Οι καλοκαιρινές συνταγές αποτελούν αγαπημένες επιλογές, που πολλές φορές μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και στην ανεμελιά των παιδικών μας χρόνων. Στις διακοπές μας, οι γευστικές απολαύσεις που έχουμε ανάγκη, προετοιμάζονται με εύκολο και γρήγορο τρόπο και χαρίζουν δροσιά και χρώμα στην τραπεζαρία μας. Είναι θρεπτικές, προσφέροντάς μας την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας κατά τη διάρκεια των δύσκολων συνθηκών λόγω της ζέστης. Μπορούμε να δημιουργήσουμε το πιο λαχταριστό καλοκαιρινό τραπέζι, με τα μεσογειακά αρώματα να πρωταγωνιστούν.
Εμείς συγκεντρώσαμε τρεις απολαυστικές και υγιεινές συνταγές, για να αποκτήσει το μενού των καλοκαιρινών σας διακοπών τις αυθεντικές γεύσεις που του αξίζουν
Aυγά με αβοκάντο
Υλικά
- 1 ματσάκι σπαράγγια
- 4 ραπανάκια
- 100 γρ. ντοματίνια, πολύχρωμα
- 200 γρ. ρόκα
- αλάτι
- πιπέρι
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 2 αβοκάντο, ώριμα
- 4 αυγά, τηγανητά
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια από το σκληρό κοτσάνι τους και τα βράζουμε- μπλανσάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε αλατισμένο νερό που βράζει μέχρι να μαλακώσουν. Τα κρυώνουμε, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε τα ραπανάκια σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στο μπολ. Κόβουμε τα ραπανάκια σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στο μπολ. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε στο μπολ μαζί με τη ρόκα, το αλάτι, το πιπέρι, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Κόβουμε τα αβοκάντο στη μέση. Αφαιρούμε το κουκούτσι και τη φλούδα τους. Σερβίρουμε τη σαλάτα σε ένα πιάτο. Από πάνω βάζουμε τα αβοκάντο με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Πάνω σε κάθε αβοκάντο βάζουμε ένα τηγανητό αυγό. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
Κρύα σαλάτα με ζυμαρικά
Υλικά
- 500 γρ. πένες
- αλάτι
- 300 γρ. τυρί κρέμα, έξτρα light
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μέλι
- πιπέρι
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1/2 αγγούρι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 100 γρ. καλαμπόκι
- 200 γρ. τσένταρ, τριμμένο light
- 100 γρ. λιαστές ντομάτες
- χυμό λάιμ, από 2 λάιμ
- 2 κ.σ. δυόσμο
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. δυόσμο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και τις πένες. Βράζουμε για 8 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη μουστάρδα, το μέλι, πιπέρι, αλάτι το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε ½ κουτάλα με νερό από τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε την πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, την κόκκινη πιπεριά σε μικρά κυβάκια, το αγγούρι σε κυβάκια και το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο. Βάζουμε το καλαμπόκι, το τσένταρ, τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και τον χυμό από τα lime.Σουρώνουμε τις πένες και τις βρέχουμε με κρύο νερό για να κρυώσουν και να σταματήσει ο βρασμός τους. Προσθέτουμε στο μπολ με τη σάλτσα τον δυόσμο, τις πένες και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Ρυζοσαλάτα με λαχανικά και τόνο
Υλικά
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 ντομάτα
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό
- 200 γρ. ρύζι καρολίνα, βρασμένο
- 150 γρ. τόνο
- 100 γρ. αρακά, κτψ
- 2 κ.σ. ελιές, σε ροδέλες
- 100 γρ. μαγιονέζα
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Κόβουμε την κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες, τη ντομάτα σε κυβάκια, το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. μπολ το ρύζι, τον τόνο, τον αρακά, την πιπεριά, τη ντομάτα, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τις ελιές. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ρύζι, τον τόνο, τον αρακά, την πιπεριά, τη ντομάτα, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τις ελιές. Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το μέλι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζουμε το μείγμα του δεύτερου μπολ στο πρώτο μπολ και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μεταξύ τους. Μοιράζουμε σε ατομικά μπολ και σερβίρουμε με έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συνταγές: Άκης Πετρετζίκης
Καλό καλοκαίρι!