fbpixel

Search icon
Search
Χριστουγεννιάτικες συνταγές για λαχταριστά, λευκά γλυκά
MAGAZINE

Χριστουγεννιάτικες συνταγές για λαχταριστά, λευκά γλυκά

I'm dreaming of a White Christmas


Oι συνταγές των γιορτών είναι κομμάτι της παράδοσης των ημερών, γεύσεις που διαμορφώθηκαν κι επικράτησαν μέσα στα χρόνια. Στα πιάτα αυτά ανακαλύπτουμε τις συνήθειες του παρελθόντος που χάθηκαν και όσες συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα. Σε κάθε κουζίνα υπάρχει ένα τετράδιο συνταγών με κιτρινισμένες -από τα χρόνια- σελίδες. Στα πυκνογραμμένα αυτά σημειωματάρια θα βρούμε συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά κι έχουν αγαπηθεί για τη νοστιμιά τους, αλλά και γιατί είναι πλέον κομμάτι της ζωής μας.

Φέτος, οι συνταγές μας ανανεώνουν την αστική ζαχαροπλαστική. Ψήνουμε μία βασιλόπιτα με ελαιόλαδο χωρίς πολλή ζάχαρη, που θα σερβίρουμε με λευκή κρέμα τυριού. Με ελαιόλαδο είναι φτιαγμένοι και οι αφράτοι κουραμπιέδες, αρωματισμένοι με ροδόνερο και κανέλα. Όσο για το λευκό προφιτερόλ; Αξίζει να πάρει μία θέση στις πιο αγαπημένες σας συνταγές. Καλές γιορτές!

Βασιλόπιτα με λεμόνι και κρέμα μασκαρπόνε

Ελαφριά, αρωματική και γαρνιρισμένη με butter cream βασιλόπιτα, θα κλέψει τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι (κεντρική φωτογραφία).

Υλικά για μία φόρμα 22 εκ.

  • 4 αβγά
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 225 γρ. ελαιόλαδο
  • 225 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  • 5 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 5 γρ. κανέλα
  • 5 γρ. γαρύφαλλο
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα του

Για την κρέμα μασκαρπόνε

  • 150 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. mascarpone
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 10 γρ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε δύο φόρμες των 22 εκ. για να ψήσουμε τα κέικ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει μία ωραία κρέμα. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας.

Σ' ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε με τα υγρά υλικά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε τη ζύμη στις δύο φόρμες και ψήνουμε για τουλάχιστον 45'. Όταν τα κέικ είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τις φόρμες και τ' αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα διατηρούμε στο ψυγείο. Δεν παραλείπουμε να βάλουμε το τυχερό νόμισμα.

Ετοιμάζουμε την κρέμα μασκαρπόνε. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία ωραία κρέμα. Θα πρέπει να προσέξουμε να διαλυθεί  καλά η ζάχαρη άχνη.

Ετοιμάζουμε τη βασιλόπιτα. Βάζουμε το πρώτο κέικ στην πιατέλα που θα χρησιμοποιήσουμε για να σερβίρουμε. Απλώνουμε το 1/3 της κρέμας μασκαρπόνε. Βάζουμε το δεύτερο κέικ και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Μπορούμε να διακοσμήσουμε με λευκή ζαχαρόπαστα. 

Tips & Tricks

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία φόρμα και στη συνέχεια, να κόψουμε το κέικ στη μέση. Στην περίπτωση αυτή θ' αυξήσουμε τον χρόνο ψησίματος κατά 30' τουλάχιστον. Μπορούμε να φτιάξουμε σχήματα με λευκή ζαχαρόπαστα για να διακοσμήσουμε το κέικ μας.

Κουραμπιέδες με ελαιόλαδο, φιστίκια Αιγίνης και ροδόνερο 

vds2162ok-01.jpg

Για τους κουραμπιέδες αυτούς θα χρησιμοποιήσουμε ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και ροδόνερο. Το τέλειο χριστουγεννιάτικο μπισκότο!

Υλικά για 24 περίπου τμχ.

  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 70 γρ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. βούτυρο αμυγδάλου
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 5 γρ. σόδα μαγειρικής
  • 5 γρ. κανέλα
  • 5 γρ. γαρύφαλλο
  • 5 γρ. βανίλια
  • 30 γρ. φυσικός χυμός πορτοκάλι

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. ροδόνερο
  • 200 γρ. άχνη

Εκτέλεση

Περνάμε τα φιστίκια από το multi. Θέλουμε να έχουμε ένα μίγμα που να μοιάζει με χοντρή άμμο. Σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε τα φιστίκια, το ελαιόλαδο, το βούτυρο αμυγδάλου και τη ζάχαρη. Μεταφέρουμε το μίγμα στη κατάψυξη και το αφήνουμε για μισή περίπου ώρα, μέχρι να σφίξει. Το μίγμα δε θα παγώσει, αλλά θα σφίξει ελαφρά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Απλώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.

Σ' ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη βανίλια και ανακατεύουμε. Ενώνουμε με το μίγμα των ξηρών καρπών. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 20γρ. και πλάθουμε σε μπισκότα. Ψήνουμε στους 160°C για περίπου 20'. Όταν τα μπισκότα είναι έτοιμα, τα ψεκάζουμε με το ροδόνερο και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.

Προφιτερόλ λευκής σοκολάτας

vds2176ok-01.jpg

Η αφράτη αυτή ζύμη με την κρέμα και τη λευκή σοκολάτα θα ολοκληρώσει μοναδικά το τραπέζι των γιορτών!

Υλικά για 24 περίπου σου / 8 μερίδες

Για τα σου

  • 125 γρ. γάλα 2%
  • 125 γρ. νερό
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 5 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. ζάχαρη
  • 140 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 5 αβγά

Για την κρέμα λεμονιού

  • 400 γρ. γάλα 2%
  • 50 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό, ο κρόκος του
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα του

Για τη σάλτσα λευκής σοκολάτας

  • 200 γρ. γάλα 2%
  • 250 γρ. λευκή σοκολάτα

Για τη σαντιγί

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Όταν το μίγμα αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Μεταφέρουμε το μίγμα στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του. Προσθέτουμε τα αβγά μέχρι να έχουμε μία λεία και λαμπερή ζύμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και προετοιμάζουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε με μία λαδόκολλα. Μ' ένα κουταλάκι σχηματίζουμε τα σου. Τα ψήνουμε στους 220°C για περίπου 15'. Τ’ αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού. Θα χρειαστούμε μία μικρή κατσαρόλα κι ένα σύρμα. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς, σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Όταν η κρέμα φτάσει σε βρασμό, θα δέσει. Τη μεταφέρουμε σ' ένα άλλο δοχείο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σοκολάτας. Αφήνουμε το γάλα να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με τη λευκή σοκολάτα. Αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη σε σφιχτή σαντιγί.

Βάζουμε την κρέμα λεμονιού σ' ένα κορνέ. Μ' ένα μαχαίρι τρυπάμε τα σου. Τα γεμίζουμε με την κρέμα λεμονιού. Τα μεταφέρουμε στην πιατέλα που θα τα σερβίρουμε. Διακοσμούμε με τη σαντιγί και σερβίρουμε με τη σάλτσα σοκολάτας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - STUDIO VD VAVDINOUDIS – DIMITRIOU

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 144 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019