Τώρα που το φθινόπωρο είναι εδώ, οι βραδιές διασκέδασης με τους πιο σημαντικούς φίλους στο σπίτι μπαίνουν σταδιακά στο πρόγραμμά μας και μας κάνουν να βρισκόμαστε σε μια συνεχή αναζήτηση για το πώς θα οργανώσουμε το τέλειο mini party για να τους εντυπωσιάσουμε. Επειδή το κρασί πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής αυτών των long nights κι αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία αυτών που λατρεύουν να οργανώνουν τέτοιες χαλαρές καταστάσεις στο σπίτι, ήρθε η ώρα να μάθετε ποιες είναι οι ιδανικές τροφές που ταιριάζουν τέλεια με wine επιλογές αλλά και τις πεντανόστιμες συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε για ακόμα περισσότερη απόλαυση!
The combinations
Λευκό κρασί με τυριά μικρής ωρίμανσης
Όλα τα ξηρά λευκά κρασιά ταιριάζουν με μικρής ωρίμανσης γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου. Το λευκό κρητικό κρασί από Βηλάνα συνδυάζεται θαυμάσια με brie, με gouda, με regato ή με cheddar, όταν είναι φρέσκα. Ένα λευκό κρασί από Βιδιανό (χωρίς ωρίμανση σε βαρέλι) ταιριάζει υπέροχα με τυρί emmental, regato και φρέσκια γραβιέρα. Εάν θέλετε να συνοδεύσετε ένα ημίγλυκο λευκό κρασί, επιλέξτε, όπως mozzarella, ή έντονα μπλε τυριά. Όσον αφορά στα γλυκά λευκά κρασιά, είναι επίσης ωραίος συνδυασμός με μπλε τυριά, λόγω του ότι τονίζουν το αλμυρό και πικάντικο στοιχείο τους. Τέλος, ένα λευκό αφρώδες κρασί, θα ταίριαζε καλύτερα με τυριά όπως το brie ή το camembert.
Κόκκινο κρασί με φρούτα
Τα κόκκινα κρασιά κυμαίνονται από ελαφρά και ζουμερά έως γεμάτα και γήινα, όπως και το φάσμα των φρούτων που μπορούν να συνδυαστούν με αυτά. Μεταξύ των καλύτερων φρούτων για να συνδυάσετε με κόκκινο ελαφρύ κρασί είναι τα μούρα, ενώ βαρύτερες επιλογές συνδυάζονται μοναδικά με αποξηραμένα φρούτα και ειδικά με σύκα. Ένα γλυκό κόκκινο κρασί, είναι προτιμότερο να συνδυαστεί με ένα λιγότερο γλυκό φρούτο, όπως αχλάδι ή ροδάκινο.
Ροζέ κρασί με international γεύσεις
Το ροζέ κρασί είναι ίσως συνώνυμο της ανοιξιάτικης ή καλοκαιρινής μας διάθεσης, αν και για τους φανατικούς της κατηγορίας είναι μια επιλογή για όλους τους μήνες του χρόνου. Μπορεί να ταιριάζει τόσο με διάφορα είδη αλλαντικών και τυριών, αλλά «παντρεύεται» μοναδικά όταν βρίσκεται δίπλα από πιάτα ξένης κουζίνας. Υπάρχουν πολλά είδη ξένης κουζίνας που θα μπορούσατε να επιλέξετε με ένα ποτήρι κρασί σε αποχρώσεις ροζέ, όπως είναι η ασιατική, η ινδική ή η ταϊλανδέζικη. Από αυτές, μπορείτε να διαλέξετε noodles με κοτόπουλο ή γαρίδες αλλά και ένα μεγάλο πλήθος από λαχταριστά πιάτα. Ακόμα, τολμήστε να πείτε «ναι» σε μεξικάνικες νότες, κοτόπουλο enchiladas, tacos με κοτόπουλο ή μια quesadillas με μανιτάρια, κόκκινη πιπεριά, κρεμμύδι και τυρί gouda.
The recipes
Καναπεδάκια με σολωμό
Υλικά:
- 650 γρ. ζύμη κουρού
- 200 γρ. mix τυριών
- πιπέρι
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο
- Aλάτι
- 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. σολομός, καπνιστό
- 1/4 ματσάκι άνηθος
- πιπέρι
- 50 γρ. μπρικ
- 50 γρ. blue cheese
- 50 γρ. σύκα, αποξηραμένα
- 20 γρ. καρυδόψιχα
- 3 φέτες προσούτο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Απλώνουμε τη ζύμη κουρού στον πάγκο εργασίας μας και μοιράζουμε το τυρί. Βάζουμε πιπέρι, θυμάρι, δεντρολίβανο, αλάτι και πιέζουμε απαλά με έναν πλάστη για να κολλήσουν τα υλικά στη ζύμη. Κόβουμε σε 8 λωρίδες από τη μικρή πλευρά. Στρίβουμε την κάθε λωρίδα και την τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι. Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Απλώνουμε τυρί κρέμα στο 1/3 από τα πιτάκια, τον σολομό, άνηθο ψιλοκομμένο, πιπέρι και μπρικ προαιρετικά. Στο άλλο 1/3 απλώνουμε τυρί κρέμα, blue cheese, τα σύκα και τα καρύδια ψιλοκομμένα. Τέλος, απλώνουμε στα υπόλοιπα το προσούτο, πιπέρι, ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Ινδικό κοτόπουλο tandoori
Υλικά:
- 6 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
- 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε δαχτυλίδια
- μπόλικο φρέσκος κόλιαντρος ψιλοκομμένο
- Σουβλιά μεταλλικά ή ξυλάκια για σουβλάκι
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ. λεμόνι (χυμό)
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.γλ. κουρκουμάς (κιτρινόριζα)
- 1/2 κ.γλ. σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
- 1/2 κ.γλ. κύμινο
- 1/2 κ.γλ. καγέν
- αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο από 1/2 κ.γ.
- 1 κομμάτι τριμμένο τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα για το κοτόπουλο. Βάζουμε το γιαούρτι, το χυμό, το σκόρδο, τον κουρκουμά, το σαφράν, το κύμινο, το καγιέν, 1 κ. γλ. αλάτι, 1/2 κ. γλ. πιπέρι σε μπολ και ανακατεύουμε. Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε κομμάτια (κύβους για σουβλάκι). Τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων ή σε σκεύος, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε. Τα αφήνουμε από 4 ώρες έως μία νύχτα στο ψυγείο. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, αφήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου τουλάχιστον 30΄ σε θερμοκρασία δωματίου. Ανάβουμε τη φωτιά και λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα. Το περνάμε αραιά αραιά σε σουβλάκια μεταλλικά ή ξύλινα. Ψήνουμε περίπου 5'-6' από κάθε πλευρά. Τα αραδιάζουμε σε ξύλο κοπής, γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια και τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με σερβίρουμε με πίτες ψητές και πικάντικη σάλτσα.