fbpixel

Search icon
Search
2024 Traveler's Wishlist: Οι πιο μαγευτικοί προορισμοί του κόσμου που αξίζουν μια θέση στην bucket list σας φέτος τον χειμώνα
MAGAZINE

2024 Traveler's Wishlist: Οι πιο μαγευτικοί προορισμοί του κόσμου που αξίζουν μια θέση στην bucket list σας φέτος τον χειμώνα

Αυτήν τη γοητεία θα έχει ο καινούριος χρόνος: της περιπλάνησης, της μεταμορφωτικής δύναμης της εξερεύνησης, των μοναδικών αναμνήσεων


Καθώς ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε με ανυπομονησία το 2024, τα resolutions όλων μας θέτουν τα ταξίδια ως Νο1 στόχο. Αυτήν τη γοητεία θα έχει ο καινούριος χρόνος: της περιπλάνησης, της μεταμορφωτικής δύναμης της εξερεύνησης, των μοναδικών αναμνήσεων. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, για εσάς ένα παγκόσμιο ταξίδι, εντοπίζοντας χιονισμένες χώρες των θαυμάτων και τροπικές οάσεις, για να δημιουργήσουμε ένα μωσαϊκό από αξέχαστες εμπειρίες για τον φετινό χειμώνα. Ας απολαύσουμε μια απόδραση που ξεπερνά τα σύνορα, χαρίζοντας ταξιδιάρικο παλμό στο νέο έτος!

Αρκτική πολυτέλεια

1697442588102.jpg

Αν αισθάνεστε ότι έχετε πραγματοποιήσει σχεδόν όλα τα ταξίδια στην bucket list σας, μένει μια μοναδική περιπέτεια στην 7η ήπειρο για να σας πείσει πως αυτός ο κόσμος κρύβει πολλά περισσότερα θαύματα απ’ όσα φανταζόσασταν. Μια τέτοια υπερπολυτελής εμπειρία, βέβαια, επισκιάζει κάθε προηγούμενη, αφού το Echo Camp της White Desert, εμπνευσμένο από το Διάστημα, είναι ένα από τα πιο τολμηρά οικολογικά projects που σχεδιάστηκαν ποτέ. Διανύοντας μόλις τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το απόκοσμο τοπίο του παγετώνα Henriksen Nunataks γίνεται η βάση απ’ όπου μπορείτε να εξερευνήσετε τις αποικίες των αυτοκρατορικών πιγκουίνων και να φτάσετε στον μυθικό Νότιο Πόλο, ενώ οι δραστηριότητες στην περίμετρό του περιλαμβάνουν αναρρίχηση, σκι, πεζοπορία, αλεξίπτωτο και ποδηλασία. Και το πιο σουρεάλ; Το ταξίδι ξεκινά από το Cape Town!

Χειμωνιάτικα Lodges

caption-1.jpg

Σχεδιασμένο να αποτελεί ένα οικολογικό καταφύγιο μέσα στη φύση, το The Bolder αιωρείται ψηλά πάνω από το Lysefjord, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φιόρδ της Νορβηγίας. Ανάμεσα σε 170 εκτάρια ανέγγιχτης γης με αφοπλιστική θέα, αυτό είναι ένα μέρος όπου άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο καταφτάνουν για να θαυμάσουν από κοντά την ασύλληπτη ομορφιά του τοπίου. Τολμηρό και μοναδικό, αυτό το φυσικό οικόπεδο φιλοξενεί πλέον και τα νέα StarLodges του ξενοδοχείου, το σχέδιο των οποίων επιμελήθηκε το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό στούντιο Snøhetta. Μαζί με μερικούς από τους καλύτερους αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, φωτογράφους και καλλιτέχνες στο πλευρό του, το κατάλυμα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα τη φιλοσοφία του slow travelling, προσφέροντας μια εμπειρία για τους ταξιδιώτες πέρα από κάθε φαντασία.

