Η περίοδος της νηστείας έχει ξεκινήσει και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες. Εάν, λοιπόν, επιθυμείτε να νηστέψετε κι εσείς ή απλώς αναζητάτε μια αφορμή για να αποφύγετε ζωικά παράγωγα και να κάνετε το δικό σας detox, τότε παρακάτω σας παρουσιάζουμε εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές που θα λατρέψετε.
Meet the recipes!
Νηστίσιμη μακαρονάδα με σάλτσα λαχανικών
Υλικά:
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
- 5-6 φρέσκα ασπρομανίταρα ψιλοκομμένα
- 1 κολοκύθι κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 κλων. σέλερι κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 μικρή μελιτζάνα κομμένη σε μικρά καρέ
- 1 πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ
- 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 κ.σ. ξίδι από κρασί
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
- 1 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 500 γρ. σπαγγέτι
Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα λαχανικών
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το ξίδι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού βάζουμε τα μυρωδικά.
Για τη νηστίσιμη μακαρονάδα
Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια. Τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στη σάλτσα λαχανικών. Βράζουμε για 1 λεπτό δυνατά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Ιδανικά γαρνίρετε με φέτες τηγανητής ή ψητής μελιτζάνας και τριμμένο νηστίσιμο τυρί.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Σαλάτα με kale και γλυκοπατάτες
Υλικά:
- 500 γρ. γλυκοπατάτες
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο
- 500 γρ. kale
- 1 πιπεριά τσίλι
- 40 γρ. σύκα, αποξηραμένα
- 50 γρ. καρύδια
- 20 γρ. λιναρόσπορο
- 1 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, με σύκο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες κυδωνάτες και τις μεταφέρουμε σε ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω.Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το σκόρδο σπασμένο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε το kale και ψήνουμε για 2-3 λεπτά να χάσει την υγρασία του και να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε τη μισή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και ψήνουμε επιπλέον 1-2 λεπτά. Μεταφέρουμε το kale στο μπολ σερβιρίσματος και προσθέτουμε το 1/3 από τις γλυκοπατάτες. Τις υπόλοιπες μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Προσθέτουμε τα σύκα ψιλοκομμένα, τα καρύδια, τον λιναρόσπορο σπασμένο, το ταχίνι, την κρέμα βαλσάμικο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Αγκινάρες με σάλτσα κάρι
Υλικά:
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 750 γρ. αγκινάρες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 20 γρ. βασιλικό
- 20 γρ. δυόσμο
- 1/4 ματσάκι κόλιανδρο
- 20 γρ. τζίντζερ
- 1 πιπεριά τσίλι
- 1 κ.σ. garam masala
- Αλάτ & πιπέρι
- 400 γρ. κρέμα καρύδας
- 300 γρ. νερό
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Βάζουμε τις αγκινάρες, το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε 1-2 λεπτά. Παράλληλα, στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον βασιλικό, τον δυόσμο, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ σε φέτες, την πιπεριά τσίλι, το garam masala, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε να γίνει μια πάστα. Σβήνουμε το τηγάνι με την κρέμα καρύδας, προσθέτουμε το νερό, την πάστα κάρι και ανακατεύουμε. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά για να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με κόλιανδρο, πιπεριά τσίλι, ρύζι, λάιμ, chutney ντομάτας, γιαούρτι και papadums.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Κριθαρότο με λαχανικά και σόγια
Υλικά:
- 1 πακέτο κριθαράκι
- 2 κολοκυθάκια
- 3 πιπεριές φλωρίνης ψητές
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
- 80 Ml σόγια (περίπου 4 κ.σ. σούπας)
- Ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κολοκυθάκι και τις πιπεριές σε λεπτά sticks, καθώς και το κρεμμύδι σε φετάκια. Σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 7-8 λεπτά. Παράλληλα, βάζουμε τα λαχανικά σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Σβήνουμε τα λαχανικά με τη σόγια και προσθέτουμε το σοταρισμένο κριθαράκι στο τηγάνι. Ρίχνουμε περίπου μια κούπα από τον ζωμό ή το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να το απορροφήσει σχεδόν τελείως. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να βράσει το κριθαράκι κατά την προτίμησή μας. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε και επιπλέον ζωμό ή νερό από αυτόν της συνταγής. Κατεβάζουμε το κριθαράκι από τη φωτιά όταν είναι έτοιμο κι έχει χυλώσει. Έτοιμο για σερβίρισμα!
Συνταγή: Madame Ginger
Καλή απόλαυση!