fbpixel

Search icon
Search
Xρόνιος πόνος: Εντοπίστε τον και καταπολεμήστε τον μια για πάντα
MAGAZINE

Xρόνιος πόνος: Εντοπίστε τον και καταπολεμήστε τον μια για πάντα

Aκολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές


Ο περιστασιακός πόνος είναι μια κοινή εμπειρία που μπορεί να διακριθεί σε τρεις κατηγορίες: αλγαισθητικό (προκαλείται από τραυματικά ερεθίσματα), νευροπαθητικό (οφείλεται σε βλάβη του νευρικού συστήματος) και μεικτό (συνδυασμός των δύο). Στην πραγματικότητα, ο οξύς πόνος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του νευρικού συστήματος, βοηθώντας μας να παραμένουμε σε εγρήγορση και να αποφεύγουμε περαιτέρω βλάβη. Όταν συμβαίνει ένας τραυματισμός, τα σήματα πόνου μεταφέρονται στον νωτιαίο μυελό και από εκεί στον εγκέφαλό σας, ενώ σταδιακά εξαφανίζονται. Ωστόσο, όταν ο πόνος συνεχίζεται μετά την επούλωση του τραυματισμού, τότε μιλάμε για χρόνιο πόνο.

shutterstock-1463525645.jpg

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ;

Ο χρόνιος πόνος ορίζεται ως ο πόνος που διαρκεί τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Μπορεί να είναι έντονος και να προκαλεί αίσθημα καψίματος στις πληγείσες περιοχές. Εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του σώματος και μπορεί να έχει διαφορετική ένταση και μορφή. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι χρόνιου πόνου περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, μετεγχειρητικό πόνο, πόνο στη μέση και την πλάτη, σύνδρομο ινομυαλγίας, καρκινικό πόνο, πόνο από ρευματικά νοσήματα και ψυχογενή πόνο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Πόνου, περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από χρόνιο πόνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η κύρια αιτία μακροχρόνιας αναπηρίας, επηρεάζοντας περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανούς. Συχνά, ο χρόνιος πόνος ξεκινά από έναν αρχικό τραυματισμό, όπως μια κάκωση στην πλάτη, και αναπτύσσεται λόγω βλάβης των νεύρων που κάνει τον πόνο πιο έντονο και μακροχρόνιο.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ;

Η σοβαρότητα και η συχνότητα του χρόνιου πόνου διαφέρει μεταξύ των ατόμων, οπότε οι γιατροί δημιουργούν εξατομικευμένα σχέδια διαχείρισης. Αυτά περιλαμβάνουν ιατρικές θεραπείες, αλλαγές στον τρόπο ζωής ή έναν συνδυασμό αυτών των μεθόδων.

1. Με Ενίσχυση της Κινητικότητας

Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η μείωση του πόνου και η αύξηση της κινητικότητας, ώστε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς ενόχληση.

2. Με Φάρμακα

Διάφορα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν, όπως:

• Μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά (π.χ. ιβουπροφαίνη)

• Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (π.χ. δικλοφαινάκη)

• Αναλγητικά οπιοειδών (π.χ. μορφίνη, κωδεΐνη, υδροκοδόνη)

• Αντικαταθλιπτικά και αντισπασμωδικά

Σε περιπτώσεις όπου αυτά δεν είναι αρκετά, εφαρμόζονται ειδικές ιατρικές παρεμβάσεις, όπως ο βελονισμός.

shutterstock-2239226387.jpg

3. Με Διαχείριση του Στρες

Η ανάπτυξη συναισθηματικών δεξιοτήτων μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους που σχετίζεται με τον πόνο.

• Φροντίστε καλά το σώμα σας: Να τρώτε υγιεινά, να κοιμάστε αρκετά και να ασκείστε τακτικά για να διατηρείτε το σώμα σας σε καλή κατάσταση και να μειώνετε το άγχος.

• Συνεχίστε τις καθημερινές σας δραστηριότητες: Η συμμετοχή σε δραστηριότητες βελτιώνουν τη διάθεσή σας και μειώνουν το άγχος. 

• Αναζητήστε υποστήριξη: Οι φίλοι, η οικογένεια και οι ομάδες υποστήριξης προσφέρουν συναισθηματική βοήθεια και άνεση. 

bimg-20210306-wa00003.jpg

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα μυστικά», «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», και «Ζήτα το σωστά και θα σου δοθεί» δημιουργός του site www. omorfamystika.gr, του podcast "Πάμε Αλλιώς" στο pod.gr, του YouTube channel viCKY'S viTA, διοργανώτρια διά ζώσης σεμιναρίων αυτοβελτίωσης και διατροφής (πληροφ. 6944144117) και Life Coach αριστούχος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024