Στιγμές χαλάρωσης στην Ιαπωνία

ben-richards-2023-photographer-hotel-resort-hoshino-kai-poroto-hokkaido-japan-travel-015.jpg

Υπήρξε η πολυαναμενόμενη άφιξη στη σκηνή της φιλοξενίας της Ιαπωνίας, που θα δημιουργούσε έναν πραγματικό παράδεισο ευεξίας. To Kai Poroto, στην πόλη Shiraoi, η οποία «αγκαλιάζει» τη λίμνη Poroto, μια περιοχή όπου βρέθηκαν πολλοί από τους οικισμούς των ιθαγενών Ainu, αποτελεί ένα ryokan -έτσι ονομάζονται τα ιαπωνικού στιλ πανδοχεία που υπάρχουν σε όλη τη χώρα- με ιαματικά λουτρά σε σχήμα κώνου. Πέρα από την εκπληκτική εμπειρία του φυσικού σπα το οποίο μπορεί να απολαύσει κανείς χάρη στις θερμές πηγές που υπάρχουν εκεί, τα υπεράνετα δωμάτιά του, με θέα στην ακίνητη λίμνη, διαθέτουν το καθένα κι από ένα σαλόνι γύρω από ένα χαμηλό τραπέζι με κεντρική εστία, τιμώντας το έθιμο της οικογένειας Ainu να συζητά γύρω από τη φωτιά.

Καλλιτεχνικοί θησαυροί της Ευρώπης

hh3.jpg

Έπειτα από περισσότερα από πέντε χρόνια προετοιμασίας, το Κέντρο Τέχνης Hortensia Herrero ανοίγει τις πόρτες του με στόχο να προσφέρει ένα νέο παράθυρο στη σύγχρονη Τέχνη και να τη φέρει πιο κοντά σε όσους ζουν ή επισκέπτονται την ηλιόλουστη Βαλένθια. Η αντιπρόεδρός του και συνιδιοκτήτρια μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες παντοπωλείων της Ισπανίας, Hortensia Herrero, υποστηρίζει εδώ και καιρό πολιτιστικές πρωτοβουλίες στη γενέτειρά της και τώρα παρουσιάζει μια επιλογή έργων από την εκτεταμένη ιδιωτική συλλογή της από καταξιωμένους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Anselm Kiefer, Olafur Eliasson, Cristina Iglesias, Michal Rovner και David Hockney. Το ολοκαίνουριο μουσείο στεγάζεται σ’ ένα ανακαινισμένο παλάτι του 17ου αιώνα, το οποίο οφείλετε να θαυμάσετε από κοντά!

Πολιτιστικά ταξίδια στον Βορρά

bodo-town-northern-norway-arctic-cirkle-dmitry-pistrov.jpg

Ως τώρα τον τίτλο κρατούσε η Ελευσίνα, όμως, το 2024 έρχεται το Bodø της Νορβηγίας (μαζί με το Bad Ischl της Αυστρίας και το Tartu της Εσθονίας) να πάρει τη σκυτάλη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ο χειμώνας στον νορβηγικό Βορρά, βαρύς, ωστόσο δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος να τον επισκεφτείτε, ειδικά τώρα που σας δίνει μια ακόμη αφορμή. Το ψαροχώρι-πύλη προς τα ιστορικότερα νησιά Lofoten πολλοί το απέρριπταν λόγω της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης του. Όμως, η επιχειρηματική άνθιση και το θαμμένο μποέμ πνεύμα των πολιτών του άρχισαν σταδιακά να αφήνουν άλλη αίσθηση. Η Τέχνη του δρόμου, η μοντερνιστική αρχιτεκτονική, τα φεστιβάλ και μια αναπτυσσόμενη γκάμα από στέκια χτίζουν πια την εμπειρία του, εμπνέοντας και το πολιτιστικό πρόγραμμα που ετοιμάζεται.

Στο καλύτερο venue του κόσμου 

e7wlq3xx5vfeauanbiklsc7nhq.jpg

Βρίσκεται στον ορίζοντα του Las Vegas σαν ένα τεράστιο, σκοτεινό και μυστηριώδες φεγγάρι, μέχρι να πέσει η νύχτα, οπότε λάμπει πραγματικά, ενεργοποιώντας 1,2 εκατομμύρια λαμπτήρες που αναβοσβήνουν δυναμικές εικόνες. Εδώ, στο ξέφρενο ψυχαγωγικό τοπίο της «Πόλης της Αμαρτίας», μπορεί να υπάρχουν τα χορευτικά σιντριβάνια του Bellagio κι ένα πιστό αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ, αλλά τέτοια καθηλωτική εγκατάσταση όπως το The Sphere δεν έχει γνωρίσει ξανά ο κόσμος. Άναψε επίσημα τον Σεπτέμβρη από τους U2, οι οποίοι κρατούν το θέατρό του ως βάση τους, παράλληλα με το διαδραστικό show ‟The Sphere Experience”. Έκτοτε, φιλοδοξεί να γίνει ένα μέσο για καλλιτέχνες και brands, όπου θα δημιουργούν εμπειρίες που δεν μπορούν να προβληθούν πουθενά αλλού.

Μουσειακές εξορμήσεις στο Παρίσι

25551239lpw-25588620-embed-libre-jpg-9915046.jpg

Παρέμενε κλειστό για ανακαίνιση από το 2017 και σήμερα το αναβαθμισμένο πια Musée National de la Marine μάς δίνει έναν επιπλέον λόγο να επιστρέψουμε στο Παρίσι. Το κτίριο στην περιοχή Colline de Chaillot του οποίου η εξαιρετική συλλογή «μαράζωνε» δέχτηκε την επιδέξια φροντίδα μιας πανίσχυρης ομάδας αποτελούμενης από τους h2o Architectes, Snøhetta και τους σχεδιαστές εκθέσεων Casson Mann. Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ένα μουσείο Τέχνης, Ιστορίας, Επιστήμης, Τεχνολογίας και ανθρώπινης περιπέτειας, όπου ο κόσμος της ναυτιλίας αποκαλύπτεται μέσα από καινοτόμες εγκαταστάσεις. Κάθε είδους ναυτικά θέματα -από το εμπόριο, τον αθλητισμό, την αναψυχή, τα ταξίδια μέχρι τον πόλεμο, τον φόβο, την απώλεια και την επιβίωση- μαρτυρούν μυστικά της θάλασσας στους επισκέπτες.

Καταφύγιο στα δάση της Αμερικής

211214-go-winter-drone-4-cropped-1.jpg

Δε θα έχετε αισθανθεί ότι έχετε ταξιδέψει πραγματικά, αν μια φορά δεν αφήσετε τον εαυτό σας να αποσυνδεθεί απ’ όλα. Η Montana είναι η απόλυτη παιδική χαρά για τους λάτρεις της φύσης, κι αν σας αρέσει να απολαμβάνετε την ηρεμία, τότε το The Green O είναι για εσάς. Μόλις 35΄ με το αυτοκίνητο από το γραφικό αεροδρόμιο της Missoula Montana, το τεράστιο ράντσο 37.000 στρεμμάτων στη λοφώδη δυτική πλευρά της Πολιτείας φιλοξενεί από Western πνεύματα και περιπετειώδη ζευγάρια μέχρι κουστουμαρισμένους της Silicon Valley και elite οικογένειες. Εδώ, το vibe αφορά στην αποχή από την ψηφιακή τεχνολογία. Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 12 πολυτελή καταλύματα, ενώ το θέρετρο διαθέτει διάφορα εστιατόρια και περισσότερες από 50 συναρπαστικές δραστηριότητες.

Υψηλή γαστρονομία στα χιόνια

kimamaya-hokkaido-japan-t-jpg.jpg

Στη μέση του Niseko Hirafu, του πιο φημισμένου χιονοδρομικού της Ιαπωνίας στο βόρειο νησί Hokkaido, το Kimamaya by Odin είναι ένα γεμάτο ψυχή καταφύγιο που είναι επισκέψιμο όλο τον χρόνο χάρη στην υπέροχη συνάντηση σκανδιναβικού και ζεν σχεδιασμού με τη σφραγίδα του σταρ αρχιτέκτονα Koichi Ishiguro. Με μόλις μια χούφτα δωμάτια -εννέα για την ακρίβεια- αποτελεί κι έναν από τους πιο χαλαρούς προορισμούς που θα ανακαλύψετε ποτέ. Όσον αφορά στο εκπληκτικό εστιατόριό του, The Barn by Odin, αυτό στεγάζεται σ’ ένα βραβευμένο κτίριο, απ’ όπου προσφέρει όλες τις εποχές αλπικό φαγητό και κρασί. Η ζεστή του ατμόσφαιρα θυμίζει αυθεντικό μπιστρό, η αρχιτεκτονική του παραπέμπει σε ελβετικό σαλέ και η γαστρονομία του χαρακτηρίζεται απλά κορυφαία!

