Το brunch έχει καταφέρει να μπει για τα καλά στο διατροφολόγιό μας και είναι ίσως το πιο αγαπημένο μας γεύμα μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας να μη μας επιτρέπουν να το απολαύσουμε όπως του αξίζει, γι' αυτό και το Σαββατοκύριακο μοιάζει να είναι η τέλεια ευκαιρία για να το κάνουμε, καθώς ο ελεύθερος χρόνος που μας απομένει είναι περισσότερος.
Ακόμη κι εσείς που προσέχετε τη διατροφή σας, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τις παρακάτω super tasty συνταγές!
Power bowl με γιαούρτι και φρούτα εποχής
Υλικά:
- Γιαούρτι
- Φρούτα εποχής
- Βρώμη
- Σταφίδες
- Ξηροί καρποί
Εκτέλεση:
Σ' ένα σκεύος ή μικρό μπολ τοποθετούμε το γιαούρτι και τα υπόλοιπα υλικά. Αν θέλουμε να γλυκάνει περισσότερο βάζουμε λίγο μέλι. Συνοδεύουμε το με χυμό, smoothie, τσάι ή τον καφέ της επιλογής σας.
Μανιτάρια benedict με σπανάκι και vegan hollandaise σκόρδο
Υλικά για τα benedict:
- 4 μανιτάρια πορτομπέλο
- 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα (ή γλυκιά πάπρικα)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο & χοντροκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 4 φέτες ψωμί, φρυγανισμένες
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Υλικά για την vegan hollandaise σκόρδου:
- 3 κ.σ. φυτικό βούτυρο ή λάδι καρύδας
- 2 ½ κ.σ. αλεύρι
- 350 γρ. φυτικό ρόφημα (αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης κτλ) σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κ.σ. διατροφική μαγιά
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 κ.σ. Hellmann’s Vegan Mayo Garlic
- 1 κ.γλ. κουρκουμάς
- 1 κ.γλ. μουστάρδα
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με τα μανιτάρια. Τα καθαρίζουμε με ένα υγρό πανάκι ή τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα ακουμπάμε με την εσωτερική μεριά προς τα πάνω σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ραντίζουμε με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με την καπνιστή πάπρικα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις για 20-25 λεπτά. Συνεχίζουμε με το σπανάκι. Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε στο τηγάνι το σπανάκι και αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί ελαφρώς. Προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Εν τω μεταξύ φρυγανίζουμε το ψωμί και ετοιμάζουμε την vegan hollandaise σκόρδου. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι, και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα, για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να ξανθύνει ελαφρώς. Προσθέτουμε το φυτικό ρόφημα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. Χαμηλώνουμε τελείως την φωτιά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την Hellmann’s Vegan Mayo Garlic. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό προσθέτουμε τον κουρκουμά και την μουστάρδα και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Για να σερβίρουμε τα benedict ακουμπάμε τις φέτες ψωμιού στα πιάτα, μοιράζουμε το σοταρισμένο ψωμάκι και ακουμπάμε από ένα πορτομπέλο σε κάθε μερίδα.
Madame Ginger
Pancakes με κακάο
Υλικά:
- 180 γρ. ξινόγαλο
- 1 αβγό, μεσαίο
- 50 γρ. light βούτυρο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γ. κοφτό κακάο
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 πρέζα αλάτι
- Light βούτυρο, για το ψήσιμο
Εκτέλεση:
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και το λιώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε το ξινόγαλο, το αβγό, τη βανίλια, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το κακάο, αλάτι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα των στερεών στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και βάζουμε 1 κ.γ. βούτυρο. Βάζουμε 2 κ.σ. από το μείγμα στο τηγάνι και ψήνουμε 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά για να ψηθούν καλά. Ψήνουμε τα pancakes σε δόσεις. Σε κάθε δόση προσθέτουμε 1 κ.γ. βούτυρο. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε το γάλα, το βούτυρο και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει το βούτυρο. Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε το καυτό μείγμα από το τηγάνι στο μπολ με την κουβερτούρα και αφήνουμε 10 δευτερόλεπτα να μαλακώσει η κουβερτούρα. Στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως και ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σερβίρουμε τα pancakes με τη γκανάς, φράουλες και φύλλα δυόσμου.
Shakshuka eggs με σάλτσα ντομάτας
Υλικά:
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 800 γρ. τριμμένες, αποφλοιωμένες ντομάτες
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- ½ ματσάκι κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 6 αυγά
Για το σερβίρισμα:
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. γιαούρτι κλασικό
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε την πιπεριά και σοτάρουμε για 3-5 λεπτά ακόμα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν πάρουν μια βράση, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας συχνά, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα φέτας και το μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά. Με κουτάλι, σχηματίζουμε 6 λακκούβες στη σάλτσα και ρίχνουμε στην καθεμία από ένα αυγό, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος. Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και μαγειρεύουμε τα αυγά για 8-10 λεπτά, καλυμμένα με καπάκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με την υπόλοιπη φέτα, λίγο ακόμα μαϊντανό ψιλοκομμένο, μια μεγάλη κουταλιά γιαούρτι κλασικό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
Weekends are made for brunch!