fbpixel

Search icon
Search
3 Ελληνίδες σχεδιάστριες μαγιό μας μιλούν για το φετινό καλοκαίρι και μας συστήνουν τις νέες δημιουργίες τους
#GREEKSDOITBETTER

3 Ελληνίδες σχεδιάστριες μαγιό μας μιλούν για το φετινό καλοκαίρι και μας συστήνουν τις νέες δημιουργίες τους

Ενώ παράλληλα σκιαγραφούν το μέλλον της fashion design σκηνής της χώρας μας


Το καλοκαίρι μας καλεί να γευτούμε τις πιο όμορφες στιγμές του στις ονειρικές παραλίες και τα καταγάλανα νερά του. Η Ελλάδα αποτελεί τη Νο1 επιλογή μας και η αγάπη μας για τη σχεδιαστική σκηνή της χώρας μας καλά κρατεί. Με γνώμονα την υψηλή ποιότητα και αισθητική, καθώς και απεριόριστη έμπνευση για σχέδια που αποπνέουν άνεση και κομψότητα, οι νεαρές Ελληνίδες designers γνωρίζουν καλά πώς να αναδείξουν την κάθε γυναικεία σιλουέτα μέσα από δημιουργίες σε μαγιό που θα κάνουν την καρδιά σας να χτυπάει λίγο πιο δυνατά το φετινό καλοκαίρι. 

Συνομιλώντας με την καινούρια γενιά σχεδιαστών λοιπόν, αναρωτηθήκαμε για το μέλλον του λεγόμενου greek design, για την βιωσιμότητα στον χώρο της μόδας, αλλά και για τις νέες τάσεις στα απόλυτα beachwear items για την φετινή σεζόν! 

Sophie Deloudi

1-Rl5vq.jpg

Η Σόφη Δελούδη, για μία ακόμη χρονιά, δίνει την δική της πρωτοποριακή και ιδιαίτερη ερμηνεία για την θηλυκότητα, μέσα από τη νέα της συλλογή για το καλοκαίρι του 2020. Συνεπής στις αξίες της, με κυρίαρχη την κομψότητα, καταφέρνει να επαναδιατυπώσει απλές, βασικές αρχές αισθητικής. Η γνωστή σχεδιάστρια αγαπά την γυναίκα, σέβεται το σώμα της, εξυψώνει την προσωπικότητά της και σχεδιάζει πάντα με πυξίδα την προσοχή στη λεπτομέρεια και την ποιότητα. Καθετί που τιμά στη ζωή της φροντίζει να αντανακλάται και στις δημιουργίες της.

Περιγράψτε μας την επαγγελματική σας πορεία... Ξεκίνησα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα πριν από 7 χρόνια, έχοντας διανύσει προηγουμένως μια πορεία 20 ετών στον χώρο του design. Η γνώση και η εμπειρία που απέκτησα τα προηγούμενα χρόνια με βοήθησαν πολύ στο εμπορικό κομμάτι, που σημαίνει να κατανοήσεις ότι πέρα από το να σχεδιάσεις κάτι, πρέπει να γνωρίζεις και πώς να οργανώσεις μια εμπορική επιχείρηση.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία-ανησυχία για την επόμενη ημέρα σε ό,τι αφορά το ελληνικό design; Όλα αλλάζουν, όχι μόνο στον χώρο της μόδας, αλλά παντού. Είμαστε σε μια εποχή που αλλάζουν οι βάσεις, οι διαδικασίες, οι χρόνοι –γενικότερα αλλάζει τελείως ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν τα πράγματα μέχρι σήμερα. Το πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό και που θα καταλήξει, μένει να το δούμε.

41.jpg

Μεγάλοι οίκοι μόδας ακυρώνουν τα περίφημα catwalks τους, παραγωγές μειώνονται ή ακυρώνονται, όλο το σκηνικό αλλάζει. Ελπίζω πως τα νέα δεδομένα θα φέρουν μαζί και πιο ανθρώπινους ρυθμούς, πιο «φυσιολογικούς». Όταν σε ένα brand, για παράδειγμα, που κάνει μαγιό, ζητείται η δημιουργία 4 συλλογών τον χρόνο για να ικανοποιηθούν όλες οι αγορές, είναι προφανές πως τα πράγματα κάπως έχουν ξεφύγει...

Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας; Δεν είναι μία και ποτέ η ίδια. Όλα τα ερεθίσματα που δέχομαι μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης.

50.jpg
1cartadeloudi.jpg

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία, τα οποία κάνουν τα κομμάτια σας να ξεχωρίζουν; Δυστυχώς, αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ, καθώς δεν μπορώ να γίνω αντικειμενικός κριτής της δουλειάς μου.

Για ποιες γυναίκες σχεδιάζετε; Για όλες!

Μπορείτε να μας δώσετε μερικά tips για το πώς να διαλέγουμε το μαγιό που μας ταιριάζει; Φοβάμαι πως όχι. Διαλέγουμε μαγιό όπως διαλέγουμε ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα. Μας αρέσει κάτι και όταν το φοράμε, νιώθουμε όμορφα. Έτσι απλά! 

1-ccEk6.jpg
Σόφη Δελούδη

Ο χώρος της μόδας έχει αρχίσει να μπαίνει σε νέα τροχιά με έντονο το στοιχείο της βιωσιμότητας. Πώς κρίνετε αυτές τις εξελίξεις; Είναι και αυτό μία τάση της εποχής. Είναι μια συνθήκη που δημιουργεί καινούριες οικονομίες. Δε νομίζω ότι η μόδα, όπως την ξέρουμε μέχρι τώρα, έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για το μέλλον του πλανήτη. Αυτό βέβαια δεν αφορά τους πάντες, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό. Με τη συνεχόμενη παραγωγή νέων συλλογών εταιρειών που γεμίζουν τα μαγαζιά τους με καινούρια ρούχα κάθε εβδομάδα, όσο και οικολογικό να είναι το ύφασμα που επιλέγουν, επιβαρύνουν το περιβάλλον -θέλοντας ή μη.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να μπορώ να συνεχίσω να κάνω αυτό που τόσο αγαπώ και να αρέσει το αποτέλεσμα της δουλειάς μου.

Emmanuela Swimwear

4aad8a73-78f9-4e6c-b312-9fdf98a49de5.jpg

Όλα ξεκίνησαν το 2006 όταν η Εμμανουέλα Λύκυ-Γαλάνη πήρε την απόφαση να ξεκινήσει την δική της σειρά μαγιό. Με πολύ τρέξιμο κι επιμονή κατάφερε να δημιουργήσει ένα brand για το οποίο είναι πολύ περήφανη σήμερα. Σχεδιάζει μόνη της όλα τα υφάσματα στις συλλογές της. Τα μαγιό της είναι αναγνωρίσιμα από το χαρακτηριστικό θηλυκό τους στιλ με χαρούμενα χρώματα και πολλά βολάν.

Tι αλλάζει στο φετινό καλοκαίρι σε σχέση με τα μαγιό και beachwear; Προσωπικά δεν ακολουθώ τις τάσεις. Σχεδιάζω τη συλλογή βάση της διάθεσής μου και πότε με γνώμονα κάτι παροδικό. Ίσως για αυτό και είναι διαχρονικά.

Πώς βλέπετε τον χώρο της μόδας να εξελίσσεται μετά την πανδημία; Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία-ανησυχία για την επόμενη ημέρα σε ό,τι αφορά το ελληνικό design;
Η αλήθεια είναι πως είχα μεγάλη αγωνία κατά την διάρκεια του εγκλεισμού, κατά πόσο θα ανοίξουν τα μαγαζιά και αν θα έχει διάθεση ο κόσμος να αγοράσει μαγιό. Αποδείχθηκε πως ο κόσμος εκτιμάει το ποιοτικό μαγιό ακόμα περισσότερο τώρα κι επενδύει πιο συνειδητά. Επίσης σε όλη την διάρκεια του lockdown, συνέχισαν οι πωλήσεις μας μέσω του eshop μας, το οποίο λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια με αξιόλογες πωλήσεις. Την εποχή εκείνη αυξήθηκε η επισκεψιμότητα του κατακόρυφα. Με λίγα λόγια το ελληνικό design πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να βρει άλλες μεθόδους επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου.

