fbpixel

Search icon
Search
4 λαχταριστές συνταγές για να απολαύσετε την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας
TASTE

4 λαχταριστές συνταγές για να απολαύσετε την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας

Φτιάξτε από σήμερα τη λίστα με τα πιάτα που θα πάρουν θέση στο τραπέζι σας


Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει και αυτή είναι μια καλή αφορμή για να μπούμε στις κουζίνες μας με σκοπό να ετοιμάσουμε μοναδικές νηστίσιμες συνταγές, που θα πάρουν τη θέση τους στο τραπέζι μας. Ακόμα και κάτω από διαφορετικές συνθήκες, μπορούμε να απολαύσουμε αυτήν την ημέρα με τα πολύ αγαπημένα μας πρόσωπα και ίσως αυτή να είναι μια ακόμα καλή ευκαιρία για να εξασκηθούμε στη μαγειρική. Δείτε παρακάτω μερικές πεντανόστιμες συνταγές για γλυκά και αλμυρά πιάτα και δοκιμάστε τες!

Σπαγγέτι με θαλασσινά

2-iStSP.jpg

Υλικά

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο σπασμένες
  • 800 γρ. φρέσκα μύδια καθαρισμένα και πλυμένα
  • 2 καλαμάρια κομμένα σε φέτες
  • 300 γρ. φρέσκες γαρίδες
  • 1/3 φλ. ούζο
  • 3 ντομάτες ώριμες χωρίς σπόρους ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. σπαγγέτι χωρίς γλουτένη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2-3 αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες

Εκτέλεση

Αρχικά, καθαρίζουμε τα μύδια, τραβώντας το μουστάκι τους προς αντίθετη φορά και τρίβουμε το κέλυφος με καθαρό σφουγγάρι ή βουρτσάκι. Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Για τη σάλτσα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σπασμένα σκόρδα σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και το καλαμάρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να αλλάξουν χρώμα. Σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το ούζο. Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις γαρίδες και το καλαμάρι σε πιάτο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μύδια. Σκεπάζουμε και βάζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και να βγάλουν τα ζουμάκια τους. Κουνάμε μια δυο φορές το τηγάνι για να ανοίξουν πιο εύκολα. Όσα δεν ανοίξουν, αφού τα ανακατέψουμε τα αφαιρούμε και τα πετάμε. Ρίχνουμε ξανά τις γαρίδες και το καλαμάρι. Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κέλυφος και κρατώντας τα κεφάλια ενωμένα με το σώμα. Κόβουμε σε φέτες το καλαμάρι. Με τσιμπίδα και όπως στάζουν ρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στη σάλτσα θαλασσινών. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά τα υγρά των θαλασσινών και της σάλτσας. Δεν αλατίζουμε αν δεν δοκιμάσουμε πρώτα. Τα φρέσκα μύδια είναι πολύ νόστιμα και συνήθως δεν προσθέτουμε αλάτι στο μαγείρεμα. Τέλος, πασπαλίζουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο. 

Νηστίσιμες γεμιστές γλυκοπατάτες

3-s20lJ.jpg

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό γλυκοπατάτες
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 600 γρ. φασόλια
  • 1/4 ματσάκι δυόσμο
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. κάππαρη
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σκ. σκόρδο
  • Ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • Χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψημένη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες στη μέση και χαράσσουμε χιαστί τη σάρκα τους με ένα μαχαίρι. Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και από τις δύο πλευρές και βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα με τη φλούδα προς τα πάνω. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τις χάντρες και βράζουμε για 40 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τα 2/3 από τη σάρκα της γλυκοπατάτας και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ τα φασόλια, τον δυόσμο, το δεντρολίβανο και το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένα, την κάππαρη, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, την πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά κομμάτια, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε τη γέμιση στις γλυκοπατάτες και σερβίρουμε με ρόκα, ελαιόλαδο, πιπέρι, δυόσμο, ρίγανη και ντοματίνια. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε νηστίσιμο τριμμένο τυρί πάνω από τις γλυκοπατάτες και να ψήσουμε για 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να λιώσει και πάρει χρώμα.

Νηστίσιμα brownies

4-vrEPN.jpg

Υλικά

  • 100 γρ. κουβερτούρα 
  • 150 γρ. φιστικοβούτυρο, ή ταχίνι
  • 150 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 50 ml ρούμι, ή μπράντυ
  • Ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • Αλάτι
  • 150 γρ. κουβερτούρα 
  • 40 γρ. φιστίκια, για πασπάλισμα
  • 120 ml γάλα σόγιας
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • 100 γρ. φιστικοβούτυρο, ή ταχίνι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βάζουμε ένα μεταλλικό μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά. Σπάμε μέσα τη σοκολάτα και μόλις λιώσει προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και αφαιρούμε το μπολ από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το μπράντυ ή κάποιο ρούμι και το ξύσμα από 2 πορτοκάλια. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει για 15-20 λεπτά. Σε ένα άλλο μπολ, θα προσθέσουμε τα στερεά μας. Προσθέτουμε το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την τριμμένη κανέλα και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη και ψιλοκόβουμε 150 γρ. κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Είναι σημαντικό να καλύψουμε τη σοκολάτα με το αλεύρι για να μην πάει στον πάτο της φόρμας μας. Ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί 20x30 εκ. που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα ή σε μία στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 28 εκ. Αφήνουμε τις άκρες της λαδόκολλας να εξέχουν από τη φόρμα για να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε πιο εύκολα το μπάρουνι. Ψήνουμε για 20-22 λεπτά.

Για την γκανάζ: Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα σόγιας, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Σπάμε 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια και μόλις πάρει βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα. Χωρίς να ανακατέψουμε αφήνουμε στην άκρη για 1 λεπτό μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Με το που μαλακώσει, ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε 100 γρ. φιστικοβούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η γκανάζ μας. 

Vegan κέικ σοκολάτας

5-7zA8Q.jpg

Υλικά

  • 2½ φλ. αλεύρι
  • 1 1⁄3 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. κακάο
  • 2 κ.γλ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 φλ. νερό
  • 100 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 130 γρ. σπορέλαιο
  • 100 γρ. ξύσμα κουβερτούρας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν, τις βανίλιες και το αλάτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να αφρατέψουν. Σε άλλο μπολ βάζουμε το νερό, το χυμό, το λάδι και αναμιγνύουμε. Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και απαλά τα ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε τη σοκολάτα και με κουτάλι ανακατεύουμε ελαφρά. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50΄, μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο του. Αφήνουμε να κρυώσει καλά στη φόρμα και μετά ξεφορμάρουμε. Αν είναι ζεστό, δεν ξεφορμάρεται εύκολα.

Καλή απόλαυση!