fbpixel

Search icon
Search
4 μικρές πράξεις που θα σας βοηθήσουν να κατατάξετε τον εαυτό σας στην κορυφή
MAGAZINE

4 μικρές πράξεις που θα σας βοηθήσουν να κατατάξετε τον εαυτό σας στην κορυφή

Ζήστε με επίκεντρο εσάς, πετυχαίνοντας και εξασφαλίζοντας την προσωπική σας ευτυχία


Όταν βάζουμε τον εαυτό μας σε προτεραιότητα, αυτό αποτελεί δείγμα αυτοεκτίμησης και αγάπης προς εμάς. Άρα, ένα βήμα προς την ευτυχία, τη δική μας αλλά και των γύρω μας! Μια χαρούμενη μαμά, σύζυγος, σύντροφος, φίλη, εργαζόμενη, δημιουργεί πάντα καλύτερα περιβάλλοντα δράσης και διάδρασης. Το να επιτρέψετε στον εαυτό σας να μπει σε προτεραιότητα είναι δύσκολο, ειδικά στον υπερσυνδεδεμένο κόσμο που ζούμε, όπου η τεχνολογία επιβάλλει οι ευθύνες μας να μας ακολουθούν παντού. Αλλά με προσπάθεια, ειδικές συμβουλές και υποστήριξη από τους δικούς σας ανθρώπους, το να φροντίσετε πρώτα απ’ όλα για τον εαυτό σας δεν είναι ανέφικτο. Και μόλις κάνετε μια μικρή αλλαγή και ξεκινήσετε να βιώνετε τα οφέλη της, όλα τα υπόλοιπα βήματα θα ακολουθήσουν πολύ ευκολότερα!

1. Εντάξτε στιγμές «σύντομης χαλάρωσης» στην καθημερινότητά σας

Είναι ένας πρακτικός τρόπος για να μειώσετε το στρες και να βελτιώσετε την αποδοτικότητά σας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας φορτωμένης μέρας, κάντε μια βόλτα ενός λεπτού για κάθε 60΄ δουλειάς. Επίσης, ο διαλογισμός, σύμφωνα με έρευνα του Biological Psychiatry, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος.

2. Κάντε διαλείμματα

Είναι σημαντικό να ενσωματώσετε «πνευματικά» διαλείμματα στο πρόγραμμα της κάθε μέρας. Όταν επιτρέπετε στο μυαλό σας να ξεκουράζεται, η δημιουργικότητά σας «ρέει» και στιγμές έμπνευσης μπορούν να έρθουν, προσφέροντας λύσεις σε προβλήματα που δεν είχατε συνειδητοποιήσει καν ότι ο νους σας επεξεργαζόταν, όπως λέει η έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Annual Review of Psychology. Αυτό είναι απόδειξη ότι ο εγκέφαλός σας θέλει να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να δημιουργήσει λύσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να αποσυνδεθείτε για να τον αφήσετε να δουλέψει. Ένας εύκολος τρόπος είναι να αξιοποιήσετε τον αναπάντεχο ελεύθερο χρόνο που διαθέτετε, για παράδειγμα όταν περιμένετε τον καφέ σας, το λεωφορείο ή το τρένο ή όταν στέκεστε σε μια ουρά. Αντί να κοιτάζετε, λοιπόν, το κινητό σας, αφήστε το μυαλό σας να… περιπλανηθεί!

holding-tennis-dressing-094435627064.jpg

3. Προγραμματίστε προσωπικά «ραντεβού» για άσκηση, κοινωνικές δραστηριότητες, ξεκούραση

Βάλτε τα στο ημερολόγιό σας για να τα τηρήσετε! Μετά τον ποιοτικό ύπνο, η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία βελτίωσης της απόδοσης και της διάθεσής σας. Η καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της μνήμης και της μάθησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Ακόμη, όπως υποστηρίζει το Journal of Experimental Psychology, η σωματική κίνηση μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, ενώ το διάλειμμα από τη δουλειά για να γυμναστείτε μπορεί να ενισχύσει την αποδοτικότητά σας και τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου, όπως ανακάλυψε το International Journal of Workplace Health Management. Θυμηθείτε ότι η τακτική άσκηση δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να περνάτε μια ώρα στο γυμναστήριο κάθε μέρα. Ακόμη και 15΄-20΄ προπόνησης υψηλής έντασης μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά.

4. Αφιερώστε μερικά λεπτά κάθε μέρα γράφοντας ημερολόγιο

Σημειώστε τα πράγματα που πετύχατε τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο και για όσα είστε ευγνώμονες. Το να κρατάτε καθημερινό ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε νέες δεξιότητες. Επιπλέον, εκδηλώνοντας την ευγνωμοσύνη σας για όσα έχετε, αποκτάτε πιο συνεργατικό πνεύμα. Μια μελέτη του 2017 στο Psychological Bulletin αποκάλυψε ότι η ευγνωμοσύνη κάνει τους ανθρώπους πιο πρόθυμους να βοηθήσουν τους άλλους.

Το μυστικό

Σε ώρα έκτακτης ανάγκης σε μια πτήση μάς λένε να βάλουμε τη δική μας μάσκα οξυγόνου πριν βοηθήσουμε τους άλλους. Αυτή η συμβουλή μοιάζει λογική σ’ ένα αεροπλάνο, αλλά στον έξω κόσμο πρέπει να περιμένουμε να χειροτερεύσουν τα πράγματα για να βάλουμε ως στόχο την ευεξία μας. Αντιθέτως, οφείλουμε να είμαστε η προτεραιότητά μας κάθε μέρα!

bimg-20210306-wa00003.jpg


Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα μυστικά », «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», και «Ζήτα το σωστά και θα σου δοθεί» δημιουργός του site www.omorfamystika.gr, του podcast "Πάμε Αλλιώς" στο pod.gr, του YouTube channel VICKY'S VITA, διοργανώτρια δια ζώσης σεμιναρίων αυτοβελτίωσης και διατροφής (πληροφ. 6944144117) και Life Coach αριστούχος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023