08e3be72-98a8-488a-9738-322c60975e8b.jpg
b7661a43-d54a-4836-befe-8415dd16684c.jpg

Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας; Ένα χρώμα, μια φωτογραφία, ένα τοπίο. Καθημερινές εικόνες που μου τραβούν την προσοχή. Στην τσάντα μου έχω πάντα μαζί ένα μικρό τετράδιο που σημειώνω τις ιδέες μου.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία, τα οποία κάνουν τα κομμάτια σας να ξεχωρίζουν; Τα χαρούμενα χρώματα, η άψογη εφαρμογή αλλά πάνω από όλα η δίκη μου θετική στάση ζωής και αισιοδοξίας, που πιστεύω περνάει και στην δουλειά μου.

52e1a00a-8bbe-4212-bdbc-85e713130212.jpg

Για ποιες γυναίκες σχεδιάζετε; Να σας πω την αλήθεια σχεδιάζω τα μαγιό που θα ήθελα να φοράω εγώ. Τα μαγιό που θα καλύπτουν κάποιες ατέλειες, που θα μαζεύουν το σώμα. Τα μαγιό που θα με κάνουν να νιώθω όμορφα στην παραλία. Που θα μου θυμίζουν τα ομορφότερα καλοκαίρια.

Έχετε κάποια σχεδιαστική στιγμή που θα σας μείνει αξέχαστη; Το μαγιό που μας ταιριάζει είναι αυτό που νιώθουμε όμορφα όταν το φοράμε. Θα μου μείνει αξέχαστη η απήχηση του κόσμου στο διαχρονικό μας σχέδιο Myrto που μέχρι και σήμερα κάνει τις καλύτερες πωλήσεις. Το σχεδίασα το 2013.

2-F0NEk.jpg
Εμμανουέλα Λύκυ-Γαλάνη

Αγαπημένο fashion icon, που μπορεί να έχει εμπνεύσει τις δημιουργίες σας... Λατρεύω το μοναδικό στιλ της Giovanna Battaglia.

Ο χώρος της μόδας έχει αρχίσει να μπαίνει σε νέα τροχιά με έντονο το στοιχείο της βιωσιμότητας. Πώς κρίνετε αυτές τις εξελίξεις; Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον του πλανήτη μας. Εμείς χρησιμοποιούμε ήδη σε αρκετά μας σχέδια ως πρώτη ύλη, ύφασμα από νήμα Econyl. Χρειάζεται όμως αυτή η προσπάθεια να γίνει από όλους, ώστε να υπάρξει ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Stefania Frangista

31stefania-frangista-ss20-renee-waves-black.jpg

Έχοντας από μικρή το μικρόβιο της μόδας αλλά και του επιχειρείν, με το που ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αμερική, της δόθηκε η ευκαιρία να κάνει την πρακτική της εξάσκηση και να ξεκινήσει τη σταδιοδρομία της σε μεγάλους οίκους μόδας όπως o Calvin Klein στη Νέα Υόρκη, ο Alexander McQueen στο Λονδίνο και ο Michel Vivien στο Παρίσι. Με αυτήν την πολύτιμη εμπειρία επέστρεψε το 2009 στην Ελλάδα και δημιούργησε το προσωπικό της swimwear label, πρώτα την Pink Sands και μερικά χρόνια αργότερα τη Stefania Frangista.

Tι αλλάζει στο φετινό καλοκαίρι σε σχέση με τα μαγιό και beachwear; 
Σε ό,τι αφορά τις δικές μας συλλογές, έχουμε προσθέσει πολλά κοκάλινα αξεσουάρ, περισσότερα χρώματα και σχέδια –ξεφεύγοντας από τα κλασικά ολόσωμα μαγιό και τα τριγωνάκια- κι έχουμε δώσει αρκετή έμφαση και σε resort style φορέματα, που μπορούν να φορεθούν από το πρωί ως το βράδυ, για άνετες και κομψές εμφανίσεις στις διακοπές ή τις εκδρομές του Σαββατοκύριακου.

