Σε έναν κόσμο που διαρκώς κινείται γρήγορα για να προλάβει τις εξελίξεις, την επικαιρότητα και τις ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις του, η ταχύτητα έχει γίνει ασυνείδητα το χαρακτηριστικό στοιχείο της ζωής ενός ανθρώπου. Η ταχύτητα αυτή στον τρόπο ζωής, ωστόσο, δυστυχώς πέρασε και στον τρόπο διατροφής. Το «γρήγορο» φαγητό ή αλλιώς “junk food”, αποτελεί αναμφίβολα την κορυφαία επιλογή πολλών ανθρώπων στον τομέα της διατροφής, αλλά σίγουρα όχι της υγιεινής. Εκτός από τη δελεαστικά γευστική της φύση, η συγκεκριμένη γρήγορη επιλογή του φαγητού έδωσε λύσεις σε πολλές ομάδες ανθρώπων, με κυρίαρχη αυτή των εργαζομένων. Όταν τα σκληρά ωράρια εκμηδενίζουν τον ελεύθερο χρόνο, η αναζήτηση εύκολης τροφής είναι αναμενόμενη.
Δυστυχώς, όμως ένα τέτοιο διατροφικό πλάνο μπορεί να επιβαρύνει όχι μόνο τη ζυγαριά, αλλά και τη συνολική υγεία σας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια παρατηρείται δραματική αύξηση στα ποσοστά σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων εξαιτίας της κατανάλωσης φαγητών, τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι και θερμίδες. Συμπληρωματικά, έρευνες του dr. Cotone έχουν αποδείξει, ότι ο εγκέφαλος συμπεριφέρεται στα εδέσματα με παρόμοιο τρόπο, όπως και στις ναρκωτικές ουσίες, με αποτέλεσμα η απότομη διακοπή "πρόχειρων φαγητών" να ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και συμπτώματα στέρησης.
Παρόλα αυτά, η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση. Τι θα λέγατε, εάν μπορούσατε να συνδυάσετε το υγιεινό με το νόστιμο; Ή ακόμη και το υγιεινό με το ανθυγιεινό; Όσο ουτοπικό κι αν φαντάζει στα μάτια μερικών, το υγιεινό junk food θεωρείται η νέα τάση στο κομμάτι της σωστής διατροφής και αξίζει να του δώσετε μία ευκαιρία. Με αυτή την ανάμειξη των δύο στοιχείων, θα μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα τα αγαπημένα σας λαχταριστά φαγητά και γλυκά, αλλά με λιγότερες θερμίδες και μεγαλύτερη διατροφική αξία. Εκτός των άλλων, δε θα στερείστε καμία «ένοχη» απόλαυση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του υγιεινού junk food αποτελεί η αγαπημένη σε όλους πίτσα, η οποία, όμως, εδώ έχει ως βάση της το κουνουπίδι. Αντί να χρησιμοποιήσετε την κλασική ζύμη από αλεύρι, που αποτελεί πηγή υδατανθράκων, θα πολτοποιήσετε το κουνουπίδι και θα δημιουργήσετε τη βάση της πίτσας σας. Το μυστικό για να πετύχει η συγκεκριμένη βάση είναι να αφαιρέσετε από το κουνουπίδι όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό, για να μπορέσει να πάρει ευκολότερα τη μορφή ζύμης. Έπειτα, θα το αναμείξετε με ένα αυγό, μοτσαρέλα και τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Για να ολοκληρώσετε τη συνταγή προσθέστε όσα και όποια υλικά επιθυμείτε για toppings, αλλά μείνετε προσηλωμένοι στα λαχανικά -όπως χρωματιστές πιπεριές, μανιτάρια, ντομάτα και ελιές- και ψήστε για άλλα πέντε λεπτά. Συγκεκριμένα, θα χρειαστείτε:
Υλικά:
- 1 μικρό προς μεσαίο σε μέγεθος κουνουπίδι
- ¼ κούπας παρμεζάνα
- ¼ κούπας μοτσαρέλα
- 1 αυγό
- ¼ κ. γλ. αλάτι
- ½ κ. γλ. σκόνη σκόρδου
- ½ κ. γλ. βασιλικό
- ½ κ. γλ. ρίγανη
- 1 κούπα σάλτσα μαρινάρα
- 1-2 κούπες μοτσαρέλα
Δείτε τη συνταγή ολοκληρωμένη εδώ
Επίσης, με το κουνουπίδι μπορείτε να δημιουργήσετε και υγιεινό ποπ κορν, κόβοντάς το σε μικρά κομμάτια και βάζοντάς τα πάνω σε μία λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη. Τα ψήνετε για είκοσι λεπτά και το βραδινό σνακ σας είναι έτοιμο!
Εξίσου υγιεινή και ταυτόχρονα αρκετά νόστιμη επιλογή μπορούν να αποτελέσουν και οι πατάτες, στις οποίες κανένας δε μπορεί να αντισταθεί! Ο τρόπος για να μαγειρέψετε υγιεινά τις πατάτες είναι να τις κόψετε σε λεπτές ροδέλες, να τις τοποθετήσετε σε μία λαδόκολλα και τέλος να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι καγιέν. Θα τις ψήσετε αρχικά για ένα τέταρτο στον φούρνο και αφού τις γυρίσετε προσεκτικά, θα τις ψήσετε για άλλα δέκα λεπτά. Έτσι, οι πατάτες σας θα είναι τραγανές σαν τσιπς, γευστικές και πολύ υγιεινές.
Όσο για το επιδόρπιο, το παγωτό είναι αναμφισβήτητα η πρώτη επιλογή γλυκού για το καλοκαίρι! Για να δημιουργήσετε μόνοι σας υγιεινό παγωτό στο σπίτι θα χρειαστείτε γάλα καρύδας, γάλα σόγιας ή αμυγδάλου, αλεύρι, κακάο, καστανή ζάχαρη και εκχύλισμα βανίλιας, τα οποία θα ανακατέψετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μείγμα στην κατάψυξη για δύο ώρες.
Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο "From Junk Food to Joy Food: All the Foods You Love to Eat...Only Better" της διάσημης διατροφολόγου Joy Bauer.
Σημαντικό, όμως, είναι να πειθαρχήσετε τον εαυτό σας, ώστε να ακολουθήσει υγιεινές επιλογές στα φαγητά και τα γλυκά, ακόμη και εκτός σπιτιού. Για παράδειγμα, μην επιλέγετε πιάτα με λιπαρά dressings, αλλά με σος μουστάρδας και συνοδεύστε το γεύμα σας με νερό ή σόδα. Επίσης, αντί για τηγανητές πατάτες ως συνοδευτικό στο κυρίως πιάτο προτιμήστε ριζότο ή βραστά λαχανικά. Όταν πρόκειται για ζυμαρικά, αποφύγετε την καρμπονάρα ή τα μακαρόνια με τέσσερα τυριά και επιλέξτε ένα πιάτο με φρέσκια τριμμένη ντομάτα και μυρωδικά. Τέλος, μπορείτε να αντικαταστήσετε το μπιφτέκι του κλασικού burger με ένα από κοτόπουλο, που είναι εξίσου νόστιμο.
Ακολουθώντας αυτόν τον τρόπο διατροφής θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά στο βάρος και τη διάθεσή σας. Όταν τρέφεστε σωστά, τονώνετε και την αυτοπεποίθησή σας, αφού βλέπετε το σώμα σας να αλλάζει προς το καλύτερο. Συγχρόνως, βάζετε τις βάσεις για ένα υγιές μέλλον. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά από μία λαχταριστή πίτσα, τραγανές κοτομπουκιές ή σάλτσες - βόμβες λιπαρών, ξανασκεφτείτε το!