Άραγε να υπάρχει άνθρωπος που να μην ξετρελαίνεται για pizza; Εμείς σίγουρα δεν ανήκουμε σ΄αυτούς. Ένα από τα πιο λαχταριστά και γευστικά snack, το οποίο είναι και η ιδανική λύση για τα gatharenings που οργανώνουμε με τους φίλους μας. Οι καλοκαιρινές βραδιές κάνουν όλο και πιο συχνή αυτή τη διαδικασία, και τα πεντανόστιμες γεύσεις αποτελούν βασικό συστατικό επιτυχίας. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να φτιάξετε μία πίτσα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Οι συνταγές που ακολουθούν παρακάτω θα σας το αποδείξουν με τον καλύτερο τρόπο!
Let's have fun!
Αυθεντική ιταλική πίτσα
Υλικά
Για τη ζύμη
- 9 γρ. μαγιά ξηρή
- 250 γρ. νερό, χλιαρό
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό + εξτρα, για το άνοιγμα της ζύμης
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- σάλτσα για πίτσα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230° C στον αέρα. Βάζουμε μέσα, ανάποδα, ένα ταψί να κάψει καλά όσο εμείς προετοιμάζουμε τις πίτσες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το σιμιγδάλι και το αλάτι. Προσθέτουμε τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Όταν πια δεν μπορούμε να το δουλέψουμε με το κουτάλι αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας. Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι μέσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι και 2 ώρες να διπλασιαστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το πόσο θα το αφήσουμε εξαρτάται από την εποχή. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ίσα μέρη και τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε σιμιγδάλι και ανοίγουμε το ένα ζυμάρι μας με ένα πλάστη (αν κολλάει βάζουμε παραπάνω σιμιγδάλι). Βάζουμε 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας και τα τυριά της προτίμησής μας πάνω στη ζύμη για πίτσα. Μεταφέρουμε την πίτσα πάνω στο αναποδογυρισμένο ταψί του φούρνου που έχει κάψει (χωρίς να το βγάλουμε από τον φούρνο) και ψήνουμε για 5 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα 4 ζυμάρια. Όταν ετοιμαστεί προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.
Classic Pizza
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι, σκληρό
- 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ
- 7 γρ. μαγιά, ξερή
- 600-700ml. νερό
- 70 ml ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 1/2 κ.σ. αλάτι
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
Για τη σάλτσα
- 800 γρ. ντομάτα κονκασέ, περασμένη από το μπλέντερ
- 1 κ.γ. βασιλικό ξερό
- 1 1/2 κ.γ. ρίγανη ξερή
- 1 - 1,5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 1/4 κ.γ. θυμάρι ξερό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την πίτσα
- Ζαμπόν
- Μπέικον
- Φρέσκα μανιτάρια
- Πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λωρίδες
- Κρεμμύδι, κομμένο σε λωρίδες
- Ελιές, ροδέλες
- Φέτα, τριμμένη
- Τυρί gouda, τριμμένο
Πίτσα με ελιές και μυρωδικά
Υλικά:
- 1 ζύμη για πίτσα ποιοτική
- 150 γραμμάρια vegan τυρί
- 3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας για πίτσα
- 2 μανιτάρια μεγάλα
- 1 κρεμμύδι σε λωρίδες λεπτές
- 1 ντομάτα σε στρογγυλές φέτες
- 2 κουταλιές σούπας μαύρες ελιές, κομμένες
- Πιπέρι
- Φρέσκος βασιλικός
Εκτέλεση:
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανοίγουμε τη ζύμη και την καλύπτουμε με τη σάλτσα ντομάτας και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το μισό τυρί, σε κομμάτια και προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε λωρίδες, τις ντομάτες, τις ελιές και το υπόλοιπο τυρί. Ρίχνουμε πιπέρι και βάζουμε την πίτσα να ψηθεί για 20 λεπτά. Σερβίρουμε με φρέσκο βασιλικό ή ρόκα.
Πίτσα με προσούτο και ρόκα
Υλικά
Για τη ζύμη
- 9 γρ. μαγιά ξηρή
- 250 γρ. νερό, χλιαρό
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό + εξτρα, για το άνοιγμα της ζύμης
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- σάλτσα για πίτσα
Για την πίτσα
- Προσούτο
- Ρόκα
- Λάδι Τρούδας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230° C στον αέρα. Βάζουμε μέσα, ανάποδα, ένα ταψί να κάψει καλά όσο εμείς προετοιμάζουμε τις πίτσες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το σιμιγδάλι και το αλάτι. Προσθέτουμε τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Όταν πια δεν μπορούμε να το δουλέψουμε με το κουτάλι αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας. Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι μέσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι και 2 ώρες να διπλασιαστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το πόσο θα το αφήσουμε εξαρτάται από την εποχή. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ίσα μέρη και τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε σιμιγδάλι και ανοίγουμε το ένα ζυμάρι μας με ένα πλάστη (αν κολλάει βάζουμε παραπάνω σιμιγδάλι). Βάζουμε 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας και τα τυριά της προτίμησής μας πάνω στη ζύμη για πίτσα. Μεταφέρουμε την πίτσα πάνω στο αναποδογυρισμένο ταψί του φούρνου που έχει κάψει (χωρίς να το βγάλουμε από τον φούρνο) και ψήνουμε για 5 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα 4 ζυμάρια. Όταν ετοιμαστεί προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.