fbpixel

Search icon
Search
Mια black & white κατοικία στη Σέριφο παραδίδει μαθήματα μοντερνισμού
DESIGN

Mια black & white κατοικία στη Σέριφο παραδίδει μαθήματα μοντερνισμού

Με τη σχεδιαστική υπογραφή των Μοld Architects


Η MOLD Architects μετατρέπει ένα παλιό καφενείο σε μια υπέροχη εξοχική κατοικία! Η περίφημη αρχιτεκτονική ομάδα ανέλαβε την ανακαίνιση ενός αιωνόβιου καφενείου σε ένα ξεχωριστό σπίτι στη γραφική Χώρα του ελληνικού νησιού. Το ιστορικό διώροφο κτίριο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920 διαθέτει στιβαρούς φέροντες πέτρινους τοίχους που αντικατοπτρίζουν το πλούσιο παρελθόν του νησιού. 

Το team προσπάθησε να δώσει νέα πνοή σε αυτήν τη φθαρμένη στο χρόνο δομή με ένα minimal αλλά παιχνιδιάρικο σχέδιο, διατηρώντας ταυτόχρονα την ιστορική της σημασία. Το ισόγειο, κάποτε η πολυσύχναστη κύρια αίθουσα, έχει πλέον μεταμορφωθεί σε ένα ευρύχωρο ανοιχτό σαλόνι με ένα λεπτό βιομηχανικό σχέδιο που προσθέτει στον διαπερατό και φιλόξενο χαρακτήρα του σπιτιού.

mold-architects-greek-island-coffee-house-designboom-1800-FSjw9.jpg


Η καινοτόμος προσέγγιση της MOLD Architects υποστηρίχθηκε από την επιθυμία να μεγιστοποιήσει τη λειτουργικότητα με παράλληλη ελαχιστοποίηση της χρήσης υλικού. Εφάρμοσαν ένα τρισδιάστατο πλέγμα από χαλύβδινες ράβδους που εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή, δημιουργώντας μια ελαφριά και ευάερη αισθητική σε αντίθεση με την αρχική βαριά και συμπαγή λιθοδομή του κτιρίου. Αυτό το ευέλικτο σύστημα σκαλωσιάς ενσωματώνει διάφορα στοιχεία, όπως εξοπλισμό κουζίνας, ράφια, φωτιστικά, σκάλες, ακόμη και χώρους για χαλάρωση και παιχνίδι με τη μορφή μιας πλατφόρμας σαν δίχτυ που αιωρείται πάνω από το σαλόνι.

Η παρουσία του λευκού και του μαύρου φαντάζει ως η πιο ιδανική και, παράλληλα, αναπάντεχη επιλογή για το design του συγκεκριμένου σπιτιού. Οι αρχιτέκτονες έχουν ξεφύγει τελείως από το κλασικό νησιώτικο λευκό και μπλε, με το μαύρο να δημιουργεί ένα απίστευτα μοντέρνο σκηνικό. Παρόλα αυτά, έχει διατηρηθεί η αύρα που χαρακτηρίζει τις Κυκλάδες, με τον όλον σχεδιασμό να αποτελεί ωδή στο slow living και τη σύγχρονη αισθητική.

cbo-residence-mold-architects-7-vTgDh.jpg


Χάρη στο γενναιόδωρο ύψος της κύριας αίθουσας, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα πατάρι, που χρησιμεύει ως ενδιάμεσο επίπεδο, το οποίο γεφύρωσε απαλά το χάσμα μεταξύ των δύο ορόφων. Αυτός ο χώρος παρέχει επίσης πρόσβαση στην ταράτσα του κτιρίου, η οποία πλέον λειτουργεί ως ο κύριος εξωτερικός χώρος, αποτυπώνοντας όμορφη θέα στο περιβάλλον. Η μεταμόρφωση επεκτάθηκε στο δάπεδο και σε μερικούς από τους τοίχους, με τα σχέδια των πλακιδίων να απηχούν την περίπλοκη τρισδιάστατη δομή του σχεδίου.

Εν τω μεταξύ, δύο βοηθητικά δωμάτια μετατράπηκαν σε ξεχωριστά υπνοδωμάτια, το καθένα συνοδευόμενο από το δικό του μπάνιο. Ακόμη και στους πιο περιορισμένους χώρους των υπνοδωματίων, ο χάλυβας παρέμεινε το κυρίαρχο δομικό υλικό, επιτρέποντας την ομαλή ενσωμάτωση πολλαπλών λειτουργιών σε περιορισμένους χώρους. Ο σχεδιασμός και η χρήση χάλυβα της MOLD Architects αναβίωσε το ιστορικό καφενείο, ενώ δημιούργησε ένα βιώσιμο και λειτουργικό περιβάλλον κατάλληλο για τη σύγχρονη ζωή.

cbo-residence-mold-architects-5-SsDf4.jpg

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Giorgos Sfakianakis