fbpixel

Search icon
Search
24 ώρες... με τις Πωλίνα Σαρρή και Πανιώ Βέντζα
#GREEKSDOITBETTER

24 ώρες... με τις Πωλίνα Σαρρή και Πανιώ Βέντζα

Female Empowerment στην δημιουργική τους καθημερινότητα


Πόσο υπέροχο μπορεί να είναι μαμά και κόρη να συμβαδίζουν σε ιδέες, δημιουργικότητα και ζωντάνια, να γίνονται φίλες, συνεργάτιδες και, αγαπημένες όσο ποτέ, να συμπορεύονται και στον χώρο εργασίας. Την Πωλίνα Σαρρή τη γνωρίζουμε χρόνια, μιας και το όνομά της, μετά τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική και στο Textile Design, πρωτοστατούσε στις πρώτες θέσεις των περιοδικών της Conde Nast (όπως Glamour, Lucky, House & Garden, Domino και Casa Vogue), παλιότερα του Elle και του Madame Figaro, αφήνοντας πίσω τις καλύτερες εντυπώσεις για τη φίνα αισθητική και τις ιδέες της. Η κόρη της Πανιώ Βέντζα αφού τελείωσε τις σπουδές της σε οικονομικά, marketing και graphic design πέρασε από το Mad TV και το Fashion Workshop.

pps-571517180893563-bCXPe.jpg

Σήμερα, μαμά και κόρη βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ γυναικοκρατούμενης οικογένειας και έντονης δουλειάς από συγκυρίες και από επιλογή. Η Positive Problem (#pps-positive problem solutions), όπου συνυπάρχουν επαγγελματικά, είναι ένα καταφύγιο δημιουργικότητας και παράλληλα ένα εκπαιδευτικό πείραμα που καθημερινά, ταυτόχρονα με τα business κομμάτια, αναπτύσσεται. Από τη μία είναι ένα δημιουργικό γραφείο που παρέχει services σε τομείς όπως το Communication Design & Branding, το Content Creation, Social Media Curation & Management, τη Φωτογραφία, το PR, το Concept Creation, και την ίδια στιγμή είναι ένα artistic πείραμα μιας μικρής ομάδας σε Ελλάδα και Αμερική, που προσπαθεί να μας μυήσει σε ένα εποικοδομητικό και παραγωγικό τρόπο προσέγγισης, σε ένα διαφορετικό mindset. Και για τις δυο η δουλειά είναι ένα σοβαρό δημιουργικό παιχνίδι που τους δίνει την ευκαιρία να έρχονται σε επαφή με τη σοφία της απλότητας της παιδικής μας ηλικίας και να πειραματιζονται. Το να βρίσκουν λύσεις είναι μια διαρκής έρευνα δυνατοτήτων, επιλογών, ανατρεπτικών σκέψεων και οπτικών γωνιών. Είναι μια δημιουργική... διαστροφή που διαμορφώνει την καθημερινότητα τους.

Τους ζητήσαμε να μας περιγράψουν ένα δημιουργικό τους 24ωρο...

pps-571515292263214-RwqRA.jpg

Το πρωί είναι η ιερή στιγμή της ημέρας που μας ανατροφοδοτεί με ενέργεια. Κοινές συνήθειες από πάντα στο σπίτι, τις οποίες κρατάμε σταθερά. Η καθεμιά στη ζωή της πλέον. Προτιμάμε να ξυπνάμε νωρίτερα είτε είμαστε σπίτια μας, είτε σε ταξίδια μόνο και μόνο για να υπάρχει το περιθώριο να απολαύσουμε αυτήν την ώρα. Χωρίς πρωινό νιώθουμε πως δεν μπορεί να ξεκινήσει το σώμα και το μυαλό να λειτουργεί. 

7:00 Πωλίνα Ξύπνημα στου Ψυρρή. Αβίαστα, από το φυσικό φως που μπαίνει από το παράθυρο. Πρώτο πράγμα που αντικρίζω η Ακρόπολη που με μαγνητίζει ξανά και ξανά. Μετά το απαραίτητο πρωινό, μια βόλτα στα στενά δρομάκια με τα graffiti με αναζωογονεί και με γεμίζει positive vibes. Ήχοι από καμπάνες, πουλιά, «καλημέρες» και τώρα τελευταία trolley bags. Η γειτονιά μου αλλάζει, αλλά παραμένει πάντα ζωντανή και ενδιαφέρουσα. Στη συνέχεια επιστροφή στο σπίτι για ολιγώορο photo editing πριν συναντηθούμε με την Πανιώ.

