζουμε από τον φούρνο και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα του θωρακίσματος. Για να το φτιάξουμε, χτυπάμε με ένα πιρούνι τα υλικά που αναφέρω στην συνταγή. Ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Βγάζουμε ξανά από το φούρνο και προσθέτουμε την γέμιση. Τέλος ψήνουμε ξανά για 40-50 λεπτά μέχρι η γέμιση να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Γιώργος Τσούλης

Αλμυρή τάρτα με μελιτζάνα και μυζήθρα

tart-tatin-apo-ton-basili-xamam.png

Υλικά 

  • 1 πακέτο πλευρώτους
  • 6-8 μέτριες ντομάτες ‘ρόμα’
  • 1 μικρή μελιτζάνα
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 100 γρ. μυζήθρα
  • Ένα φύλλο σφολιάτας
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 κλωνάρι φρέσκια μέντα
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο
  • 2 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 2 κ.σ. κοπανισμένα φουντούκια
  • 2 κ.γ. σουσάμι

Εκτέλεση 

Χρειαζόμαστε ένα ταψί των 30 εκατοστών με λαδόκολλα στον πάτο του. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα μανιτάρια και σε λεπτά την πιπεριά και τα βάζουμε μαζί σε ένα μπολ. προσθέτουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι και γλυκάνισο και ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε στο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά, για περίπου 5-7 λεπτά. Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, την μελιτζάνα σε πολύ λεπτές φέτες και τα βάζουμε μαζί στο μπολ με το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε όσο ακόμη χρειαστεί για να καλυφτούν τα υλικά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και την μελιτζάνα στο ταψί, τοποθετώντας την κομμένη πλευρά της ντομάτας προς τα επάνω και ψήνουμε 20 λεπτά. Εν το μεταξύ απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε όσο το ταψί μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το καπάκι του ταψιού για οδηγό εφόσον υπάρχει. Με ένα πλάστη απλώνουμε λιγάκι την ζύμη να μεγαλώσει ελάχιστα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο ρίχνουμε το μπαλσάμικο και ανακατεύουμε ελαφρά τα λαχανικά προσέχοντας να μην γυρίσουν οι ντομάτες. Τοποθετούμε την σφολιάτα σαν καπάκι και με ένα κουτάλι χώνουμε τις άκρες τις μέσα, μεταξύ του ταψιού και των λαχανικών. Κάνουμε μια τρύπα με το πίσω μέρος του κουταλιού στο κέντρο της σφολιάτας και ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει και ροδίσει καλά. Όταν ψηθεί βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το καλύπτουμε με μια πιατέλα. Με τα δυο χέρια το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά και αφαιρούμε την λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με μέντα, μυζήθρα, σουσάμι και σπασμένα φουντούκια.

Madame Ginger 

Μακαρόνια με μελιτζάνα

shutterstock-431576572.jpg

Υλικά 

  • 2 μέτριες μελιτζάνες
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 συσκευασία ντομάτες ολόκληρες (ή 2 μεγάλες φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες)
  • 300 γραµ. σπαγγέτι
  • 2 κ.σ ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • πρέζα ρίγανη
  • αλάτι πιπέρι τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση 

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά καρέ περίπου 2 εκ. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μπολ με αλατισμένο νερό να τις σκεπάζει. Αφήνουμε για 10 λεπτά. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Αφήνουμε στην άκρη. Τις βγάζουμε, τις στραγγίζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε λάδι για λίγα λεπτά να μαλακώσουν. Τις αραδιάζουμε σε ταψί, ραντίζουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 200 °C στον αέρα για 10 λεπτά να μαλακώσουν. Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε. Τις βάζουμε σε καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 4-5 ανακατεύοντας να μαλακώσουν. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 30 δευτερόλεπτα ως 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα για 7-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά τη σάλτσα μελιτζάνας. Προσθέτουμε πρέζα αποξηραμένη ρίγανη. Βράζουμε ωστόσο τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να βράζετε τέλεια τα μακαρόνια σαςΜε τσιμπίδα πιάνουμε τα ζυμαρικά και όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στη σάλτσα μελιτζάνας. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αν θέλουμε πιο αραιή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα μελιτζάνας για 1,5 με 2 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το βασιλικό. Σερβίρουμε αμέσως σε δυο πιάτα. Γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί ή λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου