H βρώμη φέρει επίσημα τον τίτλο μιας από τις πιο δυναμωτικές τροφές, αφού αποτελεί ένα είδος δημητριακού με ιδιαίτερη θρεπτική και διατροφική αξία -ή αλλιώς τον βασιλιά των super foods. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες E, B1, B2, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, β-γλυκάνη, φυτικές ίνες και μέταλλα, όπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, χαλκός και μαγγάνιο. Μάλιστα, ιδιαίτερα τις ημέρες που αισθάνεστε μεγαλύτερη κούραση και αδυναμία, θα ήταν καλό να την επιλέγετε για τα πρωινά σας γεύματα, καθώς θα σας κρατήσει χορτάτους και με υψηλά επίπεδα ενέργειας μέχρι το μεσημέρι.
Πρόκειται για μια από τις πιο δημιουργικές τροφές, τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε με διάφορους τρόπους, βάζοντας μονάχα τη φαντασία σας σε λειτουργία! Εμείς παρακάτω, σας προτείνουμε 3 τέλειες συνταγές με βρώμη!
1. Παστέλι με Βρώμη, Μέλι κι Ελαιόλαδο
Υλικά
- 200 γρ. νιφάδες βρώμης
- 40 γρ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
- 90 γρ. μέλι
- 1 πορτοκάλι
- 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
- 1 κουταλιά της σούπας ηλιόσπορους ή σουσάμι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε σε χαμηλή θερμοκρασία το μέλι, το ελαιόλαδο, τον χυμό του πορτοκαλιού μέχρι να πάρουν μια βράση. Αποσύρετε, προσθέτετε την βρώμη και ανακατεύετε καλά. Στρώνετε το μείγμα σε ένα μικρό ταψί ως λεπτή στρώση. Ψήνετε στους 160ο C για περίπου 20 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει και τεμαχίζετε σε τετράγωνα κομμάτια, ενώ τα αποθηκεύετε σε αεροστεγές κουτί.
2. Smoothie bowl με βρώμη με μπανάνα και φυστικοβούτυρο
Υλικά
- 2 μεγάλες ώριμες μπανάνες παγωμένες
- ⅓ της κούπας γάλα αμυγδάλου ή γιαούρτι
- ¼ της κούπας νιφάδες βρώμης
- 1 κουταλιά φυστικοβούτυρο ή βούτυρο καρπών της αρεσκείας σας
Toppings -επιλέξτε όσα θέλετε από:
- Φέτες μισής μπανάνας
- Ανάλατα κάσιους καβουρδισμένα
- Ψημμένες νιφάδες καρύδας
- Κολοκυθόσποροι
- Σπόροι Chia
- Μέλι
- Ηλιόσποροι
- Σπόροι κακάο
Εκτέλεση
Σε μπλέντερ, βάζετε τα υλικά για το μπολ μέχρι να έχετε ένα απαλό μείγμα. Με ένα κουτάλι, τοποθετείτε τα toppings της επιλογής σας. Για έξτρα γλύκα, προσθέστε μέλι.
3. Πόριτζ βρώμης με γεύση μόκα
Υλικά (overnight oats)
- 1 φλ. νιφάδες βρόμης
- 1 φλ. άγλυκο γάλα αμυγδάλου
- 1/2 φλ. καφέ φίλτρου
- 1 κ.σ. σκόνη κακάο
- 2 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση για τη βρόμη μόκα
Βάλτε τη βρόμη σε ένα βάζο ή πλαστικό δοχείο με καπάκι. Προσθέστε το γάλα, τον καφέ, το κακάο και το γλυκαντικό σας. Κλείστε καλά το βάζο και ανακινήστε το για να αναμιχθούν τα υλικά. Βάλτε το βάζο στο ψυγείο και αφήστε το να παγώσει όλη τη νύχτα ή για τουλάχιστον 8 ώρες. Όταν παγώσει, η βρόμη θα έχει μαλακώσει και θα έχει απορροφήσει τα περισσότερα υγρά. Σερβίρετε και απολαύστε!