fbpixel

Search icon
Search
Υγιεινή πίτσα: 3 συνταγές που θα λατρέψετε
TASTE

Υγιεινή πίτσα: 3 συνταγές που θα λατρέψετε

Απογειώστε τους γευστικούς κάλυκες


Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά παγκοσμίως. Η πίτσα, με προέλευση την γειτονική Ιταλία έχει συνοδεύσει τις καλύτερες καλοκαιρινές στιγμές μας ανά τα χρόνια. Τι γίνεται όμως, εάν επιθυμούμε να τη γευτούμε αλλά και χωρίς να επωμιστούμε τις θερμίδες της; Γι' αυτό, αναζητήσαμε τις πιο υγιεινές εκδοχές της, που διατηρούν τη θεϊκή γεύση της αλλά παράλληλα παραμένουν διαιτητικές. Μια δοκιμή θα σας πείσει! 

Καλοκαιρινή Ελληνική Πίτσα 

5492806.jpg

Για τη βάση:

  • Και για αυτή τη συνταγή, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε έτοιμη ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης ή να τη φτιάξετε μόνοι σας όπως αναφέραμε παραπάνω.

Υλικά:

  • μισή κούπα hummus
  • 2 κούπες κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κούπα φέτα
  • 1/2 κούπα φρέσκος βασιλικός
  • λίγο πιπέρι

Εκτέλεση: Απλώστε ομοιόμορφα τη ζύμη σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αφήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να φουσκώσει εντελώς. Συνέχεια, αφαιρέστε τη ζύμη από το ταψί και ψήστε ελαφρώς τα κολοκυθάκια. Στη συνέχεια, προσθέστε τα πάνω από την πίτσα, μαζί με το hummus και τη φέτα και αφήστε την να ψηθεί ολόκληρη. Ως τελευταία πινελιά αφήστε τον βασιλικό και το πιπέρι και είστε έτοιμοι. 

Πίτσα με Προσούτο & Ρόκα

shutterstock-1371562772.jpg

Για τη βάση

  • 9 γρ. μαγιά ξηρή
  • 250 γρ. νερό, χλιαρό
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό + εξτρα, για το άνοιγμα της ζύμης
  • 100 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • σάλτσα για πίτσα

Υλικά

  • Προσούτο
  • Ρόκα
  • Λάδι Τρούδας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230° C στον αέρα. Βάζουμε μέσα, ανάποδα, ένα ταψί να κάψει καλά όσο εμείς προετοιμάζουμε τις πίτσες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το σιμιγδάλι και το αλάτι. Προσθέτουμε τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Όταν πια δεν μπορούμε να το δουλέψουμε με το κουτάλι αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας. Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι μέσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι και 2 ώρες να διπλασιαστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το πόσο θα το αφήσουμε εξαρτάται απο την εποχή. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ίσα μέρη και τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε σιμιγδάλι και ανοίγουμε το ένα ζυμάρι μας με ένα πλάστη (αν κολλάει βάζουμε παραπάνω σιμιγδάλι). Βάζουμε 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας και τα τυριά της προτίμησής μας πάνω στη ζύμη για πίτσα. Μεταφέρουμε την πίτσα πάνω στο αναποδογυρισμένο ταψί του φούρνου που έχει κάψει (χωρίς να το βγάλουμε από τον φούρνο) και ψήνουμε για 5 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα 4 ζυμάρια. Όταν ετοιμαστεί προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.

Με Κουνουπίδι και Κοτόπουλο

shutterstock-333724454.jpg

Για τη βάση:

  • 5 κούπες κουνουπίδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 αυγά
  • 1 κούπα τριμμένη μοτσαρέλα
  • 1/4 κούπας τριμμένο καρότο
  • 1/4 κ. γ. αλάτι

Υλικά:

  • 1 1/2 κούπα βραστό κοτόπουλο
  • 2 κ. σ. καυτερή sauce της αρεσκείας σας
  • 1 κ. σ. λευκό ξύδι
  • 1/4 κ. γ. πιπέρι καγιέν
  • 1/4 κούπας ροκφόρ
  • λίγο πράσο

Εκτέλεση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και απλώστε μια λαδόκολα σε ένα ταψί. Βάλτε σε ένα μπλέντερ το κουνουπίδι και το σκόρδο. Αφού πολτοποιηθούν, μεταφέρετέ τα σε μπολ, το οποίο στη συνέχεια θα βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων για δύο λεπτά. Μόλις το βγάλετε, αφήστε το να κρυώσει. Ρίξτε μέσα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη, ανακατέψτε καλά και απλώστε τη βάση στο ταψί. Ολοκληρώστε βάζοντας πάνω της τα υπόλοιπα toppings και ψήστε την για περίπου μία ώρα!