Ο χειμώνας πλησιάζει, η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει κι εμείς αναζητούμε τρόπους για να παραμείνουμε «ζεστοί». Ένας πολύ εύκολος και ασφαλής τρόπος είναι η διατροφή μας. Οι σούπες αποτελούν βασική επιλογή στο διατροφολόγιο μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μας χαρίζουν θερμότητα, μας χορταίνουν και παράλληλα μας χαρίζουν πλήθος απαραίτητων βιταμινών για να θωρακίσουμε τον οργανισμός μας και να προστατευθούμε από κρυολογήματα και λοιμώξεις. Μία από τις πιο σύγχρονες αλλά και πιο νόστιμες εκδοχές των σουπών, και πλέον μία από τις πιο διαδεδομένες δεν είναι άλλη από την βελουτέ. Μπορείτε να την γευτείτε σε πολλές παραλλαγές ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Εμείς σας παρουσιάζουμε τις 4 πιο λαχταριστές και εύκολες συνταγές που σίγουρα δεν θα μπορείτε να αντισταθείτε!
Βελουτέ σούπα τυριού με μπρόκολο
Υλικά
- 30 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 250 γρ. νερό
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1 κρεμμύδι
- 300 γρ. μπρόκολο
- 1 καρότο
- 1/2 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- αλάτι
- πιπέρι
- 200 γρ. τσένταρ, τριμμένο
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35%
- πάπρικα, γλυκιά
- πιπέρι
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη πάστα. Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το μπρόκολο, το καρότο, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε την πάπρικα, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το τσένταρ, και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να διαλυθούν και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Σερβίρουμε με έξτρα κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με πάπρικα και πιπέρι.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Βελουτέ σούπα κολοκύθας
Υλικά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 καφέ κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 2 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κιλό κολοκύθα, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη, χοντροκομμένη
- 1 λίτρο (4 φλιτζάνια) ζωμός κότας ή λαχανικών
- 1 κ.σ. γιαούρτι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4 φέτες ψωμί για το σερβίρισμα
- 2 κ.γ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας για 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κύμινο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας για 1 λεπτό ακόμη. Στη συνέχεια τοποθετούμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε μαζί με τον ζωμό. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα το χτυπάμε στο blender μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και προσθέτουμε μία κουταλιά γιαούρτι στο κάθε ένα.
Σούπα βελουτέ Πατάτα & καρότο
Υλικά
- 2 κρεμμύδια
- 2 μεγάλες πατάτες
- 2 πράσα
- 10-12 μεσαία καρότα
- 1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
- 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος (ζωική, φυτική ή κρέμα ξηρών καρπών)
Για το σερβίρισμα
Κρουτόνς ή flakes παρμεζάνας ή γιαούρτι στραγγιστό ή χοντροτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεγάλους κύβους και τα σωτάρουμε για 5-6 λεπτά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και τα καρότα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με το blender χειρός. Ξαναβάζουμε τη σούπα στη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και την κρέμα και ξαναβράζουμε άλλα 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.
Tip: Για πιο φίνο αποτέλεσμα, περάστε τη σούπα από λεπτό σιτάκι μετά το τελευταίο βράσιμο.
Συνταγή: Madame Ginger
Σούπα βελουτέ με μανιτάρια
Υλικά
- 1 1/4 κιλό άσπρα μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού
- 4 1/2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου χαμηλό σε λιπαρά
- 1 συσκευασία μανιτάρια (σιτάκε) καθαρισμένα χωρίς το κοτσάνι
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
- Ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα λευκά μανιτάρια με το χυμό λεμονιού. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αναμειγνύουμε τον ζωμό κοτόπουλου με τα ψιλοκομμένα λευκά μανιτάρια (σιτάκε) και το σκόρδο και τα αφήνουμε να βράσουνε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Παράλληλα, σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι ζέστανε το λάδι. Προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν, περίπου 4 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε. Πολτοποιούμε τη σούπα σε ένα blennder μέχρι να γίνει βελουτέ, την τοποθετούμε στην κατσαρόλα και και την ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος. Σιγοβράζουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε τον κόλιανδρο και αλατοπιπερώνουμε πάλι. Σερβίρουμε με γαρνιτούρα από σοταρισμένα μανιτάρια και μαϊντανό.