6stefania-frangista-ss20-pallas-copper-white.jpg

Πώς βλέπετε τον χώρο της μόδας να εξελίσσεται μετά την πανδημία; Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία-ανησυχία για την επόμενη ημέρα σε ό,τι αφορά το ελληνικό design; Η πανδημία έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον χώρο της μόδας –όπως και πολλούς άλλους κλάδους φυσικά-, και δεδομένου ότι δεν εμπορευόμαστε είδη πρώτης ανάγκης αντικειμενικά είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν ριζικές ανακατατάξεις. Στην παρούσα φάση οι Έλληνες σχεδιαστές και οι ελληνικές βιοτεχνίες καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα πλεονάζον εμπόρευμα που είχαμε ήδη παράξει πριν τα γεγονότα, το οποίο αρκετοί πελάτες χονδρικής δεν είναι σε θέση να πληρώσουν κι εν συνεχεία να πουλήσουν, από τη στιγμή που πολλά καταστήματα ή ξενοδοχειακές μονάδες θα λειτουργήσουν αργότερα –ή και καθόλου, με προβληματική επισκεψιμότητα. Η μειωμένη τουριστική σεζόν λοιπόν και οι παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία, είναι βέβαιο πως θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στον απολογισμό της φετινής χρονιάς, αλλά και του χρόνου. Πολύ φοβάμαι δηλαδή ότι αρκετά ελληνικά brands μπορεί να αντιμετωπίσουν ζήτημα επιβίωσης, μιας που το κεφάλαιό τους είναι δεσμευμένο στην φετινή παραγωγή και χωρίς τις αναμενόμενες πωλήσεις θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να προχωρήσουν σε επόμενες συλλογές. Μια λύση βεβαίως είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, ρεαλιστικά όμως το ελληνικό design δεν θα μείνει ανεπηρέαστο μπροστά σε αυτήν την παγκόσμια δυσχερή συγκυρία. Προσωπικά διατηρώ μια συγκρατημένη αισιοδοξία και είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω να στηρίζω την εγχώρια παραγωγή, ράβοντας όλες τις δημιουργίες μου στην Ελλάδα με άριστης ποιότητας υλικά. Έχουμε εξαιρετικούς τεχνίτες με μακρά εμπειρία και το Made in Greece αποτελεί ζήτημα τιμής για μένα.

3stefania-frangista-ss20-amaryllis-black.jpg

Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας; Με εμπνέει η καθημερινότητα, οι εικόνες από τα ταξίδια που κάνω, αγαπημένες ταινίες, αλλά και τα ίδια τα υφάσματα με τα οποία φτιάχνω τα μαγιό και τα beachwear μου.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία, τα οποία κάνουν τα κομμάτια σας να ξεχωρίζουν; 
Τόσο η Stefania Frangista όσο και η Pink Sands είναι ξεχωριστές με τον δικό τους τρόπο. Έχοντας συμπληρώσει πλέον πάνω από 10 χρόνια στον χώρο, πιστεύω ακράδαντα πως η ειδοποιός μας διαφορά έγκειται στον συνδυασμό αισθητικής και ποιότητας που ουδέποτε διαπραγματευτήκαμε, με ιδιαίτερο σημείο αναφοράς το εξαιρετικό fit, κι επιπλέον τη Made in Greece φιλοσοφία μας. Όσο περνάει μάλιστα ο καιρός επενδύω πολύ στο διαχρονικό design με splashes of color και ιδιαίτερα twists, ενώ υιοθετώ και πρωτότυπα υλικά, όπως sponge ύφασμα για παράδειγμα, που έχουν δημιουργήσει μια πραγματική τάση στην αγορά.

Για ποιες γυναίκες σχεδιάζετε;
 
Για όλες. Θέλω οι γυναίκες που φορούν τα μαγιό μου να νιώθουν πραγματικά όμορφα και να έχουν αυτοπεποίθηση. Μ’αυτό το σκεπτικό εξάλλου ξεκίνησα το 2009 διαπιστώνοντας το niche στην αγορά του swimwear.

