Οι γιορτές γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι γίνονται ανεπανάληπτες. Αρώματα και γεύσεις αναμειγνύονται σε έναν εορταστικό «χορό» που συνοδεύει κάθε κάλεσμα στο σπίτι με την οικογένεια ή τους φίλους. Οι σαλάτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτινών γευμάτων και συμπληρώνουν μοναδικά κάθε μενού. Από κλασικές επιλογές μέχρι πιο σύγχρονες εκδοχές, οι προτάσεις του Φρεσκούλη θα σας καταπλήξουν και θα αναβαθμίσουν πλήρως τα festive gatherings.
Στο welovesalads.gr, θα αντλήσετε έμπνευση για να δημιουργήσετε τις πιο tasteful σαλάτες που ξεχωρίζουν με την πανδαισία χρωμάτων τους, και φυσικά τη γεύση τους. Ανακαλύψτε παρακάτω τις δικές μας αγαπημένες!
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα καπριτσιόζα
Υλικά
- 2 συσκευασίες Σαλάτα Καπριτσιόζα Φρεσκούλης ή 1 Συσκευασία Σαλάτα Καπριτσιόζα Οικογενειακή Φρεσκούλης
- 1 μεγάλη (500 γρ.) γλυκοπατάτα σε κυβάκια
- (500 γρ.) παντζάρια σε κυβάκια
- 35 γρ. τριμμένα καρύδια
- 35 γρ. ηλιόσπορο
- 1 ρόδι καθαρισμένο
- 25 γρ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Θυμάρι
Εκτέλεση
- Σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί βάζουμε τη γλυκοπατάτα, το παντζάρι και τα κρεμμύδια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20-25′.
- Σε πολυκοπτικό μηχάνημα χτυπάμε όλα τα υλικά της σάλτσας.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε τον ηλιόσπορο και τα καρύδια.
- Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε την Καπριτσιόζα Οικογενειακή Φρεσκούλης, τα ψητά λαχανικά, το ρόδι, τα καρύδια και τον ηλιόσπορο.
- Γαρνίρουμε με τη σάλτσα και απολαμβάνουμε.
Συνταγή: Dietstories
Εορταστική σαλάτα με καραμελωμένα φουντούκια
Υλικά για τη σαλάτα
- 3 συσκευασίες σαλάτα Πανδαισία Φρεσκούλης
- 3 μέτρια αχλάδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- Το χυμό 1/2 λεμονιού
- 200 γρ. ανθότυρο ή μανούρι
- 200 γρ. σπόρους ροδιού
- 150 γρ. σταφίδα (ξανθιά)
- 225 γρ. καραμελωμένα φουντούκια (σπασμένα στη μέση)
Υλικά για το ντρέσινγκ
- 2/3 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. βαλσάμικο ξύδι
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
- 1 σκ. σκόρδο (πολτοποιημένη)
- 1 κ.γ. φρέσκοτριμμένο ginger
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη βινεγκρέτ:
Για να ετοιμάσουμε τη βινεγκρέτ, βάζουμε όλα τα συστατικά σε ένα δοχείο και αφού κλείσουμε καλά με το καπάκι, ανακινούμε έντονα μέχρι να αναμιχθούν καλά τα υλικά μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να «χτυπήσετε» τα συστατικά μαζί σε ένα μεσαίο μπολ ή να τα αναμείξετε σε ένα μπλέντερ. Μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε την βάζουμε στο ψυγείο.
Για τη σαλάτα:
Αμέσως μόλις κόψουμε τα αχλάδια σε φέτες, τις βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Σε ένα μπολ ή μια σαλατιέρα τοποθετούμε ως βάση τη σαλάτα μας Πανδαισία Φρεσκούλης, τις φέτες αχλαδιού, τα κομμάτια τυριού, του σπόρους ροδιού, τις σταφίδες και τα καραμελωμένα φουντούκια. Λίγο πριν το σερβίρισμα περιχύνουμε με την επιθυμητή ποσότητα βινεγκρέτ. Προσθέτουμε τόσο μέχρι τα υλικά της σαλάτας μας να είναι ομοιόμορφα επικαλυμμένα.
Σημειώσεις:
- Η ποσότητα είναι επαρκής αν χρησιμοποιήσουμε ένα πραγματικά καλό βαλσάμικο ξύδι και 1 κ.γ. μέλι. Ωστόσο, μπορείτε πάντα να προσθέσετε λίγο περισσότερο μέλι, αν θέλετε.
- Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε το φρέσκο σκόρδο με 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη.
- Για να καραμελώσουμε τα φουντούκια θα χρειαστούμε 106 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη & 30 ml νερό. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το νερό & τη ζάχαρη και το αφήνουμε μέχρι να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε συνεχώς με μία κουτάλα μέχρι αυτά να ζαχαρώσουν και τελικά να καραμελώσουν! Αυτά μπορούν να διατηρηθούν για λίγες μέρες, σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.
- Οποιαδήποτε ποικιλία αχλαδιών κάνει για αυτή τη σαλάτα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα αχλάδια που θα επιλέξουμε να μην είναι υπερβολικά ώριμα και μαλακά.
- Ο χυμός λεμονιού βοηθάει στο να μη μαυρίσουν τα φρούτα μας.
Συνταγή: Βικτώρια Γιανναρά
Σαλάτα γιορτινή με ρόδι
Υλικά για τη γιορτινή σαλάτα
- 2 συσκευασίες Baby Leaves Φρεσκούλης
- 1/2 συσκευασία Φρέσα Φύλλα Βαλεριάνα Φρεσκούλης
- 100 γρ. ρόδι καθαρισμένο
- 120 γρ. κάστανα βρασμένα
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 100 γρ. cottage cheese
Υλικά για το ντρέσινγκ
- 160 γρ. ελαιόλαδο
- 60 γρ. κρέμα βαλσαμικού με ρόδι
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα ξύλο κοπής, χοντροκόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα βρασμένα κάστανα.
