Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο -με μέτρο- μπορεί να προσφέρει αντιοξειδωτικά και μέταλλα, που θα σας προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις. Μην ξεχνάτε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία σας. Φτιαγμένη από τους σπόρους του κακαόδεντρου, είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών που μπορείτε να βρείτε. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ακολουθούν 3 σημαντικά οφέλη της για την υγεία!
1. Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τον ήλιο
Οι βιοδραστικές ενώσεις της μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για το δέρμα σας. Οι φλαβανόλες προστατεύουν από τις βλάβες του ήλιου, βελτιώνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και αυξάνουν την πυκνότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Η ελάχιστη ερυθηματώδης δόση (MED) είναι η ελάχιστη ποσότητα ακτίνων UVB που απαιτείται για να προκληθεί ερυθρότητα στο δέρμα 24 ώρες μετά την έκθεση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η MED μπορεί να αυξηθεί -και ακόμη και να διπλασιαστεί- μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ή κακάο υψηλής περιεκτικότητας. Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα σας έχει καλύτερη προστασία από τον ήλιο.
2. Ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών
ORAC σημαίνει ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου. Είναι ένα μέτρο της αντιοξειδωτικής δράσης των τροφίμων. Βασικά, οι ερευνητές θέτουν ένα σωρό ελεύθερες ρίζες (κακές) ενάντια σε ένα δείγμα ενός τροφίμου και βλέπουν πόσο καλά τα αντιοξειδωτικά στο τρόφιμο μπορούν να αφοπλίσουν τις ελεύθερες ρίζες. Με βάση αυτές τις μελέτες, η σοκολάτα θεωρείται πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Όμως, η βιολογική σημασία των τιμών ORAC αμφισβητείται, καθώς η μέτρηση γίνεται σε δοκιμαστικό σωλήνα και μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα στο σώμα. Οι έρευνες σε ανθρώπους δεν δείχνουν πάντα το ίδιο εύρος αντιοξειδωτικών επιδράσεων για τη σοκολάτα. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να πούμε με βεβαιότητα. Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με οργανικές ενώσεις που είναι βιολογικά ενεργές και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Αυτές περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με έρευνες, οι πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση ορισμένων μορφών LDL ("κακής") χοληστερόλης, όταν συνδυάζονται με άλλες τροφές όπως τα αμύγδαλα και το κακάο. Επιπλέον, μία μελέτη έδειξε ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είχαν περισσότερη αντιοξειδωτική δράση, πολυφαινόλες και φλαβανόλες από οποιαδήποτε άλλα φρούτα που εξετάστηκαν, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν τα βατόμουρα και τα μούρα acai.
3. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Η μαύρη σοκολάτα -όπως έχετε σίγουρα ακούσει ξανά- μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε νεαρούς ενήλικες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η καθημερινή κατανάλωση κακάο φαίνεται να βελτιώνει την προσοχή, τη λεκτική μάθηση και τη μνήμη. Τα φλαβονοειδή του κακάο μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση και να μειώσουν την πιθανότητα εξέλιξης σε άνοια. Χρειάζονται όμως περισσότερες έρευνες. Επιπλέον, το κακάο περιέχει διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, οι οποίες μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία βραχυπρόθεσμα.