fbpixel

Search icon
Search
10 υπέροχα γλυπτά στον κόσμο που μπορείτε να δείτε δωρεάν
ARTS & CULTURE

10 υπέροχα γλυπτά στον κόσμο που μπορείτε να δείτε δωρεάν

Μερικές φορές δε χρειάζεται να πληρώσετε για να απολαύσετε εξαιρετικές δημιουργίες


Σε διάφορες χώρες, θα βρείτε μικρές, πολύτιμες γωνιές τέχνης, οι οποίες δε σας ζητούν να πληρώσετε ή να βγάλετε κάποιο εισιτήριο, για να τις θαυμάσετε, αρκεί μόνο να περπατήσετε μέχρι εκεί. Πολλοί είναι θαυμαστές των δημόσιων δημιουργιών, που θεωρούν αδιανόητο η τέχνη να έχει αντίτιμο. Δεν ξέρω αν συμφωνώ με αυτήν την άποψη, το μόνο σίγουρο είναι πως ποτέ δε χάνω ευκαιρία να θαυμάσω ένα έργο τέχνης, όπου κι αν βρίσκεται! Αν δε, είναι σε κοινή θέα... τότε ακόμα καλύτερα!

Έτσι λοιπόν αν ποτέ ταξιδέψετε σε κάποια από τις παρακάτω πόλεις, οφείλετε να διαθέσετε λίγο από τον χώρο σας να δείτε μερικά από τα πιο συγκλονιστικά γλυπτά τους, τα οποία βρίσκονται σε κεντρικά, δημόσια σημεία. Τα περισσότερα από αυτά μεταδίδουν σημαντικά κοινωνικά μηνύματα και όλα τους φέρουν την υπογραφή διακεκριμένων και αξιόλογων καλλιτεχνών.

Force of Nature, Λονδίνο

art1.jpg

Σχεδιασμένο από τον Ιταλό Lorenzo Quinn, το γλυπτό αυτό αποτελεί ένα πραγματικό αριστούργημα, με δυνατό μήνυμα, το οποίο θα βρείτε στο Λονδίνο. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τους καταστροφικούς τυφώνες που πλήττουν πολλά μέρη του κόσμου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό δημιούργημα, που αναπαριστά τη μητέρα φήση να περιστρέφει τον πλανήτη γη.

Les Voyageurs, Μασσαλίαart2.jpg

Ο καλλιτέχνης Bruno Catalano αναπαριστά την ψυχή και τη σκέψη των ταξιδιωτών, όταν αφήνουν το σπίτι τους για να μετακινηθούν σε κάποια άλλη περιοχή. Τα εντυπωσιακά κενά που έχει δημιουργήσει στη μέση των αγαλμάτων παραπέμπουν στην ψευδαίσθηση της άδειας ψυχής.Το υπέροχο γλυπτό θα το βρείτε στην υπέροχη Μασσαλία στη Γαλλία.

First Generation, Σιγκαπούρηart3.jpg

Ο γλύπτης Chong Fah Cheong, κατάφερε να δημιουργήσει μία τρομερή απεικόνιση παιδιών που παίζουν χαρούμενα και ανέμελα στην όχθη του ποταμού της Σιγκαπούρης. Πιο συγκεκριμένα, το έργο είναι τόσο αληθοφανές που μοιάζει να έχει ζωή, αφού το τελευταίο παιδί της παρέας φαίνεται να φωνάζει και να γελάει καθώς βουτάει στον ποταμό.

Maman, Bilbao 

artcover.jpg

Το ιδιαίτερο αυτό γλυπτό φιλοτεχνήθηκε από τον Louise Bourgeois. Είναι αρκετά επιβλητικό, αφού έχει 30 μέτρα ύψος, ενώ σύμφωνα με τον γλύπτη αναπαριστά την δύναμη και την ευαισθησία της μητρότητας. Πιο συγκεκριμένα, από τη μία η τεράστια αυτή αράχνη προσδίδει δυναμικότητα, αλλά από την άλλη τα κουρασμένα πόδια της δείχνουν τη δυσκολία και την κούραση που αντιμετωπίζουν οι μητέρες. Αυτό το έργο τέχνης θα το βρείτε έξω το μουσείο Guggenheim στο Bilbao της Ισπανίας.