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει.
- Σοτάρουμε τα χοντροκομμένα κάστανα για 2-3′ να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα από το βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σε ένα μικρό μίξερ τοποθετούμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ, το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσαμικού με ρόδι, το μέλι, το βαλσαμικό ξύδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα χτυπούμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρευστο ντρέσινγκ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα baby leaves μαζί με την βαλεριάνα, το ρόδι, τα σοταρισμένα κάστανα. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε καλά και προσεχτικά.
- Σερβίρουμε την γιορτινή σαλάτα σε ατομικά πιάτα και προσθέτουμε από πάνω το cottage cheese.
Συνταγή: Αλέξανδρος Παπανδρέου
Σαλάτα παραδοσιακή με πέστο φέτας
Υλικά για τη σαλάτα
- 1 συσκευασία Σαλάτα Παραδοσιακή Φρεσκουλης
- 1 κ.σ. καρύδια
- 2 κ.σ. κουκουνάρι
- 1 κ.σ. ρόδι
- 1 Παντζάρι σε κυβάκια
Υλικά για το πέστο φέτας
- 100 γρ. φέτα
- 2 κ.σ. γιαούρτι
- 10 ml ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο βασιλικό
- 1 κ. σ ξύδι μπαλσάμικο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σερβίρουμε τη σαλάτα σε μια ωραία πιατέλα. Ρίχνουμε από πάνω τα παντζάρια.
Για το πέστο φέτας:Στο μπλέντερ, βάζουμε τη φέτα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το βασιλικό και το ξύδι μπαλσάμικο. - Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα.
- Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο ή μια κουταλιά νερό. Σερβίρουμε τη σαλάτα σε μια ωραία πιατέλα. Ρίχνουμε από πάνω τα παντζάρια και την μια κουταλιά κουκουνάρι.
- Περιχύνουμε το πέστο φέτας πάνω από τη σαλάτα και προσθέτουμε Κουκουνάρι, ρόδι και ψιλοκομμένο καρύδι.
- Αυτή η σαλάτα είναι μοναδική και συνδυάζει τη δροσιά του μαρουλιού με την έντονη γεύση της φέτας πέστο. Ιδανική για το γιορτινό τραπέζι! Καλή απόλαυση!
Συνταγή: Niki’s Food
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με ρόδι & παστέλι
Υλικά
- 1 συσκευασία Σαλάτα Οικογενειακή Καπριτσιόζα Φρεσκούλης
- 2 κ.γ. σταφίδες
- 2 κ.γ. φιστίκια
- 3 κ.γ. ρόδι
- 2 μικρά παστέλια
- 1 μήλο πράσινο (κομμένο σε φέτες)
Για το ντρέσινγκ
- 30 ml ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. βαλσάμικο
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. μέλι
Εκτέλεση
- Αδειάζουμε την σαλάτα μας την Καπριτσιόζα Οικογενειακή σε μια ωραία μεγάλη πιατέλα.
- Από πάνω βάζουμε το μήλο κομμένο σε φέτες, τις σταφίδες, το φιστίκι, το ρόδι και στο τέλος το παστέλι σε μικρά κομμάτια.
- Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ και το περιχύνουνε πάνω στην σαλάτα μας.
Συνταγή: Niki’s Food
Σαλάτα με Κατσικίσιο Τυρί
Υλικά για τη σαλάτα
- 1 συσκευασία σαλάτα Δροσερή Φρεσκούλης
- 100 γρ. μανιτάρια (λευκά ή σιτάκε)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 φέτα μαλακό κατσικίσιο τυρί (chevre)
- 5-6 μύρτιλλα
Υλικά για τη βινεγκρέτ με λάδι τρούφας
- 3 κ.σ. μηλόξυδο
- 1/2 – 1 κ.σ. λάδι τρούφας
- 5 κ.σ. ελαιόλαδo
- 1/4 κ.γ. μουστάρδα Dixon
- 1/2 κ.σ. δυόσμο
- 1/2 κρεμμύδι (μέτριο)
- 50 γρ. φουντούκια
- Πιπέρι
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Στο μηχάνημα με τα μαχαίρια (multi) ρίχνουμε το δυόσμο, το κρεμμύδι και τα φουντούκια και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μία πάστα. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε την πάστα με το φουντούκι, και ρίχνουμε σαν κορδόνι το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερόνουμε και δοκιμάζουμε. Αν θέλουμε περισσότερο έντονη γεύση τρούφας προσθέτουμε ακόμα λίγο από το λάδι της. Βάζουμε στο ψυγείο.
- Σοτάρουμε τα μανιτάρια & ψήνουμε το κατσικίσιο. Με μία στεγνή πετσέτα ή ένα βουρτσάκι καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Αν χρησιμοποιούμε μεγάλα, τα κόβουμε χοντρές φέτες. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μία σκελίδα σκόρδο. Αφού κάψει προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε για λίγα λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σκουπίζουμε το τηγάνι και το ξαναβάζουμε να ζεσταθεί. Ακουμπάμε το κατσικίσιο για 1′ από κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα.
- Στήνουμε τη σαλάτα. Τοποθετούμε τη Δροσερή σαλάτα Φρεσκούλη σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κατσικίσιο τυρί, τα φρέσκα μύρτιλα και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.
Συνταγή: The cook in you