fbpixel

Search icon
Search
28η Οκτωβρίου: 5 last-minute προορισμοί για μία μονοήμερη απόδραση
TRAVEL

28η Οκτωβρίου: 5 last-minute προορισμοί για μία μονοήμερη απόδραση

Οι κοντινές εξορμήσεις που μας χαρίζουν μοναδικές στιγμές ξεκούρασης δίπλα στη φύση


Τα ρομαντικά χρώματα του φθινοπώρου μας προσκαλούν σε γοητευτικά κόκκινα δάση, έντονα αρώματα κράνου και μεστή γεύση ενός διαχρονικού τοπικού οίνου. Η άγρια ομορφιά της Βόρειας Ελλάδας μας χαρίζει την κατάλληλη εμπειρία απόδρασης, με το προτέρημα της κοντινής απόστασης από τη Θεσσαλονίκη. Όμορφες βόλτες σε γραφικά πλακόστρωτα στενάκια, απαράμιλλη θέα σε γοητευτικές πλαγιές και παραδοσιακές γεύσεις, φτιαγμένες με μεράκι από «ζεστούς» ανθρώπους, έχουν το χάρισμα να εμπλουτίσουν τις μονοήμερες εξορμήσεις μας. 

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου ξεκινάει και ήδη μας έχει συνεπάρει σε μια εορταστική και αισιόδοξη ατμόσφαιρα. Για όλους όσοι δεν έχετε οργανώσει κάποιο πρόγραμμα απόδρασης με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και επιθυμείτε να ακολουθήσετε μια last-minute επιλογή μονοήμερης εξόρμησης, έχουμε προετοιμάσει για εσάς 5 κορυφαίους προορισμούς, που βρίσκονται δίπλα στην πόλη μας. 

Δράμα

shutterstock-275321147.jpg

Στους πρόποδες του επιβλητικού όρους Φαλακρό, δεσπόζει μια γοητευτική γη, στην οποία το σταφύλι ταυτίζεται αιώνες με κάτι το ιερό. Η περιοχή της Δράμας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αμπελουργική παράδοση και την οινική κουλτούρα. Ο αρχαίος μύθος αναφέρει ότι ο ίδιος ο Θεός Διόνυσος μύησε τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής στα μυστικά του αμπελιού και εκείνοι, μετά, τα διέδωσαν στην υπόλοιπη χώρα. 

Αξίζει να περπατήσετε στο καταπράσινο πάρκο της Αγίας βαρβάρας, που ξεχωρίζει για τα τεράστια πλατάνια και τις μικρές λίμνες. Αποτελεί το ορόσημο του οικισμού, που έχει δημιουργήσει μια γοητευτική όαση στον αστικό ιστό της πόλης. Μπορείτε να ταϊσετε τις πανέμορφες πάπιες, αλλά και τους κομψούς κύκνους και να χαλαρώσετε, ακούγοντας το γλυκό φθινοπωρινό αεράκι. Μια ιδανική ευκαιρία για επίσκεψη είναι το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο φιλοξενεί σπάνια ευρήματα από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή. 

Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε μια ενδιαφέρουσα στάση στο σπήλαιο Αγγίτη, το οποίο βρίσκεται 25 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας και θεωρείται μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα. Ιδανικός γαστρονομικός προορισμό με εκλεκτή πρώτη ύλη, που μας ταξιδεύει στην τοπική παράδοση είναι το "Φιλέτο restaurant" δίπλα στη φυσική ομορφιά του πάρκου. 

Καστοριά

shutterstock-1176828247.jpg

Σε μια ειδυλλιακή γωνιά της δυτικής Μακεδονίας, είναι εγκατεστημένη μια αρχοντική πόλη που αγαπά τη μυρωδιά της παράδοσης. Η Καστοριά έχει το ιδιαίτερο χάρισμα να μας συντροφεύει όλες τις εποχές του χρόνου, κάνοντας μας να αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας. Πρωταγωνιστικό στοιχείο, που σαγηνεύει κάθε φορά τα βλέμματα, αποτελεί η λίμνη Ορεστιάδα. Μπορείτε να κάνετε το γύρο της με το τουριστικό σκάφος «Ορεστειάς» και να απολαύσετε τις εκπληκτικές αποχρώσεις του φυσικού τοπίου. 

Επόμενος σταθμός στην εξόρμηση αυτή είναι το Μουσείο των Κέρινων Ομοιομάτων, το οποίο θα είναι ανοιχτό μέσα στο σαββατοκύριακο. Αποτελεί μια ενδιαφέρουσα γνωριμία με την αισθητική φιλοσοφία της περιοχής, αλλά και το διαχρονικό παραδοσιακό στοιχείο. Στον λιµναίο οικισµό του Δισπηλιού, μπορείτε να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο, ξεκινώντας από τη Νεολιθική Εποχή, και να ανακαλύψετε σπάνια αξεσουάρ και εργαλεία των πρώτων φυλών, που κατοικούσαν στην περιοχή. 

Για να μυηθείτε στα μυστικά της ντόπιας κουζίνας, μια επίσκεψη στο "Αλλοτινό" θα σας πείσει. Εκλεπτυσμένοι ουζοτσιπουρομεζέδες και πιάτα με κυρίαρχη την αγνή πρώτη ύλη θα σας δώσουν την πιο γλυκιά υπόσχεση, για να επιστρέψερε. 

Νάουσα

shutterstock-1547749769.jpg

Στους πρόποδες του όρους Βερμίου, είναι χτισμένο το μεγαλύτερο ορεινό αστικό κέντρο της Ελλάδας. Η Νάουσα έχει αποδείξει πολλές φορές τα εξαιρετικής ομορφιάς αξιοθέατά της. Για αρχή, μπορείτε να περιηγηθείτε στο άλσος του Αγίου Νικολάου, το οποίο έχει ταυτιστεί με το το πιο φημισμένο αξιοθέατό της, μία καταπράσινη έκταση με μεγάλα πλατάνια, την οποία διασχίζει το ποτάμι της Νάουσας, η Αράπιτσα. Ακόμη ένας ξεχωριστός σταθμός αποτελεί το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει εξεζητημένες συλλογές traditional ενδυμάτων, αλλά και άλλων σημαντικών αντικειμένων, το καθένα από τα οποία αφηγείται τη δική του ιστορία. 

Για να έρθετε πιο κοντά με τον μαγειρικό της χαρακτήρα, η κατάλληλη option είναι η ταβέρνα "Σπονδή", η οποία δεσπόζει στην κεντρική πλατεία. Μια ευρεία γκάμα από λαχταριστούς μεζέδες, αλλά και εκλεκτά κρέατα και φρέσκα θαλασσινά σας περιμένουν για ολοκληρώσετε την αισθητηριακή εμπειρία. 

Παλαιός Παντελεήμονας

shutterstock-661523746.jpg

Στο βουνό των θεών του Ολύμπου και σε υψόμετρο 500 μέτρων, είναι κρυμμένο ένα πανέμορφο ησυχαστήριο, ιδανικό για χαλαρές βόλτες στη φύση. Στις απότομες πλαγιές του Παλαιού Παντελεήμονα κυριαρχούν πέτρινα παραδοσιακά σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, που μας προσκαλούν να απολαύσουμε ελληνικό καφέ και γλυκό του κουταλιού. Αυτή η εποχή ταιριάζει άρτια στο κινηματογραφικό σκηνικό του τόπου αυτού, με το ηλιοβασίλεμα να "ντύνει" όμορφα την μαγική εικόνα. 

Μπορείτε να γνωρίσετε την ομώνυμη αναπαλαιωμένη εκκλησία και να χαζέψετε την πανοραμική θέα. Μπορείτε να περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια και να θαυμάσετε την αριστοκρατική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Το μεσημέρι, κάντε μια στάση για ξεκούραση και νόστιμο φαγητό στην παραδοσιακή ταβέρνα Όλυμπος και ακολουθήστε ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι, που θα συναρπάσει τους γευστικούς σας κάλυκες.  

Φλώρινα

shutterstock-1945240252.jpg

Στο βορειοδυτικό άκρο της Μακεδονίας, πρωταγωνιστεί ένας ημιορεινός οικισμός με πλούσια φυσική γοητεία. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε κάθε γωνιά της Φλώρινας, που κάθε φορά μοιάζει με έναν επίγειο Παράδεισο. Περίπου 33 χιλιόμετρα από την πόλη της, κυριαρχεί το Αμύνταιο, ένας αγαπημένος προορισμός, ο οποίος μας οδηγεί στην απόλυτη χαλάρωση. Κάντε μια όμορφη στάση στο Κέντρο Προστασίας λύκου και λύγκα ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, μια ξενάγηση που θα σας διδάξει πολλά για τη σημασία της αγάπης και της φροντίδας προς τη σωματική ακεραιότητα της άγριας πανίδας. Η Φλώρινα αποκαλείται η γη των λιμνών. Μπορείτε να κάνετε μια βαρκάδα σε μερικές από αυτές και να έρθετε πιο κοντά στη φύση, όπως η Βεγορίτιδα, η Χειμαδίτιδα, η λίμνη των Πετρών, η Ζάζαρη και φυσικά η Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις υπέροχες γεύσεις στην ταβέρνα Θωμάς. Μια vintage αρχοντική ατμόσφαιρα θα σας καλωσορίσει και οι άνθρωποί του θα σας φιλέψουν ελίτ εδέσματα και λιχουδιές της περιοχής, με πρωταγωνιστή το κρέας και το ξινόμαυρο. 

Καλό τριήμερο και χρόνια πολλά!