Απόδραση σε έρημα τοπία

snapinstaapp-398202061-651272243548959-1072884429992654773-n-1080.jpg

Και περνάμε στη Σαουδική Αραβία, που -οφείλουμε να σας προετοιμάσουμε- διαμορφώνει στρατηγικά την έρημο γύρω από την Κόκκινη Θάλασσα στο επόμενο ταξιδιωτικό hotspot του κόσμου. Μόλις πριν από έναν μήνα παραδόθηκε και το Six Senses Southern Dunes, ένα θεαματικό έργο και το δεύτερο «παιδί» της Six Senses στη Μέση Ανατολή. Σχεδιασμένο από το βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, διαθέτει μόλις 36 δωμάτια και 40 ιδιωτικές βίλες με πισίνα, διάσπαρτες στο τοπίο, ώστε να μεγιστοποιείται η θέα στους αμμόλοφους και τα wadi. Στα τέσσερα εστιατόριά του, τα μενού διαμορφώνονται με συστατικά που καλλιεργούνται στον κήπο του σεφ ή προέρχονται από τη γύρω περιοχή, ενώ το θέρετρο εστιάζει και στην ευεξία, χαρίζοντας την πιο αναζωογονητική εμπειρία σπα!

Με θέα στις Άλπεις  

alpina20dolomite.jpg

Σε αλπικά υψόμετρα, τα ταξίδια είναι πάντα πιο ωραία τον χειμώνα! Και παρόλο που υπάρχουν θέρετρα και θέρετρα που μπορείτε να ανακαλύψετε, για φέτος πρώτο στη λίστα έρχεται το υπερσύγχρονο Como Alpina Dolomites, το οποίο «φωλιάζει» ανάμεσα στους απόκρημνους βράχους ενός μνημείου παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς της UNESCO στη βόρεια Ιταλία. Με την πόρτα του να ανοίγει απευθείας μπροστά στα lifts, από εδώ θα επιδοθείτε σε ατελείωτα slides στις πουδρένιες πίστες του Val Gardena ή σε πεζοπορία, ορειβασία ή ιππασία, συνεπαρμένοι από τη σαρωτική θέα στην οροσειρά των Δολομιτών. Τα 60 δωμάτια του ξενοδοχείου, στραμμένα να κοιτούν τις οδοντωτές κορυφές, φέρνουν την πολυτέλεια σε νέα ασυναγώνιστα επίπεδα, κάνοντας τον χειμώνα ν’ αποκτά το νόημα που του αξίζει.

Αναζήτηση αρχιτεκτονικών θαυμάτων

22-wPPMo.jpg

Τι κάνει τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Μέσης Ανατολής να βρίσκονται πλέον σε άλλη διάσταση; Το ότι απέδειξαν πως σε χρόνο dt όλα όσα ξέφευγαν από τη σφαίρα της φαντασίας αυτοί μπορούσαν πράγματι να τα υλοποιήσουν. Κι αν δεν είδαμε αρχιτεκτονικά θαύματα να παίρνουν real-life μορφή εκεί, ενώ τώρα η δεύτερη έκδοση της Triennale Αρχιτεκτονικής της Sharjah, της τρίτης πιο πολυπληθούς πόλης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μετά το Dubai και το Abu Dhabi, έρχεται ως απόδειξη μιας μαεστρίας που οφείλει να μοιραστεί με το κοινό. Αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και στούντιο κλήθηκαν να συμβάλουν με εγκαταστάσεις και έργα που θα εκτεθούν σε όλη την πόλη και τη γύρω έρημο, εμπνεόμενοι από το θέμα “The Beauty of Impermanence: An Architecture of Adaptability”.

Εκεί που είναι πάντα καλοκαίρι

egrdqbzxgaaclwi.jpg

Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο instagrammable resort του Βιετνάμ, κι όχι για τυχαίους λόγους, προσελκύοντας ορδές από ασιάτες glitterati. Όσο για την περιοχή Da Nang, αυτή δείχνει να εξελίσσεται σ’ έναν από τους καλύτερους wellness προορισμούς στον κόσμο. Για την ιστορία του InterContinental Danang Sun Peninsula Resort, ο αρχιτέκτονας Bill Bensley πέρασε δύο χρόνια ζώντας στις πρώιμες εγκαταστάσεις του, μέχρι την οριστικοποίηση του σχεδιασμού του. Το πολύχρωμο εσωτερικό του είναι γεμάτο με τοπικές πινελιές που ενισχύουν τη σύνδεση με τον ωκεανό και τη ζούγκλα, ενώ από τα εστιατόριά του, πέρα από το La Maison του τρεις φορές μισελενάτου Pierre Gagnaire, το Citron εντυπωσιάζει με τα αιωρούμενα, υπαίθρια τραπέζια του, 300 πόδια πάνω από τη θάλασσα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024