fbpixel

Search icon
Search
Yvon Chouinard: Ο δισεκατομμυριούχος της "Patagonia" χαρίζει την εταιρεία του για να καταπολεμήσει την κλιματική κρίση
LIFE & CAREER

Yvon Chouinard: Ο δισεκατομμυριούχος της "Patagonia" χαρίζει την εταιρεία του για να καταπολεμήσει την κλιματική κρίση

Ο επιχειρηματίας υπόσχεται να αξιοποιήσει τον πλούτο της εταιρείας για να προστατεύσει την πηγή κάθε πλούτου


Ανήκει στην λίστα με τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες στον κόσμο, με καθαρή περιουσιακή αξία που ανέρχεται στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει καταφέρει να συνδυάσει την αγάπη του για το περιβάλλον με τις επιτυχημένες επιχειρηματικές του κινήσεις. Δηλώνει θερμός λάτρης των sports δίπλα στη φύση, με ιδιαίτερη προτίμηση στο  tenkara fly-fishing. Ο Yvon Chouinard αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ενός εξαιρετικά "ψαγμένου" και καταρτισμένου business man. Η εταιρεία υπαίθριων ενδυμάτων, "Patagonia", η οποία βρισκόταν μέχρι σήμερα στην ιδιοκτησία του, έχει επιβεβαιώσει στη διάρκεια των χρόνων την αποκλειστική της εστίαση στον σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος. Η λειτουργία και η φήμη της απογειώθηκαν τη δεκαετία του 1970, όταν ο Chouinard εισήγαγε μπλούζες ράγκμπι από την Αγγλία και τις πούλησε σε ορειβάτες.

220915114455-yvon-chouinard.jpeg


Την Τετάρτη, έγινε γνωστή η ανακοίνωσή του αναφορικά με την παραχώρηση της συγκεκριμένης επιχείρησης σε ένα καταπίστευμα και στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό. "Holdfast Collective" που θα χρησιμοποιήσουν τα κέρδη της για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Η "Holdfast Collective" είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση των περιβαλλοντικών κρίσεων και στην υπεράσπιση της φύσης. Ο Chouinard αποφάσισε να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία της για να κρατήσει τους εργαζόμενους της εταιρείας απασχολημένους και να διατηρήσει τις αξίες της Patagonia. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "REUTERS", ο ίδιος έγραψε σε ανοιχτή επιστολή στην ιστοσελίδα της εταιρείας: «Κάθε χρόνο, τα χρήματα που κερδίζουμε μετά την επανεπένδυση στην επιχείρηση θα διανέμονται ως μέρισμα για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της κρίσης. Αντί να αφαιρούμε αξία από τη φύση και να τη μετατρέπουμε σε πλούτο για τους επενδυτές, θα χρησιμοποιήσουμε τον πλούτο που δημιουργεί η Patagonia για να προστατεύσουμε την πηγή κάθε πλούτου». Σύμφωνα με τους "New York Times": «Η Patagonia θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ιδιωτική, κερδοσκοπική εταιρεία, αλλά η οικογένεια Chouinard, η οποία την ήλεγχε μέχρι τον περασμένο μήνα, δεν θα είναι πλέον ιδιοκτήτριά της». «Ο Ryan Gellert θα παραμείνει ως διευθύνων σύμβουλος και η οικογένεια Chouinard θα συνεχίσει να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Patagonia», δήλωσε η εταιρεία.

od-bl529a-20odd-m-20160921142524.jpg
PHOTO: JEFF JOHNSON


Είναι σημαντικά τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα της επιτυχημένης πορείας της "Patagonia", με άξονα πάντα την περιβαλλοντική φιλικότητα, όπως τα έχει καταγράψει to "Forbes". Σύμφωνα με τις κεντρικές αναφορές του αμερικανικού περιοδικού σχετικά με την μέχρι τώρα λειτουργία της: «Από το 1985, η Patagonia έχει διαθέσει το 1% των πωλήσεων για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών ομάδων βάσης στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Τα έσοδα έφτασαν τα 800 εκατομμύρια δολάρια το 2017. Τον Μάιο του 2013 η Patagonia εγκαινίασε την Tin Shed Ventures, η οποία παρέχει χρηματοδότηση σπόρων σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες νεοφυείς επιχειρήσεις». 

Το 2014, η Patagonia υποστήριξε την ταινία ντοκιμαντέρ υπεράσπισης DamNation, η οποία αφορά την αλλαγή της στάσης της Αμερικής απέναντι στα φράγματα της. Ο Chouinard ήταν ο εκτελεστικός παραγωγός της ταινίας, ενώ εμφανίστηκε και ο ίδιος στην ταινία σχολιάζοντας τα φράγματα. Το 2018, σε αναγνώριση του ότι η βιωσιμότητα και οι υπεύθυνες πρακτικές αποτελούν τον πυρήνα της εταιρείας, ο ίδιος αναγνωρίστηκε με το κορυφαίο βραβείο της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης, "Sierra Club", το "John Muir Award"