fbpixel

Search icon
Search
Πώς να επαναφέρετε τον κύκλο του ύπνου σας με φυσικό τρόπο
HEALTH

Πώς να επαναφέρετε τον κύκλο του ύπνου σας με φυσικό τρόπο

Εφαρμόστε αυτά τα απλά tips και δείτε τη διαφορά από μόνοι σας...


Μερικές φορές έχουμε την κάθε πρόθεση να πέσουμε για ύπνο στην ώρα μας και να κοιμηθούμε οκτώ ώρες, όμως για κάποιες χρονικές περιόδους, μπορεί να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην εφαρμογή του φυσιολογικού μας προγράμματος.

Το ερώτημα είναι, τι κάνετε γι' αυτό; Συνήθως, το να περιμένετε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα από μόνα τους δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ασυνέπειας του ύπνου διαχέονται σε ολόκληρη την ευημερία μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ακανόνιστος ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από το μεταβολισμό και την ανοσία μέχρι τη διάθεση μας και ακόμη και την εργασιακή μας απόδοση.

Αν ο ύπνος σας έχει διαταραχθεί τον τελευταίο καιρό, η συνέπεια είναι το κλειδί για να φτιάξετε ξανά τον κύκλο σας. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τους πιο αποτελεσματικούς, φυσικούς τρόπους να το πετύχετε...

1. Βγείτε για λίγο στον ήλιο

Εξετάστε το ενδεχόμενο να περνάτε τουλάχιστον 17 λεπτά στην ύπαιθρο καθημερινά, καθώς μελέτες δείχνουν ότι συνολικά 120 λεπτά βύθισης στη φύση την εβδομάδα μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτή η διαχειρίσιμη ημερήσια δόση ηλιακού φωτός έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της επαναφοράς του εσωτερικού ρολογιού του σώματός μας, προάγοντας τον καλύτερο ύπνο ευθυγραμμισμένο με τον φυσικό κύκλο φωτός-σκοταδιού.

shutterstock-1921588097.jpg

2. Περιορίστε το χρόνο στην οθόνη

Καλό είναι να αποφεύγετε τους μαραθώνιους ταινιών κοντά στην ώρα του ύπνου, καθώς το blue light που εκπέμπεται από τις οθόνες μπορεί να διαταράξει την παραγωγή μελατονίνης, καθυστερώντας τον φυσικό κύκλο αφύπνισης. Για να διαφυλάξετε την ποιότητα του ύπνου, προσπαθήστε να απενεργοποιείτε τις οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο. Είναι μια μικρή προσαρμογή με σημαντική απόδοση.

3. Δοκιμάστε τη μελατονίνη

Ένας υγιής κύκλος ύπνου αρχίζει και τελειώνει με τη μελατονίνη, κυριολεκτικά. Η παρουσία της μελατονίνης κάνει το σώμα μας να ονειρεύεται τον ύπνο, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπαίνουν εμπόδιο. Οι διαφορετικές ενδείξεις φωτός που έρχονται με τις αλλαγές της ώρας και το τζετ λαγκ, για παράδειγμα, αποτελούν ιδανικό σενάριο για την υποστήριξη ενός συμπληρώματος μελατονίνης.

4. Μείνετε πιστοί σε μια ρουτίνα

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ακανόνιστη ώρα ύπνου έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου. Αν έχετε ξεφύγει από το πρόγραμμα του ύπνου σας, το να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα είναι το πρώτο σας βήμα. Η κανονικότητα όχι μόνο θα βοηθήσει την ποιότητα του ύπνου σας, αλλά η συνέπεια του ύπνου έχει συσχετιστεί με τη συνολική ευεξία - την υγεία του εγκεφάλου, την υγεία της καρδιάς και όχι μόνο.

shutterstock-1934716103.jpg

The bottom line

Μέχρι τώρα, η σημασία του τακτικού και άφθονου ύπνου είναι συνήθης συμβουλή όσον αφορά την ευεξία. Δυστυχώς, η ζωή δεν προσφέρει πάντα τον τέλειο ύπνο. Τα καλά νέα είναι ότι - είτε πρόκειται για μερικές νύχτες είτε για εβδομάδες που έχετε θέμα με τον ύπνο σας, ποτέ δεν είναι αργά για να τον επαναφέρετε. Είτε δοκιμάσετε τη μελατονίνη, είτε έχετε χρόνο να απολαύσετε μερικές επιπλέον ώρες στην ύπαιθρο, απέχετε μόλις λίγα βήματα από έναν νέο και ξεκούραστο ρυθμό.