Γλυκιά, βελούδινη και απολαυστική, η σοκολάτα είναι μία από τις πιο αγαπημένες γεύσεις μικρών και μεγάλων. Άλλωστε, εννέα στους δέκα τρελαίνονται για σοκολάτα και ο δέκατος… λέει ψέματα.
Από τη Λατινική Αμερική στην Ισπανία και από εκεί σε όλο τον κόσμο, η σοκολάτα σήμερα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα, η καρδιά της βιομηχανίας της ζαχαροπλαστικής και ο πόθος μικρών και μεγάλων. Η σοκολάτα παράγεται από τον κόκκο του κακάο, προϊόν που έφερε στην Ευρώπη ο Χριστόφορος Κολόμβος. Η ωμή σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο, ένα λίπος που αφαιρείται κατά τον εξευγενισμό της σοκολάτας, και στη συνέχεια προστίθεται ξανά σε διαφορετικές αναλογίες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρασκευής της. Οι κατασκευαστές της σοκολάτας μπορούν να προσθέτουν άλλα λίπη, σάκχαρα και γάλα, τα οποία, όμως, αυξάνουν την θερμιδική της περιεκτικότητα.
H μαύρη σοκολάτα έχει προωθηθεί για διάφορα οφέλη στην υγεία, χωρίς, όμως, επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις. Συγκεκριμένα, η σοκολάτα και το κακάο βρίσκονται υπό έρευνα για να διαπιστωθεί αν η κατανάλωσή τους βοηθά στην πρόληψη ορισμένων καρδιαγγειακών παθήσεων. Η σοκολάτα γάλακτος είναι ένα υψηλής ενέργειας τρόφιμο, παρέχοντας περίπου 540 θερμίδες ανά 100 γρ. Έτσι, η υπερβολική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οποιουδήποτε -πλούσιου σε ενέργεια- τρόφιμου, όπως η σοκολάτα, χωρίς αντίστοιχη αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Η σοκολάτα στην κουζίνα
Η σοκολάτα στη ζαχαροπλαστική προϋποθέτει δεξιότητα και γνώση στη διαχείρισή της. Σε γενικές γραμμές, λιώνουμε τη σοκολάτα μέσα σε μπεν μαρί, σε ζεστό γάλα εκτός φωτιάς ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
-Αναμιγνύοντας σοκολάτα με ζεστή κρέμα γάλακτος ή γάλα φτιάχνουμε μία ρευστή σάλτσα ή μία πλούσια κρέμα σοκολάτας, ανάλογα με την αναλογία των υλικών. Μπορούμε να την αρωματίσουμε με βανίλια, μαστίχα, κανέλα, γαρίφαλο, πορτοκάλι ή ό,τι άλλο αγαπάμε.
-Η λευκή σοκολάτα περιέχει βούτυρο κακάο, γάλα σε σκόνη και ζάχαρη, αλλά καθόλου κακάο. Για τον λόγο αυτό η επεξεργασία της διαφέρει από την κοινή σοκολάτα.
-Η σοκολάτα μπορεί να εμφανίσει υπόλευκες κηλίδες στο σκούρο μέρος της, κάτι που ονομάζεται «άνθιση σοκολάτας». Αυτό αποτελεί ένδειξη διαχωρισμού της ζάχαρης ή του λίπους λόγω κακής αποθήκευσης. Οι κηλίδες αυτές δεν είναι τοξικές και η σοκολάτα που τις εμφανίζει μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια.
-Το πιο νόστιμο κέικ σοκολάτας γίνεται ακόμη πιο νόστιμο αν πριν το σερβίρισμα το πασπαλίσουμε με υψηλής ποιότητας κακάο.
-Φτιάξτε ένα εύκολο άλειμμα σοκολάτας, ανακατεύοντας φουντούκια, ταχίνι και κακάο.
-Δεν έχετε χρόνο για γλυκό; Κανένα πρόβλημα. Λιώστε σοκολάτα και συνοδεύστε την με φρούτα και μπισκοτάκια σε μία μεγάλη πιατέλα.
-Η σοκολάτα, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας και παραγωγής της μπορεί να έχει μεγάλη γευστική πολυπλοκότητα. Μία υψηλής ποιότητας σοκολάτα μπορεί να σερβιριστεί με ένα παλαιωμένο κόκκινο κρασί, ένα σπάνιο ρούμι ή ένα παλαιωμένο απόσταγμα.
Το τέλειο σοκολατένιο κέικ
Ένα κλασικό αμερικανικό κέικ σοκολάτας, σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες. Ψηλό, σφιχτό και πλούσιο είναι το πιο σοκολατένιο από κάθε άλλο σοκολατένιο κέικ που μπορείτε να φτιάξετε.
Για το κέικ
- 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 180 γρ. σοκολάτα υγείας
- 240 γρ. καφές φίλτρου ζεστός
- 100 γρ. κακάο
- 4 αβγά μέτρια
- 320 γρ. αριάνι
- 10 γρ. υγρή βανίλια
- 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 7 γρ. αλάτι
- 7 γρ. baking powder
- 15 γρ. μαγειρική σόδα
- 400 γρ. ζάχαρη μαύρη
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για την κρέμα σοκολάτας
- 200 γρ. σοκολάτα υγείας
- 150 γρ. γάλα πλήρες
Για τη σαντιγί
- 200 γρ. σοκολάτα υγείας
- 350 κρέμα γάλακτος
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. ζαχαρωμένα κεράσια ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC. Προετοιμάζουμε δύο φόρμες των 20 εκ. με βούτυρο και αλεύρι. Σ’ ένα μπεν μαρί, λιώνουμε τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε το κακάο με τον ζεστό καφέ και τη σοκολάτα. Αφήνουμε στο πλάι να κρυώσει. Σ’ ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα αβγά με το αριάνι και την υγρή βανίλια κι ενώνουμε με το μείγμα της σοκολάτας.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλάτι, το baking powder, τη σόδα και το αλεύρι και ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το σοκολατένιο μείγμα. Χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία σφιχτή ζύμη. Μοιράζουμε τη ζύμη στις δυο φόρμες και ψήνουμε για 40’ περίπου. Όταν τα δύο κέικ είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αν έχουν φουσκώσει πολύ, μπορούμε μ’ ένα μαχαίρι να διορθώσουμε την επιφάνειά τους.
Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας. Αφήνουμε το γάλα να βράσει, σβήνουμε τη φωτιά και το αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα. Αφήνουμε για λίγα λεπτά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει Αφήνουμε στο πλάι να σταθεροποιηθεί
Ετοιμάζουμε τη σαντιγί. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα σε σφιχτή σαντιγί. Ανακατεύουμε την κρύα σοκολάτα με τη σαντιγί.
Ετοιμάζουμε την τούρτα. Στην πιατέλα που θα χρησιμοποιήσουμε για το σερβίρισμα βάζουμε το πρώτο κέικ και απλώνουμε λίγη από την κρέμα σοκολάτας. Βάζουμε και το δεύτερο κέικ και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω και στο πλάι. Αφήνουμε την τούρτα να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο. Όταν σταθεροποιηθεί, διακοσμούμε με τη σαντιγί και τα ζαχαρωμένα κεράσια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΚΑ CHOCO BITES ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 133 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΒΑΒΔΙΝΟΥΔΗΣ STUDIO VD