Το Σαββατοκύριακο είναι εδώ και αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για να περάσουμε χρόνο στην κουζίνα και να χαρίσουμε λαχταριστές γεύσεις τόσο στα αγαπημένα μας πρόσωπα όσο και στον εαυτό μας. Plus, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις με την οικογένεια μας, αφού μπορούμε να μαγειρέψουμε όλοι μαζί.
Καθώς διανύουμε της ημέρες της νηστείας, ψάχνουμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να απολαύσουμε όλα αυτά που μας αρέσουν και που ίσως έχουμε στερηθεί. Σας έχουμε την ιδανική λύση για πεντανόστιμα νηστίσιμα γλυκά με βασικό συστατικό ένα από τα καλύτερα superfoods.
Just to know
Το χαρούπι πρόκειται για μία αρχαιοελληνική τροφή, η οποία αποτελεί βασική επιλογή των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια και συγκαταλέγεται στην κατηγορία των super foods. Πολλοί το ονομάζουν και το «κακάο των αρχαίων Ελλήνων». Είναι υγιεινό, θρεπτικό και πάρα πολύ γευστικό.
Όσον αφορά στη θρεπτική αξία του χαρουπιού, είναι πλούσιο κυρίως σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και σακχαρόζη), οπότε μπορεί να μας δώσει άμεσα ενέργεια, αλλά και σε πρωτεΐνες καθώς τα 100γρ περιέχουν 5-8γρ πρωτεΐνης. Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος (0,2-0,6%) και είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες. Είναι πολύ εύπεπτο και δεν περιέχει γλουτένη, οπότε είναι κατάλληλο και για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως είναι το κάλιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο κι ο χαλκός. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά παρασκευή χωμιού, γλυκών αλλά και άλλων αρτοσκευασμάτων.
Recipes
Κέικ με χαρουπάλευρο
Υλικά
- 1 κούπα χαρουπάλευρο
- 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι σόδα
- ¾ κούπας ελαιόλαδο
- 1 κούπα ζάχαρη ( Ή την αναλογία σε στέβια)
- ½ κούπας χυμός πορτοκάλι
- ¾ κούπας κομμάτια φρούτου (μπανάνα, μήλο ή αχλάδι)
- ¾ κούπας σταφίδες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το χαρουπάλευρο με το αλεύρι και τις σταφίδες σε ένα μπολ. Πατάμε τους σβόλους που έχει το χαρουπάλευρο για να σπάσουν με ένα κουτάλι ή το κοσκινίζουμε. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο στο χέρι ή στο μίξερ για να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε. Προσθέτουμε το φρούτο και το μείγμα του χαρουπάλευρου και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 55-60 λεπτά. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν τα 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το κέικ στα 55 λεπτά βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν βγαίνει υγρό περιμένουμε 5-10 λεπτά ακόμη. Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να δέσει για 10 λεπτά στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
Σοκολατάκια χαρουπιού
Υλικά
- 50 γρ. φουντούκια
- 3 κ.σ. χαρουπάλευρο
- 1 κ.σ. ταχίνι
- 2 κ.σ. μέλι
- 150 γρ. κουβερτούρα λευκή
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη λευκή σοκολάτα στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μία ομοιόμορφη μάζα. Τα μοιράζουμε σε ειδική φόρμα σιλικόνης για σοκολατάκια αλλιώς αν δεν έχουμε τα βάζουμε σε παγοκυψέλες σιλικόνης ή αλλιώς πλάθουμε μικρά μπαλάκια με τα χέρια μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξουνε. Σε μπεν μαρί βάζουμε τη λευκή σοκολάτα να λιώσει. Περνάμε τα σοκολατάκια μας μέσα στη σοκολάτα και τα αφήνουμε σε μία σχάρα για να φύγει η περιττή σοκολάτα. Βγάζουμε με προσοχή από τη σχάρα και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα να κρυώσουν και να σφίξουν.
Μηλόπιτα από χαρούπι
Υλικά
- 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού χαρουπάλευρο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι ή χαρουπόμελο αντί μελιού, όπου δεν θα χρειαστεί ζέσταμα για να διαλυθεί
- 1 φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
- ½ φλιτζάνι τσαγιού πορτοκάλι χυμό
- ½ φλιτζάνι τσαγιού καρύδια αλεσμένα στο μούλτι
- 5 ή 6 μήλα σε κομματάκια
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Γαρίφαλο και σταφίδες προαιρετικά
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το μέλι μαζί με τα μήλα μέχρι να λιώσουν, σε χαμηλή φωτιά. Στο τέλος ρίχνουμε το λάδι. Σ' ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα στεγνά υλικά μαζί και στη συνέχεια, μόλις είναι έτοιομο, προσθέτουμε και το λιωμένο μείγμα της κατσαρόλας. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό από το πορτοκάλι και τα προσθέτουμε κι αυτά. Σε ένα μικρό ταψάκι στρώνουμε μία λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 45 λεπτά ακριβώς.
Μπισκότα από χαρούπι χωρίς ζάχαρη
Υλικά
- ¾ κούπας ελαιόλαδο
- ½ κούπας χυμό πορτοκαλιού
- 1 σφηνάκι ρακή ή κονιάκ
- 1 σφηνάκι χαρουπόμελο
- 1 κούπα χαρουπάλευρο
- 1 κούπα αλεύρι ολικής
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
- 1 /2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
- ¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
- ¾ κούπας αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά (εκτός από το χυμό) σε μπολ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και προσθέτουμε στα υπόλοιπα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Προσθέτουμε το μείγμα στα υγρά και ανακατεύουμε απαλά ώστε να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα περίπου . Με το χέρι απλώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια κομματάκια ζύμης και κόβουμε με κουπ πατ μπισκότα σε σχήματα της επιλογής μας. Το πάχος πρέπει να είναι περίπου ένα εκατοστό. Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 30-35 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο μας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε μπισκοτιέρα. Διατηρούνται αρκετές μέρες.