fbpixel

Search icon
Search
Υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος να απαλλαγείτε από το λίπος και σχετίζεται με την κατάλληλη ώρα
WELLNESS

Υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος να απαλλαγείτε από το λίπος και σχετίζεται με την κατάλληλη ώρα

Ακολουθήστε την παρακάτω τελετουργία και θα δείτε τα περιττά κιλά να εξαφανίζονται


Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του δείπνου σας αργά μέσα στην ημέρα μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Μπορεί, το καλοκαίρι να έχει φτάσει και οι δίαιτες express να σας φαίνονται πιο δελεαστικές από ποτέ αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχουν μερικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε θα απαλλαγείτε οριστικά από το περιττό λίπος. Αναζητώντας τις κατάλληλες λύσεις και ψάχνοντας ανάμεσα σε διάφορα επιστημονικά άρθρα, είναι εύκολο να διαπιστώσετε πως πλέον πολλοί ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε τις τροφές μετά από μια συγκεκριμένη ώρα. Αν και πολλοί διατροφολόγοι αναφέρουν πως όποια στιγμή της ημέρας και αν καταναλώσετε τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, οι νέες οδηγίες λένε πως και το χρονικό πλαίσιο μπορεί να παίξει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. 

ora-fagitou.jpg

Η κατανάλωση αργά σχετίζεται με αύξηση βάρους 

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της Ενδοκρινικής Εταιρείας, η κατανάλωση ενός δείπνου αργά σχετίζεται με αύξηση βάρους και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ανεξάρτητα από το αν το γεύμα είναι το ίδιο με αυτό που θα τρώγατε νωρίτερα. Οι ειδικοί αναφέρουν πως γνώριζαν και άλλες έρευνες που έδειξαν ότι η καθυστέρηση στην κατανάλωση συνδέεται με την παχυσαρκία και για αυτό αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους research. Λαμβάνοντας υγιείς ανθρώπους τους έβαλαν να τρώνε σε δύο διαφορετικές ώρες, να ελέγχουν το φαγητό τους, να ελέγχουν τη φυσική δραστηριότητηα τους και να ελέγχουν επίσης τους χρόνους ύπνου τους. Ουσιαστικά αποσκοπούσαν στο να ανακαλύψουν εάν επηρεάζεται ο μεταβολισμός με τρόπο που προάγει την παχυσαρκία.

Ίδια γεύματα, ίδιος χρόνος ύπνου 

Οι 20 υγιείς εθελοντές -10 άνδρες και 10 γυναίκες- για να μάθουν πώς το σώμα τους μεταβολίζει το δείπνο στις 10 μ.μ. αντί για 6 μ.μ κοιμόντουσαν ακριβώς στις 11 και τα ευρήματα έδειξαν πως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα και η ποσότητα του λίπους καίγεται με πιο αργούς ρυθμούς για την πρώτη ομάδα. Όπως, μάλιστα ανέφερε και ο Dr. Jonathan C. Jun, τα αποτελέσματα αυτά αναμένεται να είναι πιο έντονα σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη, τα οποία έχουν ήδη "επιβαρυμένο" μεταβολισμό.

ora-fagitou-3.jpg

Μία από τις πιο λεπτομερείς μελέτες

Οι συμμετέχοντες φορούσαν ιχνηλάτες δραστηριότητας, έκαναν δειγματοληψίες αίματος, υποβλήθηκαν σε μελέτες ύπνου και σαρώσεις σωματικού λίπους και έτρωγαν τρόφιμα που περιέχουν μη ραδιενεργούς δείκτες για τη μέτρηση του μεταβολισμού του λίπους. Με αυτό τον τρόπο οι ειδικοί κατάφεραν να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως ο κατάλληλος συγχρονισμός μπορεί να δώσεις τα τέλεια αποτελέσματα και να επηρεάσει το πως το σώμα σας "χειρίζεται" τις θερμίδες.

Φαγητό και ο κιρκαδικός ρυθμός 

Η ιδέα ότι το φαγητό τη νύχτα σας κάνει να κερδίζετε βάρος πηγάζει και από άλλες μελέτες -σε ζώα- οι οποίες υποδηλώνουν ότι ο οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικά τις θερμίδων μετά από μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Μερικοί ερευνητές υποθέτουν ότι το φαγητό τη νύχτα έρχεται σε αντίθεση με τον κιρκαδικό ρυθμό σας. Αυτός ο "νοητός" ο 24ωρος κύκλος που ορίζει στο σώμα σας το πότε να κοιμηθεί, να φάει και να ξυπνήσει έχει καταχωρημένο το βράδυ για ξεκούραση και όχι για κατανάλωση τροφής. Ακόμη, άλλοι ερευνητές απέδειξαν πως οι άνθρωποι που έτρωγαν μετά τις 8 μ.μ. κατανάλωσαν περισσότερες συνολικές θερμίδες από ό, τι όσοι σταματούσαν το φαγητό πιο πριν. 

Κανένα μέγεθος δεν ταιριάζει σε όλους 

Το πιο ενδιαφέρον μέρος των μελετών αυτών βέβαιο είναι ότι ο καθένας οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στο ίδιο ερέθισμα. Αυτό φυσικά έγκειται στο μεταβολισμό αλλά και στις συνήθειες που διατηρεί ο καθένας. Εάν για παράδειγμα η ώρα που κοιμάστε είναι μετά τις 2 το βράδυ, τότε ένα γεύμα στις 10 μπορεί να έχει το ίδιο αντίκτυπο συγκριτικά με ένα γεύμα στις 6, για κάποιον που κοιμάται πολύ νωρίτερα.

ora-geumatos-NegtN.jpg

Τι να κάνετε 

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να καταφέρετε να διατηρήσετε ένα τέτοιο πρόγραμμα, είναι να εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με την απαραίτητη ενέργεια από το απόγευμα. Δοκιμάστε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη, όπως το γιαούρτι πασπαλισμένο με ξηρούς καρπούς και φρούτα. Αυτό, θα σας μειώσει την όρεξη και φυσικά θα σας χαρίσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εάν βέβαια θέλετε κάτι αλμυρό, τότε μια σαλάτα με ψητό κοτόπουλο είναι η ιδανική λύση. Και φυσικά, ποτέ μην ξεχνάτε πως ο στόχος σας είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας να είναι το μεγαλύτερο, και όσο προχωράνε οι ώρες, να μικραίνετε τις μερίδες.