Spoonbridge and Cherry, Minneapolisart5.jpg

Ένα όμορφο και παιχνιδιάρικο γλυπτό βρίσκεται στο Minneapolis Sculpture Garden. Αναπαριστά ένα κουτάλι με ένα κεράσι στο τελείωμα του. Το έργο τέχνης δημιούργησαν ο Claes Oldenburg και ο Coosje van Bruggen, οι δυο τους -συνεργάτες για χρόνια- φιλοτέχνησαν αρκετά γλυπτά μέχρι το 2009, όταν ο δεύτερος έφυγε από τη ζωή και έτσι η ζωή χώρισε τους δρόμους τους.

Nelson Mandela, Νότια Αφρική

art6.jpg

Κοντά στην πόλη Howick της Νότιας Αφρικής, θα βρει κανείς αυτό το μοναδικό δημιούργημα του Marco Cianfanelli. Το έργο, αναπαριστά τον Nelson Mandela, ίσως τον πιο σημαντικό προασπιστή των δικαιωμάτων των Αφρικανών πολιτών στην Αμερική, αλλά και τον κόσμο. Ένα σπουδαίο άνθρωπο, που πάλεψε πολύ για πράγματα που σήμερα θεωρούνται δεδομένα. Το σημείο που το έργο τέχνης τοποθετήθηκε, είναι εκείνο όπου ο Mandela συνελήφθη από την αστυνομία το 1967, περνώντας τα επόμενα 27 χρονιά στη φυλακή.  

Balloon Flower, Νέα Υόρκηart7.JPG

Ένα αρκετά διάσημο γλυπτό είναι το Jeff Koons, λίγα μέτρα πίσω από το καινούριο World Trade Center στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Τη χορηγία του έργου έκανε ο γνωστός Αμερικάνος businessman, Larry Silverstein. Το άγαλμα έχει χαρακτηρίσει όλη την περιοχή καθώς βρίσκεται στο κέντρο ενός σιντριβανιού και πάντα οι υπηρεσίες φροντίζουν να είναι καθαρό και γυαλισμένο. 

Freedom Sculpture, Φιλαδέλφεια

art8.jpg

Συνεχίζοντας με την Αμερική, ο Zenos Frudakis, δημιούργησε στη Φιλαδέλφεια το συγκεκριμένο έργο τέχνης, που αναπαριστά την ελευθερία του ανθρώπινου πνεύματος, όταν απελευθερώνεται από τα «δεσμά» που τον κρατάνε πίσω. Το εντυπωσιακό δημιούργημα, ολοκληρώθηκε το 2001 και αποτελεί μία αγαπημένη στάση των τουριστών της πόλης.

Le pouce, Παρίσι
art7.jpeg

Όσοι επισκεφτούν το Παρίσι, δεν μπορούν να παραλείψουν μία βόλτα στο κέντρο τέχνης Pompidou που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία παγκοσμίως. Έξω από το industrial χώρο θα βρείτε αυτό το γλυπτό, το δάχτυλο, όπου φιλοτεχνήθηκε από τον Γάλλο καλλιτέχνη Cesar Baldaccini, θέλοντας να αναπαραστήσει κάθε μορφή ζωής -τον άνθρωπο, τα ζώα και τα έντομα- με ένα πιο αλληγορικό τρόπο. 

Metalmorphosis, Πράγα

art10.jpg

Ένα αρκετά εντυπωσιακό γλυπτό βρίσκεται στο κέντρο της Πράγας. Πρόκειται για τη δημιουργία του David Černý, η οποία, για να ολοκληρωθεί, χρησιμοποιήθηκαν γραμμές από ανοξείδωτο ατσάλι, ανεξάρτητες μεταξύ τους, που περιστρέφονται συνέχεια δημιουργώντας ένα υπέροχο θέαμα.