6:00 π.μ. Πανιώ Ξύπνημα στη Φιλοθέη. Εκμεταλλεύομαι την ησυχία που έχουν τα πρωινά, χωρίς τηλέφωνα και περισπασμούς για να σχεδιάσω και να δω πιο καθαρά τα overall concepts των projects που τρέχουν, να αναθεωρήσω την to do list του γραφείου πριν συναντηθούμε με τους συνεργάτες, να διαβάσω, να κάνω catch up με τις εξελίξεις. Και το πιο βασικό να προλάβω να πάω κολυμβητήριο στις 8:00, όπου οργανώνω το μυαλό μου... Είναι αυτή η βουτιά που απομακρύνει τις περιττές σκέψεις, κρατάει την ουσία και τις περισσότερες φορές αποκαλύπτει και τις δημιουργικές λύσεις.

pps-571508671392596-rtedE.jpg

Συνήθως ακολουθεί σύντομη συνάντηση των δυο μας στου Ψυρρή στο χώρο μας για ένα γρήγορο meeting ή μια έκτακτη φωτογραφία για τις social media ανάγκες  των accounts που τρέχουμε. Αυτά όλα με την προϋπόθεση πως δεν έχουμε πρωινό ραντεβού με συνεργάτες, προμηθευτές ή κάποιο event. Συνήθως τα κοινά μας ραντεβού τα συντονίζουμε για ιδιαίτερα πρωινές ώρες ή αργά μέσα στη μέρα προκειμένου να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις και να έχουμε η καθεμιά περισσότερες παραγωγικές ώρες στο αντικείμενο της.  

10:30 Πωλίνα Πηγαίνω στο άλλο μου γραφείο στην Kοrres SA και χωρίζουν οι δρόμοι μας. Meetings, φωτογραφίσεις και πολλές κατασκευές, μακέτες για νέα displays καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, σκηνικά για studios, έρευνα για νέα υλικά, επαφές με συνεργάτες. Ένα απόλυτα δημιουργικό οκτάωρο που με κρατάει σε απίστευτη εγρήγορση.

pps-ps-eXL2o.jpg

10:30 Πανιώ: 'Εχουν ξεκινήσει να χτυπάνε τα τηλέφωνα και συναντιόμαστε με τους βασικούς συνεργάτες. Υπάρχουν φορές που δεν προλαβαίνω μέσα στη μέρα να σχεδιάσω, γιατί έχουν προγραμματιστεί πολλά ραντεβού ή skype calls ή έχω πολλές διαδρομές μεταξύ προμηθευτών και πελατών. Το αυτοκίνητο είναι κινητό γραφείο για τα διαδικαστικά τηλέφωνα της δουλειάς. Τις μέρες με έντονες σχεδιαστικές ανάγκες, κλείσιμο τελικών αρχείων παραγωγής, διαμόρφωση τελικών παρουσιάσεων, βάζω αυστηρούς περιορισμούς στο τι είναι προτεραιότητα και το κινητό μπαίνει σε airplane mode όταν χρειάζεται. Οι συνεργάτες, οι φίλοι το γνωρίζουν πια και ξέρουν πως όλα είναι υπό έλεγχο ακόμα και αν είμαι off line για ώρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η μεταξύ μας επικοινωνία τις περισσότερες φορές είναι έντονη και κυρίως μέσω του #pps message group που έχουμε δημιουργήσει για το γραφείο. Συνεχής ανταλλαγή πληροφορίας, ώστε και οι δύο να είμαστε σύμφωνες με τελικά αποτελέσματα, στάσεις απέναντι σε ζητήματα που προκύπτουν, να έχουμε εικόνα της ροής των διαδικασιών που τρέχουν, να έχουμε feedback. Όλοι μας καλούν για να βρούμε τη λύση και κάπως έτσι εξοικειωμένες από πάντα με την έννοια του προβλήματος, αντιμετωπίζουμε ό,τι προκύπτει ως μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε και να φανταστούμε. Βασικό μέρος στη δουλειά μας καθημερινά είναι όχι μόνο να δημιουργείς και να βρίσκεις τη λύση αλλά και να διαχειρίζεσαι το άγχος των συνεργατών, χωρίς αυτό να σε επηρεάζει στην ουσία της δουλειάς σου, στους χρόνους σου. Οι ανάγκες κάθε μέρα διαφέρουν, γι'αυτό και στο αυτοκίνητο η καθεμιά μας κουβαλάει και μία τσάντα μεταμόρφωσης... λύσεις, επιλογές για ρούχα, παπούτσια (πολλές κοινές προτιμήσεις), υλικά που μπορεί να μας χρειαστούν. Αλλιώς ξεκινάμε το πρωί και αλλιώς μπορεί να επιστρέψουμε σπίτια μας το βράδυ. Σπάνια κάνουμε stop over για αλλαγή. Το πάμε σερί.

pps-571505633144715-UBhZ0.jpg

20:00 Πωλίνα & Πανιώ: Οι καθημερινές συνήθως ολοκληρώνονται με τις δυο μας να συναντιόμαστε για Pilates στο Modus Vivendi. Το μάθημα με τη Δήμητρα είναι η απολαυστική ψυχοθεραπεία μας, μας επαναφέρει στην ισορροπία μας σωματικά και ψυχικά και ό,τι και να έχει συμβεί μέσα στη μέρα, ό,τι κι αν πρέπει να επεξεργαστούμε μετά, εκείνες τις ώρες το αφήνουμε στην άκρη και αφοσιωνόμαστε στους εαυτούς μας... ή τουλάχιστον προσπαθούμε να το επιτύχουμε. Δεν είναι όλες οι στιγμές, οι εβδομάδες ίδιες και το μυαλό δεν τιθασεύεται πάντα πολύ εύκολα.

pps-pv-eOUfE.jpg

22:00 Πωλίνα+Πανιώ Το βράδυ θα μας βρει μαζί ή χώρια, να δουλεύουμε σε μία από τις δύο βάσεις μας (Ψυρρή ή Φιλοθέη), είτε να χαλαρώνουμε παρακολουθώντας ξένες σειρές, διαβάζοντας, είτε έξω για ένα χαλαρό ποτό με φίλους στο κέντρο. Συνήθως όμως τις καθημερινές κερδίζει το cocooning ή η πολλή δουλειά. Γι'αυτό και βρίσκουμε τρόπους να μετατρέπουμε τις ώρες εργασίας σε απόλαυση, σε ποιοτικό χρόνο, σε διασκέδαση. Ανάλογα με τη διάθεση, το τι πρέπει να παραδοθεί ή το πόσες εκρηκτικές σκέψεις γίνονται στο μυαλό κάθε μέρα, επιλέγουμε αν το βράδυ θα μας βρει με μια κούπα Anassa Organics Pure Happiness ή ένα ποτήρι κρασί συνήθως από το Κτήμα Μερκούρη ή το οινοποιείο Καραμήτρου (Μεσενικόλας –ένας από τους τόπους μας). 

pps-571603826705808.jpg

Τα Σαββατοκύριακα τα προγράμματα μας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά ή και πολύ κοινά αν έχουμε κάποιο event της Isotope (side project της Positive Problem), κάποια φωτογράφιση ή μια παρουσίαση ενός νέου branding design, όπου τα deadlines είναι συνήθως πιεστικά. Παράλληλα με τη δουλειά όμως, βρίσκουμε την ευκαιρία και το χρόνο να ετοιμάσουμε και πιο προσωπικά projects, όπως το table setting για τη βραδιά των Oscars, όπου θα μαζευτούμε στο σπίτι της Πωλίνας με Favourite φίλους μας, αλλά και τη βάφτιση της μικρής Μαριάννας την άνοιξη (Πανιώ: γίνομαι για πρώτη φορά νονά στο παιδί δύο πολύ ξεχωριστών φίλων). Τα Σάββατα είναι αφιερωμένα σε κοινούς ή μη φίλους, ενώ τα μεσημέρια της Κυριακής είναι συνήθως αφιερωμένα στη Φρίντα (μαμά και γιαγιά μας αντίστοιχα) όπου μαζί με τη Δώρα (αδερφή και θεία) θα φάμε όλες μαζί πολύ συχνά στο Υπερωκεάνιο στον Πειραιά. Μετά η καθεμιά στο πρόγραμμά της για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της για τη νέα εβδομάδα, που πάντα ξεκινά με μεγάλη διάθεση και ενέργεια. Είναι πάντα μια νέα ευκαιρία να ξαναρχίσεις ό,τι θεωρείς πως δε λειτούργησε σωστά. Όλα είναι ζήτημα αντίληψης, όπως λέει και το μότο μας στο γραφείο "The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem” (Το πρόβλημα δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η διάθεσή σου και η αντίληψή σου για το πρόβλημα).

pps-571521136748339-6p3GM.jpg