Η περίοδος της νηστείας περιορίζει τις γευστικές μας επιλογές. Ωστόσο μία σίγουρη λύση, η οποία δεν θα μας προδώσει ποτέ είναι τα ζυμαρικά. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη γεύσεις τους, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλές παραλλαγές για να τα μαγειρέψουμε και να χαρίσουμε ποικιλία στο καθημερινό μας διατροφολόγιο. Στα θετικά τους ανήκει και η γρήγορη ετοιμασία τους, η οποία θα μας «λύσει» τα χέρια της ημέρες που ο χρόνος μας πιέζει.
Αν ανήκετε κι εσείς στου pasta lovers ανακαλύψτε παρακάτω τις πιο νόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες!
Νηστίσιμη μακαρονάδα με σάλτσα λαχανικών

Υλικά
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
- 5-6 φρέσκα ασπρομανίταρα ψιλοκομμένα
- 1 κολοκύθι κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 κλων. σέλερι κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 μικρή μελιτζάνα κομμένη σε μικρά καρέ
- 1 πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ
- 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 κ.σ. ξίδι από κρασί
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
- 1 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 500 γρ. σπαγγέτι
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα λαχανικών
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το ξίδι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τα μυρωδικά.,
Για τη νηστίσιμη μακαρονάδα
Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια. Τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στη σάλτσα λαχανικών. Βράζουμε για 1 λεπτό δυνατά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Ιδανικά γαρνίρετε με φέτες τηγανητής ή ψητής μελιτζάνας και τριμμένο νηστίσιμο τυρί.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Μακαρονάδα με θαλασσινά

Υλικά
- 1 πακέτο spaghetti
- 400 γρ. γαρίδες
- 600 γρ. μύδια με το κέλυφος
- 4 ντομάτες σε μικρά κομμάτια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 1/3 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- ½ κούπας κρασί
- μαϊντανός
- αλάτι/ Πιπέρι
Εκτέλεση
Το πρώτο βήμα για ένα τέτοιο φαγητό είναι να καθαρίσετε καλά τα θαλασσινά. Καθαρίστε λοιπόν τις γαρίδες κρατώντας το κεφάλι. Φροντίστε να πλύνετε πολύ καλά τα μύδια και τρίψτε το κέλυφος ώστε να καθαρίσει τέλεια. Αφού βάλετε τα μακαρόνια να βράζουν για 8-9 λεπτά ήρθε η ώρα να να ετοιμάσετε τη σάλτσα. Ξεκινήστε σοτάροντας το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι. Έπειτα προσθέσετε τις γαρίδες για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και σβήστε τες με κρασί. Βγάλτε τις έτοιμες γαρίδες από το τηγάνι και αφήστε τες για λίγο στην άκρη. Στη συνέχεια προσθέσετε στο τηγάνι τις ντομάτες και τα μύδια με το κέλυφος τους σε δυνατή φωτιά ώστε να ανοίξουν. Όσα μύδια δεν ανοίξουν απομακρύνετέ τα. Έπειτα ρίξτε και πάλι μέσα τις γαρίδες και τα βρασμένα μακαρόνια, αφήνοντας να στάξει μέσα στη σάλτσα λίγο από το νερό του βρασίματος. Ταυτόχρονα ρίξτε λίγο λάδι και πιπέρι και ανακατέψτε μέχρι τα μακαρόνια να ρουφήξουν τα υγρά.
Νηστίσιμη μακαρονάδα με ρατατούι

Υλικά
- 1 μελιτζάνα
- 1 καρότο
- 1/2 πιπεριά πράσινη
- 1/2 πιπεριά κίτρινη
- 1/2 πιπεριά κόκκινη
- 2 στικ σέλερι
- 1 κρεμμύδι
- 1 πράσο
- 2 σκ. σκόρδο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 50 γρ. κρασί κόκκινο
- 500 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 400 γρ. νερό
- 400 γρ. σπαγγέτι, με καρότο
- 1 κ.σ. βασιλικό
Για το σερβίρισμα
- βασιλικό
- ελαιόλαδο
- πεκορίνο
- πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια και τις βάζουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 4-5 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το καρότο και τις πιπεριές σε κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 3-4 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το σέλερι, το κρεμμύδι, το πράσο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά να μαλακώσουν. Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε όλα τα λαχανικά στο τηγάνι, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τη ντομάτα, το νερό και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 12-15 λεπτά, να εξατμιστεί η υγρασία και να δέσει η σάλτσα. Παράλληλα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι, τα σπαγγέτι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και μεταφέρουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Βάζουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με βασιλικό, ελαιόλαδο, πεκορίνο και πιπέρι.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης