fbpixel

Search icon
Search
«Χαθείτε» μέσα στα 6 πιο εντυπωσιακά ενυδρεία στον κόσμο
ESCAPE

«Χαθείτε» μέσα στα 6 πιο εντυπωσιακά ενυδρεία στον κόσμο

Θα σας μαγέψουν με την πρώτη ματιά


Τα ταξίδια μάς δίνουν την ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας και να επισκεφθούμε μέρη που ίσως να μη φανταζόμασταν ότι υπάρχουν. Η δυνατότητα να μπορούμε να αντικρίζουμε διαφορετικές εικόνες, ξένους πολιτισμούς, ξεχωριστά ήθη και έθιμα είναι κάτι το ξεχωριστό. Κάθε τόπος θα μας προσφέρει και κάτι διαφορετικό. Πέρα από τα μουσεία, υπάρχουν και άλλες επιλογές, οι οποίες θα σας μείνουν χαραγμένες. Μια από αυτές είναι τα ενυδρεία. Ο θαλάσσιος κόσμος είναι μαγικός, περιλαμβάνει εκατομμύρια είδη ψαριών, κοχυλιών, καρχαριών, κ.ά. Είτε σας ενδιαφέρει αυτό το κομμάτι είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι πως θα εκπλαγείτε όταν τα δείτε από κοντά.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν χιλιάδες aquariums, από τα οποία εμείς ξεχωρίσαμε τα 6 καλύτερα. Πέρα από την ποικιλία των θαλάσσιων ζώων, διακρίνονται για την αρχιτεκτονική του χώρου, τα εντυπωσιακά στεγάσματα, τα τεράστια ενυδρεία που έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενούνται πάνω από όλα με ασφάλεια τα πλάσματα.

Ανακαλύψτε τα 5+1 φανταστικά ενυδρεία στον κόσμο!

L’Oceanogràfic, Βαλένθια, Ισπανία

1200px-loceanografic-valencia-spain-2-jan-07-cropped.jpg

Ένα ωκεανάριο που βρίσκεται στον ποταμό Turia στα νοτιοανατολικά του κέντρου της πόλης της Βαλένθια, όπου αντιπροσωπεύονται διαφορετικοί θαλάσσιοι βιότοποι. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Félix Candela και τους Alberto Domingo και Carlos Lázaro και άνοιξε στις 14 Φεβρουαρίου του 2003. Εντυπωσιάζει ήδη από το εξωτερικό του, με τα τεράστια γυάλινα τζάμια και τα λευκά καλύμματα από πάνω τους που θυμίζουν την πρόσοψη ενός καρχαρία. Τα θαλάσσια πλάσματα ανέρχονται σε 45.000. 

Info: www.oceanografic.org

Oceanário de Lisboa, Λισαβόνα, Πορτογαλία

oceanario-de-lisboa-1140x713.jpg

Βρίσκεται στο Parque das Nações, όπου ήταν ο εκθεσιακός χώρος για το Expo του ’98. Αποτελεί το μεγαλύτερο εσωτερικό ενυδρείο στην Ευρώπη από το 1998 που ξεκίνησε να λειτουργεί και μάλιστα δικαίως, για πολλούς λόγους. Υπάρχουν πάνω από 500 είδη ψαριών όπως καρχαρίες, σαλάχια, διάφορα είδη τόνου, μπαρακούντα, ροφοί και σμέρνες. Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μάθουν συναρπαστικά πράγματα για τους ωκεανούς, και το πιο σημαντικό από όλα είναι πώς τους μεταλαμπαδεύουν χρήσιμες γνώσεις για το πώς να ενεργούν καθημερινά, ώστε να βοηθούν με τον τρόπο τους στη διατήρηση μιας σταθερής ισορροπίας στη φύση.

Info: www.oceanario.pt

Steinhart Aquarium, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

aquarium-of-the-bay-admission-ticket-san-francisco.jpg

Θα το βρείτε στην τοποθεσία της «California Academy of Sciences» και να είστε έτοιμοι να βιώσετε μια μοναδική εμπειρία. Στο χώρο φιλοξενούνται σχεδόν 40.000 θαλάσσια ζώα, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 900 μοναδικά είδη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και μερικά που δεν εντοπίζονται πουθενά άλλου στον κόσμο. Σαφώς, θα παρακολουθήσετε μεγάλα σπουδαία εκθέματα, αλλά οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν με πολλές εξαίρετες δραστηριότητες, όπως είναι το diving program. Ίσως ένα από τα πιο διαδραστικά θαλάσσια μουσεία.

Info: www.calacademy.org

The Monterey Bay Aquarium, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

kelp-forest-rw16-316-1.jpg

Μια πιο διαφορετική επιλογή ενυδρείου, το μη κερδοσκοπικό Monterey Bay, είναι γνωστό για την τοπική εστίασή του στους θαλάσσιους οικοτόπους του κόλπου της περιοχής. Αποτελεί το πρώτο θαλάσσιο μουσείο που παρουσίασε ένα ζωντανό δάσος φυκιών, το οποίο θα σας ξαφνιάσει και θα νιώσετε πως βρίσκεστε κάτω από το νερό. Λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1984 και έκτοτε διατηρεί το σύνθημά του, το οποίο είναι «To inspire conservation of the ocean», δηλαδή να εμπνεύσει τη διατήρηση του ωκεανού. Εάν καταφέρετε να το επισκεφθείτε να παρακολουθήσετε εξαίρετα εκθέματα, όπως είναι τα Mission to the Deep, Kelp Forest, Rocky Shore, Sea Otters, Giant Pacific Octopus.

Info: www.montereybayaquarium.org

The Blue Planet by 3XN, Κοπεγχάγη, Δανία

blue-planet-aquarium-1-800.jpg

Σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο 3ΧΝ με βασική αρχή την εναρμόνισή του με το φυσικό περιβάλλον και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Το «The Blue Planet» έχει συνολικά 53 δεξαμενές που περιέχουν πάνω από 20.000 ψάρια και θαλάσσια ζώα, φιλοξενώντας την μεγαλύτερη αποικία πιράνχας, ενώ όλα τα είδη είναι κατηγοριοποιημένα ανά γεωγραφική προέλευση. Αυτό, όμως, που εντυπωσιάζει πλήρως τον κόσμο δεν είναι άλλο από το γυάλινο υποβρύχιο πέρασμα, το οποίο επιτρέπει να περπατήσουν κάτω από το ενυδρείο. Είναι πραγματικά σα να ζούμε στον ωκεανό, περιβαλλόμενοι από καρχαρίες και υπόλοιπα πλάσματα του βυθού.

Info: denblaaplanet.dk

CRETAquarium, Ηράκλειο, Ελλάδα

cretaquarium.jpg

Ένα ιδιαίτερο aquarium στεγάζεται στη χώρα μας, το οποίο ονομάστηκε «Θαλασσόκοσμος» και επίσημα ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δεκέμβριο του 2005. Το συναντάμε στη περιοχή των Γουρνών στην Κρήτη, ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. Ο χώρος είναι προσεκτικά διαμορφωμένος. Θα δείτε, αλλά και θα μάθετε πληροφορίες για 2.000 θαλάσσια ζώα, κυρίως από τη Μεσόγειο, αλλά βεβαίως περιλαμβάνει και καρχαρίες. Μην παραλείψετε τα εκθέματα του που είναι τα Open Sea, Travelling to the Tropics, Coastal Areas, The Aquarium Beyond the Glass.

Infowww.cretaquarium.gr

Κεντρική φωτογραφία: L’Oceanogràfic, Βαλένθια, Ισπανία