40stefania-frangista-ss20-ismini-caramel.jpg

Μπορείτε να μας δώσετε μερικά tips για το πώς να διαλέγουμε το μαγιό που μας ταιριάζει; Η κάθε γυναίκα πρέπει να επιλέγει μαγιό υψηλής ποιότητας που θα εφαρμόζει άψογα στο σώμα της και θα κολακεύει τον σωματότυπό της. Π.χ. σε πελάτισσες με πλούσιο μπούστο προτείνω top με μπανέλα για δυνατό κράτημα, ενώ τις χαρακτηριστικές πλούσιες μεσογειακές καμπύλες κολακεύουν ιδιαίτερα τα βρακάκια με adjustable κορδονάκι στο πλάι, που δεν μαρκάρουν την περιοχή.

Έχετε κάποια σχεδιαστική στιγμή που θα σας μείνει αξέχαστη; 
Δεν είναι μία: κάθε φορά που συγκεντρώνομαι και σχεδιάζω με ηρεμία με κατακλύζει ένα υπέροχο συναίσθημα –υπάρχει και σχετικό βιβλίο, το “Flow”, ενός Ρώσου συγγραφέα, που περιγράφει αυτόν ακριβώς τον δημιουργικό οίστρο που κυριεύει τους καλλιτέχνες. Όταν έρχεται η στιγμή να σχεδιάσω, (προσπαθώ να) απομακρύνω κάθε αντιπερισπασμό και κυριολεκτικά βυθίζομαι στο όνειρο της δημιουργίας. Αφού όταν ξυπνάω αναρωτιέμαι «μα πώς πέρασαν τόσες ώρες;»

Αγαπημένο fashion icon που μπορεί να έχει εμπνεύσει τις δημιουργίες σας
; Μακράν η digital creator Ευαγγελία Σμυρνιωτάκη (Styleheroine), που θα είναι και μούσα μου για τη συλλογή 2021, αλλά και η Ευγενία Νιάρχου για το ξεχωριστό στιλ της.

stefania-frangista-by-haris-farsarakis.jpg
Stefania Frangista

Ο χώρος της μόδας έχει αρχίσει να μπαίνει σε νέα τροχιά με έντονο το στοιχείο της βιωσιμότητας. Πώς κρίνετε αυτές τις εξελίξεις; Συμφωνώ ακράδαντα και ήταν επιτακτική ανάγκη πλέον. Προσωπικά χρησιμοποιώ ολοένα και περισσότερα υφάσματα φιλικά προς το περιβάλλον και πειραματίζομαι με τα ανακυκλώσιμα υλικά ώστε να τα εντάξω στις επόμενες συλλογές μου, οφείλω όμως να σας εκμυστηρευτώ πως ακόμη δεν υπάρχει τεράστια ποικιλία σε αυτού του είδους τα υφάσματα. Προς το παρόν λοιπόν εστιάζω σε διαχρονικά σχέδια, και όχι fast fashion, που είναι πάντα επίκαιρα και λόγω των ανεξίτηλων χρωμάτων και των κορυφαίων υλικών που χρησιμοποιούμε είναι ανθεκτικά και αντέχουν για πολλά χρόνια.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 
Ούσα ανήσυχο πνεύμα και με επιθυμία για διαρκή εξέλιξη, διευρύνω την προϊοντική μας γκάμα: αυτό το διάστημα θα λανσάρω παιδικά μαγιό που αποτελούν φυσική προέκταση του brand, αλλά και μια capsule collection με fitness wear, κυρίως yoga pants και μπουστάκια, που πρόθεσή μου είναι να εντάξω κανονικά στις συλλογές μου τις επόμενες σεζόν. Παράλληλα προγραμματίζω την παραγωγή capsule συλλογών χειμερινών ρούχων, ενώ στο εγγύς μέλλον σκοπεύω να εμπλουτίσω τις συλλογές μας με σανδάλια και λοιπά αξεσουάρ. Εύχομαι οι καταστάσεις να το επιτρέψουν!