Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο σπουδαία είναι η διατροφική αξία των αποξηραμένων φρούτων, κυρίως όταν αυτά δεν περιέχουν περαιτέρω ποσότητα ζάχαρης. Για όλους εσάς που συνηθίζετε να τα βάζετε στη διατροφή σας, ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τις καλύτερες γλυκές, αλλά και αλμυρές συνταγές, τις οποίες μπορείτε να δημιουργήσετε χωρίς πολύ κόπο.
Check them!
Πράσινη σαλάτα με αποξηραμένα σύκα & blue cheese
Υλικά:
Για τη σαλάτα:
- 1 μήλο πράσινο
- 1 αχλάδι
- 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, με σύκο
- 100 γρ. σύκα, αποξηραμένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. κριθαροκουλούρα
- αλάτι
- πιπέρι
- 200 γρ. πράσινη σαλάτα, ανάμεικτη
- 250 γρ. blue cheese
Για το σερβίρισμα:
- 1 κ.σ. κύμινο, σε σπόρους
- 1 κ.σ. κόλιανδρος, σε σπόρους
- 50 γρ. καρύδια
- 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, με σύκο
Εκτέλεση:
Κόβουμε το πράσινο μήλο και το αχλάδι σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε. Κόβουμε τα σύκα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον ντάκο σπασμένο σε κομμάτια, πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε. Βάζουμε την πράσινη σαλάτα, το blue cheese σε κομμάτια και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Βάζουμε τους σπόρους του κύμινου και του κόλιανδρου, τα καρύδια και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με την κρέμα βαλσάμικου και αφήνουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν τα καρύδια. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Βάζουμε τα καραμελωμένα καρύδια πάνω στη σαλάτα, αρωματικά και σερβίρουμε.
Γαλοπούλα με μελιτζάνες & αποξηραμένα δαμάσκηνα
Υλικά:
- 1 στήθος γαλοπούλας φιλέτο σε κύβους
- 11/2 κιλό μελιτζάνες με τη φλούδα, χοντρά κομμάτια
- 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο για σοτάρισμα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 50 ml ελαιόλαδο
- 125 γρ. ροζέ κρασί
- 1/2 κιλό ντομάτες στον τρίφτη ή 2 κουτάκια σάλτσα
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 10 δαμάσκηνα απύρηνα
- 1 κ.σ. δυόσμος ξερός
- 1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
- Αλατοπίπερο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες κόβουμε χοντρά κομμάτια και σοτάρουμε σε χαμηλή φαρδιά κατσαρόλα με λίγο καυτό ελαιόλαδο να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε σε σουρωτήρι με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε την γαλοπούλα με το κρεμμύδι και το σκόρδο να ροδίσουν αρκετά καλά. Σβήνουμε με το κρασί αφήνοντας να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε την ντομάτα τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό αλατοπίπερο και αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση.
Προσθέτουμε την κανέλα, τον ξερό δυόσμο, τα δαμάσκηνα, αλατοπίπερο και τέλος τις μελιτζάνες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί για 30'. Τέλος, ρίχνουμε τον φρέσκο δυόσμο αφήνουμε να γίνει λίγο χλιαρό και απολαμβάνουμε.
Healthy πραλίνες σοκολάτας με φουντούκια & αποξηραμένα φρούτα
Υλικά:
- 130 γρ. μαύρη σοκολάτα (προτιμήστε με 95% κακάο)
- 50 ml γάλα
- 1 χούφτα φουντούκια (προαιρετικά)
- 1 χούφτα σταφίδες και cranberries (προαιρετικά)
- 2 σταγόνες άρωμα πορτοκάλι ή βανίλια (προαιρετικά)
- 1 κ. γ. μέλι
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ίσα ίσα το γάλα μας, αποσύρουμε απτή φωτιά, σε ένα μπολ σπάμε τη σοκολάτα μας σε κομμάτια και περιχύνουμε με το ζεστό γάλα. Ξεκινάμε το ανακάτεμα μέχρι να ρευστοποιηθεί η σοκολάτα. Μόλις η σοκολάτα μας πάρει μία αρκετά ρευστή μορφή, προσθέτουμε τα φουντούκια, το άρωμα βανίλιας και τα αποξηραμένα φρούτα. Ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν. Μόλις ετοιμάσουμε την πραλίνα μας, τότε παίρνουμε μια λαδόκολλα και απλώνουμε την πραλίνα μας, βάζουμε στο ψυγείο για περίπου δύο ώρες να σταθεί, πασπαλίζουμε με κακάο από πάνω αν μας αρέσει. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Συντηρούνται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.
Fluffy bread με ταχίνι με κακάο, μέλι & αποξηραμένα φρούτα
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 3 φλιτζάνια αλεύρι
- 1 αυγό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 κούπα χλιαρό γάλα
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 3 κ. σ. ζάχαρη
Για τη γέμιση:
- 1/2 βαζάκι ταχίνι με κακάο
- 2 κ. σ. μέλι
- Λίγο ηλιέλαιο
- 2 χούφτες αποξηραμένα φρούτα της επιλογής σας ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης και τη χωρίζουμε σε 15 μπαλάκια. Αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστούν και μετά τα ανοίγουμε. Ανακατεύουμε μέλι, ταχίνι και ηλιέλαιο και απλώνουμε 1 κουταλάκι από το μείγμα στο ζυμάρι. Κλείνουμε με όποιον τρόπο θέλουμε, αλείφουμε με αυγό ή γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 20'.