fbpixel

Search icon
Search
13 λάθη που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε μικρό σπίτι
INTERIORS

13 λάθη που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε μικρό σπίτι

Ενσωματώστε αυτές τις συμβουλές στους χώρους σας


Όταν ζείτε σε ένα μικρό σπίτι, μπορεί να μετατραπεί σε γρίφο για εσάς να τακτοποιήσετε τα έπιπλά σας έτσι ώστε να είναι εξίσου λειτουργικά, κομψά και να φαίνεται συνολικά ο χώρος ευρύχωρος. Δεν χρειάζεται λοιπόν να σας υπενθυμίσουμε πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η διακόσμηση μικρών χώρων. Η επένδυση στον σωστό αποθηκευτικό χώρο, η αξιοποίηση όλων των τετραγωνικών μέτρων και οι δημιουργικές λύσεις οργάνωσης είναι υψίστης σημασίας. Γι' αυτό και παρακάτω, σας συστήνουμε τα λάθη εκείνα που συχνά κάνετε όταν διακοσμείτε μικρούς χώρους. 

1. Υποτιμάτε το φυσικό φως 

Το φυσικό φως είναι ο «καλύτερος φίλος» ενός μικρού χώρου. Κρατήστε το στο σπίτι σας, τοποθετώντας καθρέφτες στους απέναντι τοίχους από τα παράθυρα που θα αντανακλούν και θα το διαχέουν. Προτιμήστε υφασμάτινες περσίδες ή διαφανείς κουρτίνες, οι οποίες θα παρέχουν το privacy που επιθυμείτε ενώ παράλληλα θα φιλτράρουν το φως του ήλιου αντί να το εμποδίζουν. 


2. Διακόπτετε την οπτική ροή

Διατηρήστε τη συνοχή στον χώρο. Αν το σπίτι σας έχει πολλά μικρά δωμάτια, βοηθήστε το να μοιάζει μεγαλύτερο συνδέοντας οπτικά τα δωμάτια μέσω μιας ενιαίας χρωματικής παλέτας, μιας παρόμοιας ποιότητας υλικών ή ενός συνολικού στιλ αισθητικής. Αυτό θα βοηθήσει το μάτι σας να πιάνει ολόκληρο τον χώρο απρόσκοπτα μαζί. Καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι οι τοίχοι σε neutral τόνους παρέχουν μία «συνέχεια» σε όλο τον χώρο.


3. Αρνείστε το πραγματικό του μέγεθος 

Όσο πιο γρήγορα αποδεχτείτε ότι έχετε έναν μικρό χώρο και αρχίσετε να παίρνετε μέτρα για να τον εκμεταλλευτείτε στο έπακρο, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα κομψό περιβάλλον. Αν δεν έχετε χώρο για κομοδίνο, το να το στριμώξετε στο δωμάτιο, θα το κάνει απλώς να μοιάζει πιο στενό. Αντ' αυτού, επιλέξτε ένα σκαμπό για να στηρίζετε τηλεχειριστήρια, περιοδικά και μικρά φωτιστικά. Αν μία κονσόλα τηλεόρασης δεν χωράει, τότε τοποθετήστε την οθόνη στον τοίχο ή μέσα σε μια βιβλιοθήκη. 


4. Επιφάνειες με πληθώρα αντικειμένων 

Όσες έξυπνες λύσεις αποθήκευσης και αν σκεφτείτε, πάντα θα έχετε περιορισμένο χώρο. Είναι σημαντικό να αξιολογείτε τα υπάρχοντά σας και να βεβαιώνεστε ότι όλα έχουν νόημα ύπαρξης ή είναι λειτουργικά. Αυτό μπορεί να το συναντάτε συχνά στο μπάνιο σας, όπου τα διάφορα προϊόντα μας τείνουν να συσσωρεύονται.


5. Δεν αξιοποιείτε τον κάθετο χώρο 

Γίνετε δημιουργικοί όσον αφορά τους αποθηκευτικούς χώρους και τα σημεία όπου θα δημιουργήσετε περισσότερα αξιοποιήσιμα τετραγωνικά μέτρα. Η ενσωμάτωση ραφιών, που ξεκινούν από το δάπεδο μέχρι και την οροφή, η αξιοποίηση του χώρου πάνω από το πλαίσιο του παραθύρου και η προσθήκη ενσωματωμένων καθισμάτων, για παράδειγμα, βοηθούν στη μεγιστοποίηση της λειτουργικότητας ενός δωματίου.


6. Κινήστε με ασφάλεια 

Η έλλειψη τετραγωνικών μέτρων δεν σημαίνει ότι το σπίτι σας πρέπει να είναι παραμελημένο. Ενσωματώστε wallpaper μεγάλης κλίμακας και έντονες χρωματικές πινελιές για να δώσετε πινελιές ενδιαφέροντος στο διαμέρισμά σας. Μία έντονη ταπετσαρία σε ένα χρωματικό συνδυασμό που συνδέει τα δωμάτιά σας ή φωτεινές κουρτίνες θα δημιουργήσουν μια μοναδική αισθητική και θα αποσπάσουν την προσοχή από την έλλειψη χώρου.


7. Επιλέγετε λάθος μέγεθος για το κρεβάτι σας 

Σε ένα δωμάτιο μικρού μεγέθους, ένα κρεβάτι με ουρανό για παράδειγμα καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο. Αντ' αυτού, σκεφτείτε σε μικρότερη κλίμακα. Ένα κεφαλάρι εξακολουθεί είναι αισθητικά pleasing χωρίς να σας στριμώχνει στο δωμάτιο. Αν έχετε χαμηλό ταβάνι, δοκιμάστε ένα κρεβάτι με πλατφόρμα. Ή, συνδυάστε ένα εντοιχισμένο κρεβάτι με επιπλέον αποθηκευτικό χώρο.


8. Χρησιμοποιείτε σκούρες αποχρώσεις

Ενώ οι designers υποστηρίζουν ότι ένας σκουρόχρωμος τοίχος μπορεί να κάνει έναν χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος, σκεφτείτε μια ανοιχτόχρωμη και φωτεινή παλέτα χρωμάτων. Τα ζωηρά χρώματα δίνουν στους μικρούς χώρους πολλή ζωή και ιδιαίτερη προσωπικότητα, κάνοντάς σε να θες να περάσεις περισσότερη ώρα σε αυτό το δωμάτιο και να μην νοιάζεσαι για το μέγεθός του. 


9. Κρεμάτε ογκώδεις κουρτίνες 

Οι βαριές κουρτίνες κάνουν έναν μικρό χώρο να φαίνεται μικρότερος, γι' αυτό προτιμήστε ελαφρύτερο υλικό ή κουρτίνες με διακριτικό μοτίβο - ειδικά σε χώρους όπου θέλετε να εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως, όπως το σαλόνι.


10. Έλλειψη φωτός 

Το φυσικό φως μπορεί να φτάσει μέχρι ένα σημείο. Συνδυάστε το φωτισμό στο σπίτι σας με ένα μείγμα εντυπωσιακού φωτισμού από ψηλά. Οι επιλογές εξοικονόμησης χώρου περιλαμβάνουν επίσης λαμπτήρες δαπέδου και απλίκες.


11. Υποτιμάτε κάθε γωνιά του χώρου

Αφήστε τον εαυτό σας να εκμεταλλευτεί κάθε γωνιά ή περίεργο σχεδιαστικό χαρακτηριστικό της κατοικίας προς όφελός σας. Για παράδειγμα, επανασχεδιάστε μια ντουλάπα με λευκά είδη σε μια εντοιχισμένη ντουλάπα με διαφορετικά υλικά.


12. Επιλέγετε μικρά χαλιά 

Ακούγεται αντιφατικό, αλλά ένα μεγαλύτερο χαλί θα βοηθήσει στο να ανοίξει ένας χώρος καλύτερα. Επιπλέον, πολλά μικρά χαλιά θα καταλήξουν να χωρίζουν έναν ήδη μικρό χώρο. Οπότε μην το αμελείτε! 


13. Επενδύετε μόνο σε μικρά έπιπλα 

Πολλοί designers εκτιμούν ότι τα «βαριά» κομμάτια έχουν θέση σε μικρότερους χώρους, εφόσον ολόκληρο το δωμάτιο είναι σωστά επιμελημένο. Σκεφτείτε να επενδύσετε σε statement pieces, όπως ένας άνετος καναπές με πολυτελές ύφασμα ή μια κλασική συρταριέρα, την οποία μπορείτε να μεταποιήσετε εύκολα αν αλλάξουν οι προτιμήσεις σας.