fbpixel

Search icon
Search
5 εναλλακτικοί τρόποι για να διατηρήστε σε φόρμα αν δεν είστε λάτρεις της γυμναστικής
WELLNESS

5 εναλλακτικοί τρόποι για να διατηρήστε σε φόρμα αν δεν είστε λάτρεις της γυμναστικής

Έτσι θα πετύχετε τον τελικό σας στόχο, δίχως ιδιαίτερο κόπο


Το καλοκαίρι είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε και η ανησυχία για το «πώς θα αποκτήσουμε το απόλυτο summer body» εντείνεται μέρα με τη μέρα. Ωστόσο, όπως έχουμε ξαναπεί δε χρειάζεται σε καμία περίπτωση άγχος, αλλά μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, προκειμένου να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο, αν και είναι γεγονός ότι δεν μπορούν όλοι να ακολουθήσουν τον κανόνα διατροφή-γυμναστική.

Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, υπάρχουν μερικές -μικρές- άλλες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας και θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε το σώμα των ονείρων σας, ακόμη κι αν δε χρειαστεί να περάσετε πολλές ώρες στο γυμναστήριο...

Αναλάβετε δράση!

Πρόγραμμα

Ξεκινώντας από τα βασικά, εφόσον η γυμναστική δεν αποτελεί αγαπημένη σας συνήθεια, είναι σημαντικό γι' αυτό το διάστημα -ή και γενικότερα- να δώσετε λίγη περισσότερη σημασία στη διατροφή σας, τηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα όσο γίνεται περισσότερο. Συχνά τείνουμε να παραμελούμε το διατροφικό μας πλάνο, όμως σε αυτή την περίπτωση οι αγαπημένες μας cheat-days μπορούν να περιμένουν, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν πολλές, υγιεινές επιλογές που θα ικανοποιήσουν τα «θέλω» σας και θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον πολυπόθητο στόχο. Προσπαθήστε να εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα πέντε μικρά, light γεύματα που θα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και θα χαρίσουν στο σώμα σας όλα όσα χρειάζεται προκειμένου να διατηρείται σε καλή κατάσταση και να λειτουργεί σωστά και πείτε ένα μεγάλο «ναι» στα φρούτα και τα λαχανικά, που είναι σε αφθονία αυτή την εποχή.

shutterstock-1916402555.jpg

Περπάτημα

Γι΄αυτούς που δεν ανήκουν στην κατηγορία των gym-lovers και δυσκολεύονται να αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά τους, προσθέτοντας σε αυτήν extra ώρες εκγύμνασης, απόλυτος σύμμαχος στην προσπάθεια να διατηρηθούν σε φόρμα είναι -αναμφίβολα- το περπάτημα. Μεταξύ άλλων, βοηθά στην ενδυνάμωση των ποδιών, αλλά και στην τόνωση και τη σύσφιξη των μυών και γενικότερα, αυξάνει τη μυϊκή μάζα και βοηθάει στην πρόληψη της κυτταρίτιδας, ενώ -φυσικά- πολλά είναι τα οφέλη του και για την ψυχολογία και τη διάθεση. Το περπάτημα συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην απώλεια βάρους, ενώ την ίδια στιγμή, μας βοηθά να αποβάλλουμε το έντονο άγχος και το stress και όπως σημειώνουν και οι ειδικοί, είναι η πιο απλή μορφή άσκησης, που δεν απαιτεί τίποτα παραπάνω από ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και καλή διάθεση, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Δραστηριότητες

Το να είστε συνεχώς κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να διατηρηθείτε σε μία καλή φόρμα και να πετύχετε τον μεγάλο σας στόχο. Αντιθέτως, μπορεί να σας οφηγήσει σε άσκοπα snack-breaks που θα σας επιβαρύνουν και θα σας απομακρύνουν από αυτόν. Τι μπορείτε να κάνετε; Βρείτε ένα χόμπι και μία -ή και περισσότερες- ασχολία που θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον και κάντε focus σε αυτήν. Η κηπουρική για παράδειγμα, είναι μία συνήθεια που αρέσει σε πολλούς ανθρώπους και τους χαρίζει ευεξία, ενώ άλλοι αγαπούν το τρέξιμο ή και το ποδήλατο. Οποιαδήποτε κι αν είναι η δική σας αγαπημένη συνήθεια, σημασία έχει απλά να μείνετε μακριά από το σπίτι και να είστε σε εγρήγορση στη διάρκεια της ημέρας, καθώς όταν το σώμα κινείται κάνει καύσεις διαρκώς, δίχως παύσεις και διαλείμματα.

shutterstock-2194577463.jpg

Νερό

Φυσικά, από τη λίστα με τις αλλαγές που μπορεί να κάνει κανείς αν θέλει να διατηρηθεί σε φόρμα, αλλά δεν αγαπάει τη γυμναστική, δε θα μπορούσε να λείπει το νερό. Είναι ο απόλυτος σύμμαχος τόσο για την εξωτερική, όσο και για την εσωτερική μας εικόνα και είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας, με τα benefits του να είναι πολλαπλά. 8 ποτήρια την ημέρα, είναι ένας καλός αριθμός για εσάς που έχετε θέσει έναν στόχο, με φόντο το καλοκαίρι, ενώ θα πρέπει να γνωρίσετε πως πολλές φορές το σώμα σας μπορεί να «μπερδέψει» τη δίψα με την πείνα, όταν τα επίπεδα ενυδάτωσης είναι πεσμένα, οπότε πίνοντας νερό αποφεύγετε και τα άσκοπα τσιμπολογήματα. Κάντε αυτή τη μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά σας και είναι βέβαιο ότι σύντομα θα παρατηρήσετε σημαντική διαφορά.

Ύπνος

Ο ύπνος είναι πολύ-πολύ σημαντικός για πολλές πτυχές της υγείας μας, από τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, έως την υγεία του εγκεφάλου, αλλά και τη διάθεσή μας. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι μπορεί να συμβάλλει ακόμη και στην απώλεια -ή στη διατήρηση- του βάρους. Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους υπερκατανάλωση ανθυγιεινών υδατανθράκων και λιπών, καθώς η στέρηση επηρεάζει αρκετές σωματικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας τις ενεργειακές απαιτήσεις του ανθρώπινου σώματος. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συστήνουν κατά μέσο όρο 6-7 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ, προκειμένου να έχει το σώμα μας τον κατάλληλο χρόνο να ξεκουραστεί και να ανακτήσει δυνάμεις, στη διάρκεια της νύκτας. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά την υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση του σωματικού σας βάρους και συνεπώς, θα μπορέσετε να διατηρηθείτε σε top φόρμα, ακόμη κι αν στην πραγματικότητα δεν καταβάλλετε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια.