Μπορεί να μένουμε σπίτι, ωστόσο δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Κυριακή σήμερα και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να την ευχαριστηθείτε από το να απολαύσετε το αγαπημένο σας aperitivo! Για να δημιουργήσετε όμως μια ολοκληρωμένη ατμόσφαιρα, αλλά και να απασχοληθείτε με έμπνευση δεν έχετε παρά να μπείτε στην κουζίνα και να φτιάξετε τα πιο γευστικά finger food για να το συνοδεύσετε!
Παρακάτω συγκεντρώσαμε για εσάς τις πιο tasty συνταγές!
Καναπεδάκια με ζύμη κουρού
Υλικά
- 650 γρ. ζύμη κουρού
- 200 γρ. mix τυριών
- πιπέρι
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο
- αλάτι
- 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
Για τη σύνθεση
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. σολομό, καπνιστό
- 1/4 ματσάκι άνηθο
- πιπέρι
- 50 γρ. μπρικ
- 50 γρ. blue cheese
- 50 γρ. σύκα, αποξηραμένα
- 20 γρ. καρυδόψιχα
- 3 φέτες προσούτο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Απλώνουμε τη ζύμη κουρού στον πάγκο εργασίας μας και μοιράζουμε το τυρί. Βάζουμε πιπέρι, θυμάρι, δεντρολίβανο, αλάτι και πιέζουμε απαλά με έναν πλάστη για να κολλήσουν τα υλικά στη ζύμη. Κόβουμε σε 8 λωρίδες από τη μικρή πλευρά. Στρίβουμε την κάθε λωρίδα και την τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι. Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. How to: Απλώνουμε τυρί κρέμα στο 1/3 από τα πιτάκια, τον σολομό, άνηθο ψιλοκομμένο, πιπέρι και μπρικ προαιρετικά. Στο άλλο 1/3 απλώνουμε τυρί κρέμα, blue cheese, τα σύκα και τα καρύδια ψιλοκομμένα. Τέλος, απλώνουμε στα υπόλοιπα το προσούτο, πιπέρι, ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
NY grilled cheese
Υλικά
- 2 μεγάλες φέτες χωριάτικο πολύσπορο ψωμί ή σικάλεως (με προζύμι)
- 5 -6 πολύ λεπτές φέτες παστράμι (αλλαντικό από μοσχάρι)
- 100 γραμ. κασέρι πικάντικο τριμμένο
- 1 κ.γ μουστάρδα
- 1 κουτάλια βούτυρο
- ανθός αλατιού
Για τη σύνθεση
- τσιπς πατάτας
- πίκλες (αγγουράκια ολόκληρα)
- 1 μήλο κομμένο σε τέταρτα (με την φλούδα)
Εκτέλεση
Αλείφουμε εξωτερικά και τις δύο φέτες ψωμί του τοστ, με το βούτυρο. Πασπαλίζουμε εξωτερικά τις δύο φέτες ψωμί με λίγο ανθό αλατιού. Αλείφουμε εσωτερικά τη μια φέτα (τη βάση) με λίγη μουστάρδα και ακουμπάμε επάνω το μισό τριμμένο τυρί. Διπλώνουμε τις λεπτοκομμένες φέτες παστράμι και τις βάζουμε σε στρώση πάνω στο τυρί. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Απαλά, ακουμπάμε τη δεύτερη φέτα και σκεπάζουμε το σάντουιτς. Πιέζουμε λίγο ώστε να κολλήσουν οι στρώσεις των υλικών. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι ή πλάκα ψησίματος, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ακουμπάμε επάνω το ΝΥ melt και ψήνουμε για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, να ροδίσει, να γίνει τραγανό και όλα να λιώσουν ακαταμάχητα μέσα στο NY melt. Αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό, να σταθεροποιηθεί λίγο του τυρί, και το κόβουμε στη μέση. Το σερβίρουμε πάνω σε λαδόκολλα, σε ξύλο σερβιρίσματος μαζί με πίκλες, αγγουράκια, τσιπς πατάτας και μήλο σε τέταρτα. Απολαύστε τα ζεστά!
Sticks με ντοματίνια, μοτσαρέλα, αλλαντικό
Υλικά
- Ντοματίνια
- Μοτσαρέλα
- Αλλαντικό της επιλογής σας
Για τη σύνθεση
- Sticks ή οδοντογλυφίδες
- Pesto sauce
Εκτέλεση
Περνώντας μέσα από μικρά sticks ένα ντοματίνι, ένα κομμάτι αλλαντικού -από προσούτο μέχρι ελληνικά υπέροχα αλλαντικά και ολοκληρώνετε με ένα κομματάκι στρογγυλής μοτσαρέλας. Αν θέλετε μπορείτε από πάνω να βάλετε μια κουταλιά pesto ή απλώς λάδι και βαλσάμικο.
Bon Appetit!